Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Solymár Nagyközség Önkormányzatának kezelésében álló helyi közutak fokozott elhasználódását, állagromlását és károsodását eredményező igénybevétele miatti kártalanítási kötelezettség előírásáról, valamint az egyes behajtási engedéllyel érintett útszakaszok védelméről

Hatályos: 2022. 07. 01
Solymár Nagyközség Önkormányzatának kezelésében álló helyi közutak fokozott elhasználódását, állagromlását és károsodását eredményező igénybevétele miatti kártalanítási kötelezettség előírásáról, valamint az egyes behajtási engedéllyel érintett útszakaszok védelméről
Általános indokolás
A rendeletalkotás oka, hogy Solymár Nagyközség úthálózatának megfelelő karbantartásához szükséges forrásokat biztosítani kell, el kell érni, hogy az ingatlantulajdonosok által használt útszakaszokat felelősen használják, a helyi közutak, mint a nemzeti vagyon részeinek megfelelő védelmét biztosítsa az önkormányzat.
A rendelet tartalmazza a Kártalanítási megállapodások megkötésének jogi kereteit, valamint a Koppány Márton utca és az Akácfa utca behajtási rendjének szabályait is.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
E szövegrész a tárgyi és személyi hatályát tartalmazza, tehát a helyi közutat használók körét és a mentességek körét szabályozza.
A 2. §-hoz
A Kártalanítási megállapodásra vonatkozó részletes szabályokat a 2. § tartalmazza, e körben az Önkormányzat a Ptk. 6:564. §-ában foglalt kártalanítási kötelezettség előírásait alkalmazza:
6:564. § [A kártalanítás]
Ha jogszabály a jogszerűen okozott kárért kártalanítási kötelezettséget ír elő, a kártalanítás módjára és mértékére a kártérítésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.
A szerződéskötési kötelezettséget a Ptk. 6:71. §-a írja elő:
6:71. § [Szerződéskötési kötelezettség jogszabály alapján]
(1) Ha jogszabály szerződéskötési kötelezettséget ír elő, és a felek a szerződést nem kötik meg, a bíróság a szerződést létrehozhatja, és annak tartalmát meghatározhatja.
(2) A jogosult a szükséges adatok közlésével és a szükséges okiratok megküldésével ajánlattételre felhívhatja azt, akit szerződéskötési kötelezettség terhel. A kötelezettnek a felhívás hatályossá válásától számított harminc napon belül kell az ajánlatát megtennie.
(3) Ha az ajánlattételi felhívás nem tartalmazza az ajánlattételhez szükséges adatokat vagy okiratokat, a kötelezett a felhívás hatályossá válásától számított tizenöt napon belül köteles kérni azok pótlását. Ebben az esetben az ajánlattételi határidő a hiányok pótlásától kezdődik.
(4) A szerződés megkötése akkor tagadható meg, ha a kötelezett bizonyítja, hogy a szerződés teljesítésére nem lenne képes, vagy a szerződéstől való elállásnak vagy felmondásnak lenne helye.
A 3. §-hoz
70 %-kal csökkentett kártalanítási összeget javasolunk a solymári vállalkozásoknak, tekintettel arra, hogy működésükkel folyamatosan részt vesznek Solymár fenntartásában.
A 4. §-hoz
A Koppány Márton utca és az Akácfa utca behajtási rendjét e rendeletben szükséges szabályozni az ottlakók biztonsága és biztonságos közlekedése érdekében a megnövekedett, kerülő útként használt érintett útvonalok átmenő forgalmának megszüntetése érdekében.
A 6. §-hoz
A rendelet e szakasza a környezetvédelmi rendelettel összhangban a pihenőnapokra vonatkozó szabályozást alkalmazza.
A 7. §-hoz
Az önkormányzat mindenkori költségvetési rendelete tartalmazza az útkarbantartási keretet.