Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Solymár Nagyközség Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
Solymár Nagyközség Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország Országgyűlése elfogadta Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt. A törvény alapján megterveztük Solymár Nagyközség Önkormányzata feladataihoz igénybe vehető központi forrásokat, a költségvetés készítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat.
A költségvetési tárgyalás I. fordulójában megszavazott módosító javaslatok és javítások az indokolási lapokban átvezetésre kerültek.
A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait (gazdasági teljesítőképesség, lakosságszám, a közigazgatási terület mérete) is figyelembe véve.
A mellékelt dokumentum a T. Képviselő-testület 2024. január 31. napján tartott ülésén elhangzott és befogadott, valamint megszavazott módosításokat tartalmazza. A legutóbbi testületi ülésen felmerült kérdéseket megválaszoltuk, azokra további kérdések nem érkeztek. A rendelet-tervezet szöveges része tartalmazza az elhangzott módosítási igényeket, amelyeket befogadtam.
Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy a második olvasat tekintetében a vitát lefolytatni, valamint a rendelet-tervezet szöveges részét megtárgyalni szíveskedjen.
Az előterjesztés melléklete továbbá egy likviditási terv, amelyet hónapról hónapra be kell nyújtanunk, és amelyet a T. Képviselő-testületnek jóvá kell hagynia.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése alapján lefolytatott hatásvizsgálat az alábbiakat állapította meg.
1. a költségvetési rendelet jelentősen nem befolyásolja a korábbi években megszokott gazdálkodási rendet, hiszen alapjait tekintve a 2023. évi bázison történt a tervezés, a koronavírus járvány, majd az inflációs válság negatív hatásai a költségvetésben már nem érvényesülnek, ugyanakkor jelentős előrelépés, hogy számos ponton sikerült az egyes költségvetési sorokat előző évi teljesülésre figyelemmel tervezni (köszönhetően a naprakész könyvelésnek). Az önkormányzatot 2024. évben részben terheli az infláció, amelynek tervezése igen jelentős feladatot jelent. A közüzemi díjak normalizálódása ugyanakkor az önkormányzati alrendszer szintjén kezelhetetlen, tervezhetetlen kockázatot megszüntette.
1. A 2024. évi költségvetési rendelet maradéktalanul biztosítja az intézmények működtetését, nem tartalmaz többlet terheket a Solymáron élőknek, a tervezett beruházásokkal (Barlang, Dió utca felújítása), illetve az újabb tervek készítésével jelentős életminőség-javulást fog eredményezni hosszútávon.
1. Jelentős környezeti és egészségi következménnyel nem jár a rendelet megalkotása.
1. Jelentős adminisztratív terheket nem ró az önkormányzatra a rendelet megalkotása.
1. A költségvetési rendelet megalkotása az Áht-ben rögzített törvényi kötelezettség, a rendelet megalkotásának elmaradása bírságot és az állami finanszírozás felfüggesztését vonja maga után.
1. A költségvetési rendelet alkalmazásához rendelkezik az önkormányzat a szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételekkel.