Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2001. (IV.2.) önkormányzati rendelete

6/2001. (IV. 2.) Tárnok Nagyközség Önkormányzati rendelet helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről (módosításokkal egységes szerkezetben)

Hatályos: 2001. 04. 02- 2013. 12. 31

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontja, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. § -ában kapott felhatalmazás alapján Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete kitüntető díjakat alapít, melyeknek megnevezéséről és az adományozások rendjének meghatározása céljából a következő rendeletet alkotja:

1. § Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete nagyra becsüli a helyi közügyek valamely területén elért, huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkálkodást, ezért ezek elismerésére Tárnok díszpolgára díjat és Rákóczi díjat, valamint Tárnoki Óvodásokért díjat alapít.

Tárnok díszpolgára díj

2. § (1) A díj adományozható életművük elismerésére, azoknak a személyeknek, akik a település érdekében maradandó, mindenkor nagybecsű értéket képviselő tevékenységet folytattak.

(2) A díjból évente legfeljebb egy-egy adományozható élő személynek és poszthumusz.

(3) A díjjal emlékplakett, a polgármester által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló okirat, valamint élő személy esetén 150. 000 Ft pénzjutalom jár.

(4) A kitüntetettek nevét az Egészségház előtt álló emlékkő örökíti meg.

(5) A díj adományozására javaslatot tehetnek:

- a település lakosai;

- a képviselő-testület tagjai;

- az önkormányzat bizottságai;

- a polgármester;

- a jegyző;

- az önkormányzati intézményvezetők;

- a település civilszervezeteinek képviselői;

- a településen működő egyházak képviselői.

Rákóczi díj

3. § (1) Rákóczi díj adományozható annak a pedagógusnak, aki példamutató munkájával, magas színvonalú nevelői, oktatói tevékenységével kivívta a szakmai vezetők és a szülői munkaközösség elismerését.

(2) A díjból évente legfeljebb egy db adományozható.

(3) A Rákóczi díjjal emlékplakett, a polgármester által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló okirat és 100. 000 Ft pénzjutalom jár.

(4) A díj adományozására javaslatot tehetnek:

 - az Önkormányzat oktatási ügyekkel foglalkozó bizottsága;

 - a Közalkalmazotti Tanácsok;

 - Szülői Munkaközösségek

 - a nevelőtestület tagjai

 - az önkormányzati intézményvezetők

Tárnoki Óvodásokért díj

3/A. §            (1)       A Tárnoki Óvodásokért díj  adományozható az intézményben legalább 5 éve aktív  óvodapedagógusnak, illetve nevelő munkát segítő, egyéb technikai feladatot ellátó dolgozónak, aki magas színvonalú nevelői, oktatói tevékenységével, közösségi munkájával hozzájárult az intézmény hírnevének pozitív erősítéséhez.

(2) A díj évente egy alkalommal  adományozható.

(3) A díjjal emlékplakett, a polgármester által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló okirat és 100. 000 Ft pénzjutalom jár.

(4) A díj adományozására javaslatot tehet:

-  az Oktatási Bizottság;

-  a Közalkalmazotti Tanács;

– a Szülői Munkaközösség;

– a  Nevelőtestület tagja;

– az intézményvezető.

4. § (1) A javaslatoknak tartalmazniuk kell a javasolt személyek nevét, születési idejét, lakcímét, munkahelyét, valamint a javaslatok indokolását.

(2) A javaslatokat a polgármesternél kell benyújtani. A javaslatokat  “Tárnok díszpolgára díjra” minden év május 31-ig, a”Rákóczi díjra” és a “Tárnoki Óvodásokért díjra” minden év március 31-ig.

5. § (1) A kitüntetésekről szóló döntéseket a Képviselő-testület - minősített többséggel - hozza meg.

(2) A „Tárnok díszpolgára díj ” átadására minden év augusztusában, a „Rákóczi-díj” átadására minden évben a tanévzáró ünnepélyen, a “Tárnoki Óvodásokért díj” a pedagógus napon.

 (3) A kitüntetettek nevét a Tárnokhír című lapban közzé kell tenni.

(4) A kitüntetett személyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

6. § (1) A kitüntető díjjal járó pénzjutalmak és az adományozással összefüggő egyéb kiadások fedezetét a Polgármesteri Hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

(2) A kitüntető díjjal járó pénzjutalom az általános szabályok szerint adóköteles.

(3) Tárnok díszpolgára kitüntetéssel járó emlékplakett leírását az 1. számú melléklet, a Rákóczi díj kitüntetéssel járó emlékplakett leírását a 2. számú melléklet, a “Tárnoki Óvodásokért díj” leírását a 3. számú melléklet  tartalmazza.

Záró rendelkezések


7. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Tárnok Nagyközség Önkormányzatának a helyi kitüntetés alapításáról és az adományozás rendjéről szóló 23/1999. (XII. 20.) Tárnok Nagyközség Önkormányzati  rendelet hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.





Szolnoki Gábor



dr. Simon Mária

polgármester



 jegyző