Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2014. évi átmeneti finanszírozásáról és költségvetési gazdálkodásáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 04. 27

Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testület a 2011. évi CXCV. tv. 25. §  (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a költségvetési gazdálkodás folyamatosságának biztosítása, az intézményi likviditási nehézségek elkerülése érdekében az Önkormányzat 2014. évi átmeneti finanszírozásáról és költségvetési gazdálkodásáról az alábbi rendeletet alkotja:


I.


Átmeneti finanszírozási és gazdálkodási szabályok


1. §


A Képviselő-testület felhatalmazást ad a Polgármesternek az Önkormányzat bevételeinek folyamatos beszedésére és a kiadásoknak a 2-8. §-okban meghatározott feltételekkel - a Polgármesteri Hivatal útján - való teljesítésére.


 2. §


(1)     Az önállóan működő költségvetési szervek költségvetési intézmények, valamint az önállóan működő és gazdálkodó Önkormányzati Hivatal igazgatási és egyéb feladatok működési kiadásainak havi teljesítéséhez a 2013. évi eredeti működési célú költségvetési előirányzat 1/12-ed részének megfelelő összegben finanszírozható.


(2)   A 2014. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet meghozataláig általános bérfejlesztésre kötelezettséget vállalni nem lehet, kivétel a közalkalmazottak és köztisztviselők előmenetelével kapcsolatos átsorolásokkal együtt járó többletbérek időarányos része.


(3)   Jutalom nem fizethető ki, kivétel a jubileumi jutalom.


(4)   A 2014. évre áthúzódó felújítási, felhalmozási feladatokra költségvetési támogatás csak a  2013. évi  előirányzat-maradványok erejéig polgármesteri engedéllyel utalható.



(5)   A Polgármesteri Hivatal maradványa terhére - a 2013.. évi pénzmaradvány hatályos előírások szerinti felülvizsgálatát követő jóváhagyásáig - előirányzat nélkül teljesíthetőek kiadások a megfelelő kiadási jogcímeken és kiemelt előirányzatokon, amennyiben ezek a kiadások konkrét feladatra átvett pénzeszközök felhasználásával kapcsolatosak.


  1. A 2013. évi maradvány terhére - a (4) és (5) bekezdésben foglaltakban, továbbá az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésén kívül - kifizetések a 2013. évi előirányzat-maradványok felülvizsgálatát követő jóváhagyásáig nem teljesíthetők.


  1. A 2013. évi költségvetési rendelet alapján a folyószámlahitel csak az átmeneti fizetőképesség biztosítására használható fel.


3. §


A Polgármesteri Hivatal a szociális segélyezés folyamatosságának biztosítása érdekében - az önkormányzat szociális rendeletében foglaltak betartása mellett - kifizetéseket teljesíthet.


4. §


Nem önkormányzati intézmények, alapítványok, egyéb szervezetek részére kizárólag a 2013. december 31-ig megkötött megállapodások alapján teljesíthető utalás.


5. §


Az önkormányzati adósságszolgálati kötelezettségek esedékes törlesztő részletei és kamatterhei kifizethetők.


6. §


(1) A jóváhagyott folyamatban lévő önkormányzati felhalmozási (beruházási) feladatokhoz és felhalmozási célú pénzeszközök átadásához kapcsolódóan kifizethetők:


a.)   a 2013. évi előirányzat maradványok erejéig a ténylegesen elvégzett munkák ellenértéke,


b.) a 2013. december 31-ig megkötött szerződések 2013. évi üteme szerint elvégzett munkák ellenértéke,


c)  Képviselő-testületi határozatok szerinti kötelezettségek.


(2)   Az önkormányzati, folyamatban lévő beruházások kötelezettségei csak polgármesteri engedéllyel utalhatók.


(3)   Új induló fejlesztési feladatokra és pénzeszközök átadására kötelezettség nem vállalható, kifizetés nem teljesíthető, kivétel a jóváhagyott céltámogatási feladatoknál, a feltételek szerinti saját forrásrész együttes összegének erejéig.




7. §


A településüzemeltetési feladatok folyamatos ellátása érdekében az önkormányzat gazdasági társasága részére a 2013. évi költségvetésben jóváhagyott támogatás 1/12 rész utalható havonta a feladatellátása. A karbantartási, településüzemeltetési, közművelődési és sajtó feladatok a 2013. évi eredeti költségvetési előirányzat 1/12-ed részének megfelelő összegben finanszírozhatóak.



II.


Vegyes és záró rendelkezések


8. §


(1)   E rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.


(2)   E rendelet - a 2. § (4)-(6) bekezdése, a 6. § (1) bekezdés a.) és b.) pontja kivételével - a Tárnok Nagyközség Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletének hatályba lépéséig, míg a 2. § (4)-(6) bekezdése, a 6. § (1) bekezdés a.), és b.) pontjaiban foglaltak az önkormányzat 2013. évi pénzmaradvány-elszámolást tartalmazó költségvetési rendeletének hatályba lépéséig hatályosak.






Szolnoki Gábor

polgármester





dr. Simon Mária

jegyző




Kifüggesztési záradék:

A rendeletet a képviselő-testület a 2013. december 12-i ülésén fogadta el.

A rendelet kihirdetve: 2013. december 13.

Hatálybalépés: 2014. január 1.

A kihirdetés megtörtént igazolja: dr. Jenei-Kiss Gergely aljegyző


Kifüggesztés napja:                ………………………

Kifüggesztési levét napja:      ……………………...