Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2015. 11. 21- 2022. 12. 31

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat közművelődési feladatairól1

2015.11.21.

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) a „Kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló, 1997. évi CXL törvény” (továbbiakban: Törvény) 77. § -ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § Az önkormányzati rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével - a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján - egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatandó közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit.

2. A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed mindazokra a jog személyiségű szervezetekre és magánszemélyekre amelyekkel, illetve akikkel a település közművelődését gazdagító tevékenységek, szolgáltatások végzésére, feladatok ellátására közművelődési megállapodást köt.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti formái

3. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatait helyi közösségi színtér formájában látja el. A feladatok elltására feladat-ellátási szerződést köt.

(2) Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével is elősegíthei a rendeletben meghatározott közművelődési feladatainak ellátását.

(3) A község minden polgárának és közösségének joga, hogy igénybe vegye

a.) az önkormányzat tulajdonában lévő közsségi szintérként működő Tárnok, Fő u. 43. sz. alatt lévő művelődési ház és könyvtár, valamint a Rákóczi út 38. sz. alatt lévő ifjúsági ház szolgáltatásait,
b.) közművelődési feladat-ellátási szerződés keretében biztosított szolgálatásokat,
c.) a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat.
(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését.
(5) Az önkormányzat a helyi önkormányzati újságban és honlapján biztosítja, hogy a település polgárai a közművelődési lehetőségekről tájékoztatást kapjanak.

4. Az önkormányzat által vállalt közművelődési feladatok

4. § (1) Az önkormányzat fontos feladatának tartja, hogy biztosítsa a művelődéshez méltó, esztétikus környezetet és infrastruktúrát.

(2) Feladatának tekinti, hogy - a településen kialakult művelődési hagyományokra a település fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, a civil szervezetek és a polgárok tevékenységére alapozva - a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse:

a) a település szellemi vonzerejének, lakosságmegtartó képességének növelését, a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a település lakosainak életesélyeinek, életminőségének javítását,

b) a település kulturális értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, ápolását, kiemelkedő közösségeinek és személyiségeinek értékteremtő tevékenységét.

c) az iskolarendszeren kívüli képzések, munkaerő-piaci képzések, a felnőttoktatás egyes formáinak intézményesülését a közművelődés feladatrendszerében,

d) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális felzárkóztatását,

e) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életét,

f) az időskorúak közösségi életének és közművelődési lehetőségeinek gazdagítását,

g) a község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

h) a környezeti és településesztétikai kultúra javítását, fejlesztését,

i) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismertetését, gyakorlását, gyarapítását, a közöttük lévő kapcsolatok kiépítését és fenntartását, valamint a különböző ünnepek méltó megtartásának nemzeti és közösségi tudatot erősítő formáit,

j) az ismeretszerző, az amatőr alkotó-művelődő közösségek támogatását és a kiemelkedő értéket felmutató művészeti és szellemi alkotóműhelyek tevékenységének támogatását,

k) a helyi közösségek szerveződését és fejlődését,

l) a szabadidő kulturált és művelődési célú eltöltését.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatait középtávú településpolitikai koncepció és éves feladatterv alapján végzi.

5. Záró rendelkezés

5. § Jelen rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 14/2000. (V. 16.) rendelete hatályát veszti.

1. melléklet a 26/2015. (XI. 20.) önkormányzati rendelethez

A közművelődési megállapodás kötelező tartalma

1. A megállapodó felek pontos adatai.

2. Az ellátandó feladat pontos rögzítése.

3. A feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségek és vállalások rögzítése. (Pl. épület, helyiség, eszközök, gépek, berendezések leltár szerinti felsorolása, esetleg érték szerinti megállapítása)

4. A tevékenység, illetve a szolgáltatás helyszínének, időtartamának, illetve időpontjának, a nyitva tartás rendjének meghatározása. A vonatkozó jogszabályok, közöttük az önkormányzat rendeleteinek betartására történő figyelemfelhívás.

5. A szolgáltatást igénybe vevő lakossági kör rögzítése (pl. a létszám meghatározásával, vagy más módon).

6. Annak rögzítése, hogy mely szolgáltatás igénybe vétele ingyenes, s melyekért fizetnek díjat.

7. A feladatellátásért a feladat ellátójának járó díj összegének és a megfizetés módjának rögzítése.

8. A szolgáltatás ellátásában közreműködő személyek jogszabály szerinti szakképzettségének biztosítása.

9. A megbízás időtartamának határozatlan idejű, vagy (napok meghatározásával) határozott idejű rögzítése. A szolgáltatás megkezdésének pontos megállapítása.

10. A rendes és rendkívüli felmondási szabályok meghatározása.

11. A megállapodás teljesítéséről szóló beszámolás és elszámolás módjának pontos meghatározása. Annak rögzítése, hogy az önkormányzat szakértői közreműködést is igénybe vehet a feladatellátás minőségének vizsgálatára.

12. A kapcsolattartó személyek kijelölése.

13. A megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.

14. Figyelemfelhívás arra, hogy a megállapodás csak a képviselő-testület jóváhagyásával lesz érvényes.

15. Dátum, hiteles aláírás.

1

Az önkormányzati rendeletet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 14. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.