Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelete

a közterületek felbontásáról

Hatályos: 2016. 07. 01

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelete

a közterületek felbontásáról

2016.07.01.

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Tárnok nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Tárnok Nagyközség közigazgatási területén található, az Önkormányzat tulajdonában, illetve kezelésében lévő közterületekre.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a közterületet fel kívánják bontani, annak területén, az alatt vagy felett építményt vagy létesítményt kívánnak elhelyezni, illetve a közút területét nem közlekedési célra kívánják igénybe venni.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület (utak, járdák, parkolók, terek, közök, piacterek, vásárterek, parkok, sétányok, ligetek és egyéb területek), amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

b) Útpálya: a járművek közlekedésére szolgáló, e célra létesített vagy kijelölt közterület.

c) Burkolat: a gyalogos- és járműforgalom céljára szolgáló közterületek szilárd, kavicsozott, salakozott vagy egyéb anyagból készített fedőrétege.

d) Zöldterület: döntően növényzettel fedett terület.

e) Park terület: belterületen lévő olyan közhasználatú zöldterület, amely elsősorban pihenést, felüdülést, sportolási célokat szolgál.

II. Fejezet

A közterületek bontásának előkészítése, szabályai

A közút felbontásának feltételei

3. § (1) A közút nem közlekedési célú igénybevétele esetén, annak felbontásához, területén, az alatt vagy felett építmény elhelyezéséhez a külön rendeletben szabályozott közterület-használati engedélyen túl közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni.

(2) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet az 2. számú melléklet szerinti adattartalommal, az ott rögzített dokumentumok csatolásával kell benyújtani.

(3) Közútkezelői hozzájárulás nélkül közút nem közlekedési célból abban az esetben vehető igénybe, ha az alatta lévő közmű halasztást nem tűrő kijavítása szükséges. Az igénybevevő köteles a közút kezelőjének – a munka megkezdése előtt, halasztást nem tűrő esetben legkésőbb a munkáaltok megkezdéséig – a közterület igénybevételt írásban bejelenteni, az élet- és vagyonbiztonság érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni és a közútkezelői hozzájárulást megkérni.

(4) A bejelentés és a hozzájárulás megkérésének elmulasztását úgy kell tekinteni, hogy a közutat az előírt hozzájárulás nélkül vették igénybe.

(5) Az engedélyes a munkálatok idejére köteles a megbontott közterület határain jól láthatóan információs táblát kihelyezni, melyen fel kell tüntetni az engedélyes nevét, valamint a kivitelezést végző cég nevét és elérhetőségét.

(6) A közútkezelői hozzájárulás kiadását november 15. és március 15. közötti időszakban a közútkezelő megtagadhatja, ha feltételezhető, hogy a burkolat helyreállítása az időjárás miatt nem biztosítható.

(7) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem benyújtásának időpontját megelőző öt naptári éven belül épített, felújított vagy korszerűsített útpálya, illetve új építésű kerékpárút, járda, gyalogút, tér felbontása kizárólag rendkívül indokolt esetben engedélyezhető, amennyiben a bontás szükségességét előidéző helyzet kezelésére más műszaki megoldás nincs vagy az csak jelentős többletköltséggel biztosítható.

A közterület-használat igénybevételi díjának meghatározása

4. § (1) A közút nem közlekedési célú igénybevétele esetén, annak felbontásához, területén, az alatt vagy felett építmény elhelyezéséhez – beleértve a közmű hibaelhárítás miatti három munkanapon túli közút felbontását is – a rendelet 1. számú melléklete szerinti igénybevételi díjat kell fizetni, mely a közútkezelői hozzájárulásban kerül meghatározásra.

(2) Mentesült a díjfizetés alól:

a) ha a közterületet az Önkormányzat vagy intézményei saját beruházásában épülő létesítményekkel kapcsolatban veszik igénybe,

b) a közterület hibaelhárítás miatti igénybe vétele esetén, ha annak időtartama a 3 munkanapot nem haladja meg,

c) a közutak burkolatainak felújításához, építéséhez kapcsolódó nem közlekedési célú igénybevétel esetén, műszakilag indokolt időtartamra.

Útcsatlakozás létesítése és fenntartása

5. § (1) A közúthoz csatlakozást létesíteni a közút kezelőjének írásbeli hozzájárulásával lehet.

(2) A nem közlekedési célú igénybevétellel vagy az útcsatlakozás létesítésével összefüggésben okozott kárért az igénybevevő, illetve az útcsatlakozás létesítője, kezelője felelős.

(3) Az út területén, az alatt vagy felett elhelyezett építmény fenntartásáról az építmény tulajdonosa, kezelője, az útcsatlakozás fenntartásáról az útcsatlakozás tulajdonosa, kezelője gondoskodik.

Megbontott közút helyreállítása

6. § (1) A közút kezelője az előre tervezett, illetve meghibásodás miatt szükségessé vált bontások után a helyreállítás módját, minőségét, határidejét, a munkaterület környezetének biztonságosságát és a szükséges forgalmi rend módosítását meghatározza.

(2) A közmű meghibásodást követő burkolatbontás utáni helyreállítást a technológiailag indokolt legrövidebb időn belül el kell végezni.

(3) Az eltérő használat során megbontott közút helyreállítását a kérelmezőnek kell elvégeznie, az alábbiak szerint:

a) Útpálya hosszirányú felbontása:

aa) fő- és gyűjtőutakon a megbontott teljes forgalmi sávot új kopóréteggel kell ellátni.

ab) lakó- és kiszolgáló utakon forgalmi sávban csak egy munkahézag - élvágás - lehet. A meglévő kopóréteget a kiemelt szegélyig, ennek hiányában az útpálya széléig fel kell szedni és a munkahézagig egységes kopóréteget kell teríteni, függetlenül a munkaárok szélességétől.

ac) amennyiben az ab) pont szerint helyreállítandó felület szélessége meghaladja a forgalmi sáv 50%-át, a teljes forgalmi sávot új kopóréteggel kell ellátni.

ad) 4,0 m széles vagy annál keskenyebb megbontott utat teljes szélességben új kopóréteggel kell ellátni.

ae) ablakos bontás esetén a helyreállítást a nyomvonalas bontás szabályai szerint kell végezni, a foltszerű helyreállítás nem megengedett.

af) tárgyévet megelőző öt naptári éven belül épített, felújított, vagy korszerűsített út hosszirányú felbontása csak – e rendeletben rögzített feltételek esetén - rendkívül indokolt esetben engedélyezhető. Amennyiben a bontás szükségességét elidéző helyzet kezelésére más műszaki megoldás nincs, a felbontott út kopórétegét a nyomvonal teljes hosszában és az út teljes szélességben újra kell építeni. Szükség esetén a szegélyt meg kell emelni, vagy a meglévő kopóréteget le kell marni az új kopóréteg építése előtt.

b) Útpálya keresztirányú felbontása:

ba) az úttest keresztirányú bontása esetén a helyreállítást a kiemelt szegélyre, illetve az út szélére merőleges munkahézagokkal kell elvégezni.

bb) amennyiben egy beruházáson belül két útpályára merőleges munkaárok egymáshoz közelebbi szélének távolsága nem haladja meg a 10 m-t, akkor a két munkaárok területét és a közte lévő területet együttesen új kopóréteggel kell ellátni.

c) Járda, gyalogút felbontása:

ca) aszfalt, beton burkolatú járda, gyalogút hosszirányú bontása esetén teljes szélességben új kopóréteget kell teríteni, illetve az eredeti burkolattal megegyező anyaggal kell helyreállítani.

cb) aszfalt, beton burkolatú járda, gyalogút keresztirányú bontása során - amennyiben egy beruházáson belül két út vagy járdaszélre merőleges munkaárok egymáshoz közelebbi szélének távolsága nem haladja meg a 5 m-t - a két munkaárok területét és a közte lévő területet együttesen új kopóréteggel kell ellátni.

cc) aszfalt, beton burkolatú járda, gyalogút gyalogos átkelőhelynél történő bontása esetén a járda akadálymentesítéséről is gondoskodni kell.

(4) A munkaárokba szerves anyag, építési törmelék, hulladék nem tölthető vissza. A munkaárok csak földdel vagy az előírt anyaggal tölthető fel, és a visszatöltött anyagot a vonatkozó szabványok szerint kell tömöríteni.

(5) Az engedélyes köteles a földvisszatöltések tömörségét a kivitelezés során ellenőrizni és dokumentálni, a közútkezelői hozzájárulásban leírtak szerint.

(6) A közterület kezelője a földvisszatöltések szakszerűségét, tömörségének megfelelőségét külső szakértő bevonásával ellenőrízheti.

(7) Téli, illetve technológiailag alkalmatlan időben az ideiglenes helyreállítás írható elő, a végleges helyreállítás határidejének meghatározása mellett.

(8) A téli hónapokban - üzemzavar elhárítás érdekében végzett közút felbontása esetén - a szabvány szerinti tömörítés biztosítása érdekében minden esetben talajcserét kell alkalmazni.

Közművek elhelyezése zöldterületen

7. § A közművezeték a fákat legfeljebb oly mértékben közelítheti meg, hogy a vezeték megépítéséhez, illetve bontásához szükséges munkaárok széle a fatörzs szélétől minimum 2 m távolságban legyen. Ettől eltérni kizárólag rendkívül indokolt esetben, más műszaki megoldás hiányában a zöldterület kezelőjének hozzájárulásával, a hozzájárulásban meghatározott feltételekkel lehet.

Zöldterület felbontása, helyreállítása

8. § (1) Zöldterület igénybevételéhez, felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény elhelyezéséhez a zöldterület kezelőjének írásbeli hozzájárulása szükséges. A zöldterület kezelője hozzájárulásában feltételeket írhat elő.

(2) Kezelői hozzájárulás nélkül zöldterület abban az esetben bontható fel, ha az alatta lévő közmű halasztást nem tűrő kijavítása szükséges. Az igénybevevő köteles a zöldterület kezelőjének – a munka megkezdése előtt, de legkésőbb azzal egyidejűleg – a közterület igénybevételt bejelenteni és a hozzájárulást megkérni.

(3) Zöldterület felbontásáért - beleértve a közmű hibaelhárítás miatti 3 munkanapon túli igénybevételt is - a rendelet 1. számú melléklete szerinti igénybevételi díjat kell fizetni, mely a hozzájárulásban kerül meghatározásra.

(4) Az Önkormányzat által parkfenntartásba bevont zöldterületeken bontási munka csak munkaterület átadást követően kezdhető el.

(5) Amennyiben a zöldterület bontása során a növényzet vagy kerti építmény, berendezés, felszerelés megsemmisülése várható, az igénybevevő gondoskodik a növényzet áttelepítéséről vagy annak azonos értékű növényzettel történő pótlásáról, valamint a kerti építmények, berendezések, felszerelések áttelepítését biztosítja, amennyiben ez jelentős többletköltséggel jár, az ellenértékét megtéríti.

(6) Azokat a parki zöldterületeket, ahol locsolóhálózat biztosított, gyeptégla felhasználásával kell helyreállítani, a nyomvonallal és az építéssel érintett teljes roncsolt felületen.

(7) Egyéb zöldterületeken 20 cm humuszterítést és füvesítést kell végezni a nyomvonalon, valamint az építéssel érintett és roncsolt teljes felületen.

(8) A fás növényzetet védelme érdekébem fát kivágni külön engedély birtokában lehet.

(9) Cserje, talajtakaró növényzet sérülése, illetve eltávolítása esetén az új telepítést a kezelői hozzájárulásban foglalt feltételekkel kell elvégezni.

A közterület-használat felelősei, ellenőrzése

9. § (1) Az út területén, az alatt vagy felett elhelyezett építmény fenntartásáról az építmény tulajdonosa (kezelője) köteles gondoskodni.

(2) Közmű meghibásodás esetén felbontott közterület helyreállításáért a közmű üzemeltetője, a nem közlekedési célú igénybevétellel, illetve a közterület bontásával összefüggésben okozott kárért a kérelmező felelős.

(3) Közterület-bontási és helyreállítási munkákat csak arra jogosult szakkivitelező végezhet.

(4) A felbontott közterület és környezetének rendjéért, biztonságáért az engedélyes teljes körű felelősséggel tartozik mindaddig, amíg a helyreállított közterületet a kezelő át nem veszi.

(5) A közműépítési vagy rekonstrukciós munkák befejezése után engedélyes köteles a területet műszaki átadás-átvételi eljárás lefolytatásával a közterület kezelőjének átadni.

(6) A közterület kezelője a közterületek helyreállításával kapcsolatos garanciális és szavatossági jogait az igénybevevővel szemben jogosult érvényesíteni.

Szankciók

10. § (1) A közút nem közlekedési célú, a kezelő hozzájárulása nélkül vagy a hozzájárulásban előírt feltételektől eltérő igénybevétele esetén a közlekedési hatóság - a közút kezelőjének kérelme alapján - az igénybe vevőt az eredeti állapot helyreállítására, a hozzájárulásban előírt feltételek betartására, illetve a közút állagának védelme és a forgalom érdekében szükséges intézkedések megtételére kötelezheti, továbbá jogszabályban meghatározott pótdíj fizetésére kötelezi.

(2) Ha a közút helyreállítását nem vagy nem szakszerűen végezték el, a kezelő kérelmére a közlekedési hatóság 3 éven belül az igénybevevőt kötelezheti a helyreállítás elvégzésére, a hiba kijavítására.

(3) A megállapított határidőn túli helyreállítás esetében 1.000,-Ft/m2/nap pótdíj kerül kiszabásra.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § A rendelet 2016. július 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

1. melléklet a 12/2016. (VI. 24.) önkormányzati rendelethez

A közút nem közlekedési célú igénybevétele esetén, fizetendő igénybevételi díjak

(ÁFA nélkül)

1.) Közút burkolatbontása esetén fizetendő alapdíjak:

a) települési főút, gyűjtőút: 100,-Ft/m2/nap

b) többi közúti terület: 50,-Ft/m2/nap

c) kerékpárút, gyalogút, külterületi út, járda, kapubejáró: 30,-Ft/m2/nap

2.) Zöldterület bontása esetén fizetendő alapdíj: 100,-Ft/m2/nap
3.) A fizetendő díjak mértékét befolyásoló egyéb tényezők:

a) a helyi építési szabályzat mellékletét képező szabályozási tervlapon feltüntetett Vt övezeten belül található területeken: 2-es szorzó

b) a közúti forgalom elől történő teljes lezárása esetén: 5-ös szorzó

c) a közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem benyújtásának időpontját megelőző öt naptári éven belül épített, felújított vagy korszerűsített útpálya, illetve új építésű járda, gyalogút, tér felbontásával járó közmű bekötővezeték építése céljából történő igénybevétel esetén: 15-ös szorzó.

2. melléklet a 12/2016. (VI. 24.) önkormányzati rendelethez

Kérelem

a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges hozzájárulás iránt

1. Az igénybevétel

a) helye: Tárnok,……………………………………………………………………………………………...

b) célja:……………………………………………………………………………………………………….

2. Kérelmező adatai (név, cím, telefonszám):………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………….

3. Az elfoglalni kívánt útterület:

a) hosszúsága:……………………………………………….

b) szélessége:………………………………………………..

c) nagysága:…………………………………………….m2

4. Az igénybevétel

a) kezdetének tervezett időpontja:……………………………………………………………………………

b) befejezésének tervezett időpontja:…………………………………………………………………………

5. A „Közútkezelői hozzájárulás”-ban foglaltak betartásáért felelős személy

a) neve:………………………………………………………………………………………………………

b) címe:………………………………………………………………………………………………………

c) telefonszáma:……………………………………………………………………………………………...

Tárnok, ………………………….

…………………………………………….

aláírás

A Tárnok Nagyközség Önkormányzatának tulajdonában lévő közterületeken végzendő munkálatokhoz az alábbi dokumentációk szükségesek:

o 1 db Engedélyezési terv
o Átnézeti helyszínrajz M = 1:2000.
o Általános helyszínrajz M = 1:250.
o Részletes helyszínrajz M = 1:100.
o Minta és jellemző keresztmetszetek M = 1:50.
o Tervezői nyilatkozat a vonatkozó rendeleteknek megfelelően
o Műszaki leírás
o Előzmények
o Meglévő állapot
o Tervezett létesítmény kialakítása
o Csapadékvíz - elvezetés
o Burkolatszerkezetek, forgalomtechnika
o Földmunka
o Közműkeresztezések , közmű egyeztetések
o Érintett közműtulajdonosok felsorolása
o Vezeték bekötés esetén a közműfejlesztési hozzájárulás befizetésének igazolása
o Közterület helyreállítás megrendelésének igazolása
o Építés alatti forgalmi rend műszaki leírása és helyszínrajza
o Egyéb előírások
o Megjegyzés