Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 09. 01- 2022. 12. 31

Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

2022.09.01.

Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed – az Sztv. 3. §-ában foglaltakra figyelemmel - Tárnok Nagyközség Önkormányzata által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokra, az azokat biztosítókra, a szolgáltatásokat igénybevevőkre és az azokkal kapcsolatos kötelezettekre.

(2) Tárnok Nagyközség Önkormányzata a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról a Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat útján, illetve ellátási szerződés alapján gondoskodik.

Eljárási rendelkezések

2. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti igényt az Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat vezetőjénél, ellátási szerződés esetén a szerződött intézmény vezetőjénél lehet benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni illetve szükség szerint igazolni kell jövedelemre, munkaviszonyra, egészségi állapotra, társadalombiztosítási jogviszonyra, kapcsolattartó személy személyi adataira, valamint a kérelem elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat

3. § (1) Az ellátás igénybevételének megkezdése előtt az intézmény vezetője az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével az Sztv. 94/C. §-ának (3) bekezdése szerinti tartalommal megállapodást köt.

(2) Az intézményi térítési díj fenntartói felülvizsgálatát követően az új személyi térítési díjról az intézmény vezetője egyszerűsített értesítőben tájékoztatja az ellátottat.

(3) A személyi térítési díjat havonta utólag, az intézményvezető által megjelölt napon, de legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell megfizetni.

(4) A Sztv. 115. § (6) bekezdése alapján megállapított új személyi térítési díjat az intézményi térítési díj megállapítását követő hó 1. napjától kell megfizetni.

4. § (1) Az intézményvezető döntésének, továbbá a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII.22.) SZMM rendelet 3. számú melléklete szerinti gondozási szükséglet felülvizsgálatát az erről szóló értesítés kézhezvételtől számított 15 napon belül a polgármestertől lehet kérni az intézményvezetőnél benyújtott kérelem útján.

(2) Ha az ellátott, illetve törvényes képviselője a felmondás jogszerűségét vagy a személyi térítési díj mértékét vitatja, akkor az erről szóló kifogás tárgyában a polgármester dönt.

5. § Szerződéses formában biztosított ellátások esetében a szociális ellátásra szerződött félnek az ellátási szerződésben foglaltak szerint ellátási kötelezettsége keletkezik.

Az ellátások formái

6. § Az önkormányzat az alapellátás keretében biztosítja

a) az étkeztetést,

b) a házi segítségnyújtást,

c) a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, valamint

d) nappali ellátást,

e) családsegítést.

7. § (1) A 6. § a), b) és d) és e) pontja szerinti ellátások igénybevételére irányuló kérelmet a Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat vezetőjéhez kell benyújtani.

(2) Az ellátás megállapításánál a háziorvos vagy a szakorvos javaslatát figyelembe kell venni.

(3) Az ellátás igénybevételét az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell bejelenteni.

Szociális étkeztetés

8. § (1) Szociális étkeztetésre jogosult különösen az, aki nyugdíjas koránál, egészségi állapotánál, fogyatékosságánál, pszichiátriai-vagy szenvedélybetegségénél, hajléktalanságánál fogva mozgásában, életvitelében, önellátási képességében részben vagy egészben akadályoztatva, korlátozva van.

(2) Az (1) bekezdés szerint a fogyatékosságra, pszichiátriai-vagy szenvedélybetegségre vonatkozóan megfelelő orvosi igazolás, vagy arra tekintettel folyósított ellátás bizonyítására alkalmas dokumentumot kell a kérelemhez csatolni. A hajléktalanságra vonatkozóan a hajléktalan-ellátásokat nyújtó szervezet javaslatát, szociális helyzet igazolásárára családgondozói javaslatát, a munkanélküliség igazolására az illetékes közigazgatási szerv által kiállított igazolást vagy a munkanélküliség alapján folyósított pénzbeli ellátásról szóló dokumentumot kell csatolni.

9. § Az ellátás módja lehet:

a) helyben étkezés, illetve étel elvitele saját erőből,

b) étkeztetés házhoz szállítással.

10. § (1) Az étkeztetésért az igénylő jövedelmétől függően személyi térítési díjat kell fizetni, a 11. §-ban foglaltak szerint - amennyiben a Sztv. másként nem rendelkezik.

(2) A szállítási szolgáltatást igénybe vevő a szállítás költséget az étkezési kedvezmény esetén is megtéríti.

11. § (1) Ha az igénylő egy főre eső havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg, az ellátásért térítési díjat fizetni nem kell.

(2) Amennyiben az igénylő havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át meghaladja, azonban kisebb, mint ennek 300 %-a, úgy étkezésenként az 1. mellékletben meghatározott díj alapján számított személyi térítési díj felét kell fizetni.

(3) Ha az igénylő egy főre eső havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át meghaladja, úgy étkezésenként az 1. mellékletben meghatározott díj alapján számított személyi térítési díjat kell fizetni.

Házi segítségnyújtás

12. § Házi segítségnyújtás keretében szociális segítést vagy – a szociális segítés tevékenységeit is magába foglaló – személyi gondozást kell nyújtani.

13. § (1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak, akik az életvitelükhöz, személyi vagy környezeti tisztaságuk biztosításához, társas kapcsolataik ápolásához, kulturális igényeik kielégítéséhez, érdekeik védelméhez erre rászorulnak.

(2) Az ellátás igénybe vételének feltétele az Sztv. és a 36/2007 (XII.22.) SZMM rendelet szerinti gondozási szükséglet vizsgálata. A gondozási szükséglet vizsgálatával az intézményvezető más, szakirányú szakképesítéssel rendelkező személyt is megbízhat.

(3) A szociális segítés és a személyi gondozás intézményi térítési díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

Nappali ellátás

14. § (1) Nappali ellátásban az öregségi nyugdíjkorhatáron felüli, illetve 18. életévet betöltött fogyatékos, vagy az egészségi állapota miatt rászoruló személy részesíthető, aki saját ellátására csak részben képes, illetve akinek társas kapcsolatai ápolásához, kulturális igényei kielégítéséhez, érdekei védelméhez segítség szükséges.

(2) Nem nyújtható nappali ellátás annak a személynek, aki mozgáskorlátozottsága, vagy egyéb betegsége miatt sem egyedül, sem segítséggel nem képes a szolgáltatást igénybe venni, aki fertőző beteg, kórokozó-hordozó, továbbá aki bármely okból (pl. elmebetegség, alkoholizmus, szellemi leépülés) a közösségi életvitelre alkalmatlan.

Családsegítés

14/A. § (1) A családsegítést a Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat látja el. A családsegítés szolgáltatás jellegű, igénybevétele önkéntes és térítésmentes.

(2) A Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat

a) közreműködik az igénylő családi gondjainak megoldásában, életvitelét hátrányosan befolyásoló okok feltárásában illetve megszüntetésében, mentális problémáinak megoldásában,

b) az igénylő kérelmére, problémáinak rendezése érdekében életvezetési és egyéb tanácsokat ad, konkrét segítséget nyújt,

c) az igénylő felhatalmazásával ellátja érdekeinek képviseletét, ügyeiben eljár

d) folyamatosan figyelemmel kíséri a működési területén élő lakosság szociális helyzetét.

(3) Az ellátások igénybevételének feltétele, hogy az igénylő vállalja az esetfelelőssel közösen kialakított célok megvalósításában való aktív és folyamatos együttműködést.

(4) A családsegítés a gyermekjóléti szolgáltatással egy szolgáltató keretében működik.

Záró rendelkezések

15. § E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Sztv., valamint a 29/1993.(II.17.) Kormányrendelet rendelkezései irányadók.

16. § Jelen rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 4/2011. (II.11.) számú önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 27/2011.(XII.22.) számú, a 4/2012.(II.14.) számú, a 11/2014. (V.27.) számú, a 18/2014 (XII.15.) számú, a 15/2015. (V.26.) számú, valamint a 19/2015. (VI.25.) számú önkormányzati rendeletek.

1

Az 1. melléklet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.