Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

Az avar és a kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2022. 06. 01

Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

Az avar és a kerti hulladék égetéséről

2022.06.01.

Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt feladatkörében, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) E rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.

(2) A rendelet hatálya:

a) területi hatály: Tárnok nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

b) személyi hatály: minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány, a lehullott falomb, gyökérmaradvány, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok (továbbiakban: kerti hulladék).

3. § A kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban hasznosítással, komposztálással vagy a közszolgáltatónak elszállításra átadással kell gondoskodni.

2. Az égetés szabályai

4. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, használója külön engedély nélkül, bármely ingatlanán elégetheti az ingatlanon keletkezett kerti hulladékot jelen rendeletben foglaltak és a vonatkozó tűzvédelmi szabályok és korlátozások betartása mellett.

(2) A település lakosságának és a levegő tisztaságának kímélete érdekében kerti hulladék március 1. napjától november 30. napjáig, minden hónap utolsó szombatján, 8:00 és 18:00 óra között égethető.

(3) Nem égethető kerti hulladék a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben meghatározott munkaszüneti napokon, valamint erősen párás, ködös vagy szeles időben.

5. § (1) A kerti hulladék égetése csak megfelelően kialakított helyen, a vagyon és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, az emberi egészség és környezet közvetlen károsítása nélkül történhet.

(2) A helyben keletkezett kerti hulladék égetését saját ingatlanon belül kell végrehajtani, közterület erre a célra nem vehető igénybe.

(3) Az égetésre szánt kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, az nem tartalmazhat más hulladékfajtát, különösen kommunális vagy veszélyes hulladékot.

(4) Az égetés kis adagokban, a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, kizárólag felügyelettel történhet.

(5) Az égetést kizárólag cselekvőképes, nagykorú személy végezheti, aki nem áll szeszesital, vagy más, a cselekvőképességet befolyásoló szer hatása alatt.

(6) A tűz folyamatos őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző gondoskodik. A tűz nem hagyható magára. Az égetés helyszínén olyan eszközöket illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és azonnal eloltható.

(7) Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (pl. füst, bűz, pernye, korom, hőterhelés stb.) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést végző a tüzet azonnal eloltja.

(8) Az égetés befejezésével az égetést végző köteles a tüzet eloltani, a parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámok használatával - megszüntetni, a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.

6. § (1) Az égetés folyamatának gyorsítása céljából segédanyag (pl.: benzin, gázolaj, hígító) nem használható.

(2) A kerti hulladék elektromos, távközlési és gázvezetékek 10 méteres övezetén belül nem égethető.

7. § A jogszabálytól eltérő tűzgyújtási tevékenység a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján kiszabható tűzvédelmi bírságot von maga után.

3. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.