Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

2023.01.01.

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Tárnok Nagyközség Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőre, a közösségi színtér, közművelődési intézmény fenntartójára és működtetőjére, valamint a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőre.

2. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre

2. § (1) Az Önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdésében meghatározott alapszolgáltatások közül a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembevételével e fejezet szerinti alapszolgáltatásokat biztosítja.

(2) Az Önkormányzat elősegíti a művelődő közösségek létrejöttét, támogatja működésüket, segíti fejlődésüket, helyszínt biztosít a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésére, amelynek keretében:

a) biztosítja a helyszínt a művelődő közösségek számára a rendszeres és az alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységük végzéséhez a Tárnoki Közösségi Színtér Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak (székhely: 2461 Tárnok, Fő utca 43., a továbbiakban: KÖSZI Nkft.) közművelődési megállapodás keretében üzemeltetésre átadott ingatlanokban;

b) bemutatkozási lehetőségeket teremt a művelődő közösség fejlődése, szakmai teljesítményük elismerése céljából számukra, a települési programokon, esetenként a település közigazgatási határain kívül rendezett eseményeken, valamint támogatja a bemutatókon, versenyeken való részvételüket;

c) fórumot kezdeményez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével évente legalább egy alkalommal, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, valamint tájékozódhatnak egymás tevékenységéről, eredményeiről, terveiről, továbbá információt kapnak a művelődési közösségek működését is érintő kérdésekről.

(3) Az Önkormányzat fejleszti a közösségi és társadalmi részvételt, amelynek keretében:

a) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

b) támogatja az önkéntes tevékenységeket, az önkéntességgel kapcsolatos programokat, vagy szolgáltatásokat szervez,

c) a gyermekek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő családbarát, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

d) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

e) a szegénységben vagy más hátránnyal élő csoportok társadalmi, kulturális részvételét fejlesztő, a megértést, a befogadást, a felzárkózást, az esélyegyenlőség megvalósulását elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

f) a lelki egészség megőrzését szolgáló, a függőséget, devianciát, áldozattá válást megelőző programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez.

(4) Az Önkormányzat biztosítja a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének feltételeit, amelynek keretében:

a) a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

b) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását,

c) az anyanyelvápolás érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

d) a nemzeti, az európai és az egyetemes kultúra, továbbá a külhoni nemzetrészek kulturális értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását,

e) a helyi vagy térségi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását, valamint

f) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

3. A közművelődési feladatellátás formái, szervezeti keretei

3. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról a KÖSZI Nkft.-vel kötött közművelődési megállapodás útján gondoskodik.

4. § A közművelődési feladatokat a KÖSZI Nkft. az alapító okiratban foglaltak szerint, a közművelődési megállapodás, valamint a szolgáltatási terv alapján végzi az Önkormányzat által üzemeltetésre átadott Heinrich Antal Közösségi Színtér és Könyvtár (címe: 2461 Tárnok, Fő utca 43), valamint telephelye az Ifjúsági Közösségi Színtér (címe: 2461 Tárnok, Rákóczi út 36.) működtetésével.

5. § Az alapszolgáltatások biztosításához, ellátásához a tulajdonos, a használó vagy fenntartó hozzájárulásával igénybe vehetők a 4. §-ban felsorolt ingatlanokon túl további ingatlanok is.

6. § Az Önkormányzat a Közművelődési megállapodásban rögzített finanszírozás útján biztosítja a KÖSZI Nkft. által ellátott közművelődési alapszolgáltatások ellátásához a hatályos jogszabályokban meghatározott szervezeti, személyi és tárgyi feltételeket.

7. § A közművelődési intézmény működtetése szakmai feltételeinek biztosításáról a KÖSZI Nkft. gondoskodik.

8. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő közművelődési intézményével;

b) a településen működő nevelési-oktatási intézményekkel;

c) a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel;

d) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel;

e) az egyházakkal;

f) a településen élő, művészeti, hagyományőrző tevékenységet végző személyekkel;

g) a közművelődési feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

9. § (1) A lakosság tájékoztatása a közművelődési alapszolgáltatásokról

a) a helyi médiaszolgáltatókon keresztül,

b) a plakátok, szórólapok útján, valamint

c) az Önkormányzat és a közművelődési intézmények, gazdasági társaságok honlapján, közösségi média oldalán

valósul meg.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenysége keretében támogatja és segíti a tudományos és művészeti tevékenységet, a helytörténeti munkákat, valamint a közgyűjteményi és nemzetiségek kultúrájának megismertetését.

4. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

10. § (1) A KÖSZI Nkft. irányítását az ügyvezető látja el.

(2) A KÖSZI Nkft. ellenőrzése a Képviselő-testület hatásköre, ennek keretében elfogadja a KÖSZI Nkft. üzleti tervét, valamint jóváhagyja a tárgyévet megelőző évről szóló pénzügyi beszámolóját.

5. A közművelődési tevékenység finanszírozása

11. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait mindenkori éves költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési feladatok támogatása, az Önkormányzat saját bevétele, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) A KÖSZI Nkft. a közművelődési megállapodásban rögzített közművelődési feladatai ellátására az önkormányzati finanszírozáson túl saját bevételekből, vállalkozási tevékenységből, pályázatokból származó bevételeket is bevon.

(3) Az Önkormányzat közművelődési feladatait ellátó szervezeteinek a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében felhasználják a pályázati lehetőségeket is.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységet folytató bejegyzett civil szervezeteket pályázat útján pénzügyi támogatásban részesítheti az éves költségvetésében e célra meghatározott keretösszegig. A támogatás odaítéléséről az erről szóló önkormányzati rendelet szerint felhatalmazott önkormányzati bizottság dönt.

12. § Az Önkormányzat jóváhagyja a közművelődési feladatokat ellátó KÖSZI Nkft. ügyvezetője által tárgyév március 1-ig benyújtott éves Szolgáltatási Tervet.

6. A közművelődési rendelet felülvizsgálata, közzététele

13. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletét társadalmi egyeztetést követően legalább ötévente felülvizsgálja.

(2) A közművelődési rendeletet a KÖSZI Nkft. ügyvezetője a Heinrich Antal Közösségi Színtér és Könyvtár, valamint az Ifjúsági Közösségi Színtér épületeiben kihelyezi.

7. Záró rendelkezések

14. § Hatályát veszti az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.