Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelete

Helyi díjakról és kitüntetésekről

Hatályos: 2023. 04. 29

Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelete

Helyi díjakról és kitüntetésekről

2023.04.29.

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

Az önkormányzat által alapított díjak

1. § Tárnok Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az e rendeletben szabályozott díjak, kitüntető címek, elismerés és emléknap (a továbbiakban együtt: díjak) alapításával és adományozásával kívánja kifejezni tiszteletét és megbecsülését mindazon személyek és közösségek iránt, akik életművükkel, munkájukkal, a település közéletében való közreműködésükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak, vagy más, a köz érdekében végzett tevékenységükkel segítették Tárnok szellemi vagy anyagi gyarapodását.

2. §1 Az Önkormányzat „Tárnok Díszpolgára Díj”-at, „Tárnokért Díj”-at, „Rákóczi Díj”-at, „Tárnoki Óvodásokért Díj”-at, „Tárnoki Életfa Díj”-at, „Radetzky Díj”-at, „Tárnok Kiváló Fiatal Sportolója Díj”-at és „Tárnoki Sportért Díj”-at alapít.

Tárnok Díszpolgára Díj

3. § (1) A „Tárnok Díszpolgára Díj” adományozható életműve elismerésére annak a személynek, aki a település érdekében maradandót alkotott, mindenkor nagybecsű értéket képviselő tevékenységet folytatott.

(2) A díjból évente legfeljebb egy-egy adományozható élő személynek és posztumusz.

(3) A díjjal emlékplakett, a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél, valamint élő személy esetén 150.000 Ft pénzjutalom jár.

(4) A kitüntetettek nevét az Egészségház előtt álló emlékkő örökíti meg.

A Tárnokért díj

4. § A „Tárnokért Díj” adományozható előző évi tevékenységének elismerésére annak a személyeknek, aki a település érdekében a díj odaítélését megelőző évben munkájával jelentősen hozzájárult Tárnok Nagyközség fejlődéséhez.

5. § (1) A díj évente legfeljebb 5 természetes személynek és további egy jogi személynek adományozható.

(2) A díjjal emlékplakett, a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél jár. A díjjal együtt pénzjutalom nem állapítható meg.

Rákóczi díj

6. § (1) „Rákóczi díj” adományozható annak a pedagógusnak, aki példamutató munkájával, magas színvonalú nevelői, oktatói tevékenységével kivívta a szakmai vezetők és a szülői munkaközösség elismerését.

(2) A díjból évente egy személynek adományozható.

(3) A Rákóczi díjjal emlékplakett, a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél és 100.000 Ft pénzjutalom jár.

Tárnoki Óvodásokért díj

7. § (1) A „Tárnoki Óvodásokért Díj” adományozható az intézményben legalább 5 éve aktív óvodapedagógusnak, illetve nevelő munkát segítő, egyéb technikai feladatot ellátó dolgozónak, aki magas színvonalú nevelői, oktatói tevékenységével, közösségi munkájával hozzájárult az intézmény hírnevének pozitív erősítéséhez.

(2) A díj évente egy személynek adományozható.

(3) A díjjal emlékplakett, a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél és 100.000 Ft pénzjutalom jár.

Tárnoki Életfa díj

8. § (1) A „Tárnoki Életfa Díj” adományozható a Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálatnál (a továbbiakban: TSZVSZ) legalább 5 éve aktív szakmai munkát, illetve a szakmai munkát segítő, egyéb technikai feladatot ellátó dolgozónak, aki magas színvonalú tevékenységével, közösségi munkájával hozzájárul a Szolgálat hírnevének pozitív megítéléséhez.

(2) A díj évente egy személynek adományozható.

(3) A díjjal emlékplakett, a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél és 100.000 Ft pénzjutalom jár.

Radetzky emléknap és díj

9. § (1) Az Önkormányzat a tárnoki születésű Radetzky Jenő ornitológus életművének és munkásságának elismerésére június 14. napját „Radetzky emléknappá” nyilvánítja

(2) Az Önkormányzat Radetzky Jenő emlékére „Radetzky Díj”-at alapít, amely annak a személynek adományozható, aki a természettudomány területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

(3) A díj évente legfeljebb egy személynek adományozható.

(4) A díjjal emlékplakett és a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél jár.

Tárnok kiváló fiatal sportolója díj2

9/A. § (1) „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” adományozható annak a 21. életévét be nem töltött, tárnoki lakosnak vagy tárnoki székhelyű sportegyesület sportolójának, aki Tárnok település sportéletében magas színvonalú tevékenységet végez, illetve kiemelkedő eredményt ért el.

(2) A díj évente legfeljebb 20 személynek adományozható.

(3) A díjjal a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél és az önkormányzat címerével díszített emlékplakett jár, melyen a „Tárnok kiváló fiatal sportolója” felirat, a díjazott neve és az adományozás éve szerepel.

Tárnoki sportért díj3

9/B. § (1) „Tárnoki Sportért díj” adományozható az eredményes sportedzői múlttal rendelkező vagy sportrendezvényt eredményesen szervező személynek.

(2) A díj ötévente egy személynek adományozható.

(3) A díjjal díszserleg és a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél és 100.000 Ft pénzjutalom jár.

Javaslattétel

10. §4 (1) Az „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” és a „Tárnoki Sportért Díj” esetén a sportegyesületek, a további díjak esetén bármely természetes vagy jogi személy tehet javaslatot az elismerések adományozására.

(2) A díjakra odaítélésére vonatkozó javaslatokat a polgármesternél kell benyújtani

a) „Tárnok Díszpolgára Díj”-ra május 31-ig,

b) „Rákóczi Díj”-ra és a „Tárnoki Óvodásokért Díj”-ra március 31-ig,

c) „Tárnoki Életfa Díj”-ra szeptember 30-ig

d) „Tárnokért Díj”-ra január 31-ig,

e) „Radetzky Díj”-ra április 30-ig

f) „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj”-ra és a „Tárnoki Sportért Díj”-ra október 31-ig.

(3) A javaslattétel érdekében felhívást kell közzétenni a helyi sajtóban, megjelölve a javaslatok beérkezésének határidejét, helyét, módját.

(4) Az elismerések adományozásra vonatkozó javaslatokat a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

A javaslatok véleményezése, döntés

11. § (1) A beérkezett javaslatokat az Önkormányzat szakmailag illetékes bizottsága megtárgyalja és javaslatot tesz az elismerés adományozására.

(2) Az elismerések adományozásáról a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott határozattal dönt.

(3)5 „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” és a „Tárnoki Sportért Díj” esetén az elismerések adományozásáról a Képviselő-testület sporttal foglalkozó bizottsága – egyszerű többséggel - dönt.

Az elismerések átadása

12. § (1) Az elismeréseket az adományozott részére a polgármester adja át ünnepélyes keretek között.

(2)6 Az egyes díjak átadásának időpontja:

a) „Tárnok Díszpolgára Díj”, „Tárnokért Díj”, „Radetzky Díj”, „Rákóczi Díj”, és a „Tárnoki Óvodásokért Díj” esetén: augusztus 20-i ünnepség alkalmával;

b) „Tárnoki Életfa Díj” esetén: a november 12-i szociális munka napjának alkalmával „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” és a „Tárnoki Sportért Díj” esetén: december havi sportrendezvényen

13. §7 „Tárnok Díszpolgára Díj” leírását az 1. melléklet, a „Tárnokért Díj” leírását a 2. melléklet, a „Rákóczi Díj” leírását a 3. melléklet, „Tárnoki Óvodásokért Díj” leírását a 4. melléklet, „Tárnoki Életfa Díj” leírását az 5. melléklet, valamint a „Radetzky Díj” leírását a 6. melléklet, az „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” leírását a 7. melléklet és a „Tárnoki Sportért Díj” leírását a 8. melléklet tartalmazza

Posztumusz elismerés

14. § (1) Az elhunyt személy részére adományozott elismeréssel járó díszoklevél és emlékplakett átvételére az elhunyt kitüntetett házastársa, házastárs hiányában gyermeke, unokája jogosult. Házastárs, gyermek vagy unoka hiányában az elismeréssel járó díszoklevél és emlékplakett nem kerül átadásra.

(2) Posztumusz elismeréssel pénzjutalom nem állapítható meg.

Az elismerésben részesülők közzététele, nyilvántartása

15. § (1) Az elismerésben részesülők nevét az adományozást követően nyilvánosságra kell hozni.

(2) Az elismerésben részesültekről a Tárnoki Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

Kizárási ok, az elismerés visszavonása

16. § (1) Nem adományozható elismerés annak a személynek, aki jogerős büntető ítélet hatálya alatt áll.

(2) Méltatlanná válik az elismerésre az a személy, akit jogerős bírói ítélettel szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek, közügyek gyakorlásától eltiltottak, az elismeréssel érintett szakterület vonatkozásában foglalkozástól eltiltás mellékbüntetésre ítéltek. A méltatlanná vált személytől a Képviselő-testület az elismerést visszavonja.

(3) Az elismerés visszavonásának tényéről a lakosságot a sajtó útján tájékoztatni kell.

Lemondás az elismerésről

17. § Az adományozást követően az elismerésben részesült az elismerésről bármikor, indokolás nélkül lemondhat. A lemondás kizárólag a polgármesterhez címzetten írásban, az elismeréssel járó oklevél, díj és pénzjutalom egyidejű visszaadásával érvényes.

Záró rendelkezések

18. §8

19. §9

20. §10

21. §11

22. §12

23. §13

24. §14

25. §15

26. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Tárnok díszpolgára díj
10 cm átmérőjű érme. Előlapján: Tárnok címere, hátlapján: „Tárnok díszpolgára” felirat, valamint az adományozás éve szerepel.

2. melléklet

Tárnokért díj
Emlékplakett, melyen Tárnok címere, a „Tárnokért díj” felirat, a díjazott neve és az adományozás éve szerepel.

3. melléklet

Rákóczi díj
Emlékplakett, melyen Tárnok címere, a „Rákóczi díj” felirat, a díjazott neve és az adományozás éve szerepel.

4. melléklet

Tárnoki Óvodásokért díj
Emlékplakett, melyen Tárnok címere, a „Tárnoki Óvodásokért díj” felirat, a díjazott neve és az adományozás éve szerepel.

5. melléklet

Tárnoki Életfa díj
Emlékplakett, melyen Tárnok címere, a „Tárnoki Életfa díj” felirat, a díjazott neve és az adományozás éve szerepel.

6. melléklet

Radetzky díj
Emlékplakett, melyen Tárnok címere, a „Radetzky díj” felirat, a díjazott neve és az adományozás éve szerepel.

7. melléklet a 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelethez16

Tárnok kiváló fiatal sportolója Díj

8. melléklet a 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelethez17

Tárnoki Sportért Díj
1

A 2. § a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” alcímet (9/A. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

3

A „Tárnoki sportért díj” alcímet (9/B. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

4

A 10. § a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

5

A 11. § (3) bekezdését a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

6

A 12. § (2) bekezdése a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 12. § (2) bekezdése a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

7

A 13. § a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

8

A 18. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

10

A 20. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

11

A 21. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

12

A 22. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

13

A 23. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

14

A 24. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

15

A 25. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

16

A 7. mellékletet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése iktatta be.

17

A 8. mellékletet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdése iktatta be.