Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 29- 2023. 04. 29

Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.29.

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III.4.) számú önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja.

1. § Hatályát veszti a Tárnok kiváló fiatal sportolója díj alapításáról és az adományozás rendjéről szóló 34/2007. (XI.26.) önkormányzati rendelet.

2. § A Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § Az Önkormányzat „Tárnok Díszpolgára Díj”-at, „Tárnokért Díj”-at, „Rákóczi Díj”-at, „Tárnoki Óvodásokért Díj”-at, „Tárnoki Életfa Díj”-at, „Radetzky Díj”-at, „Tárnok Kiváló Fiatal Sportolója Díj”-at és „Tárnoki Sportért Díj”-at alapít.”

3. § A Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Tárnok kiváló fiatal sportolója díj

9/A. § (1) „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” adományozható annak a 21. életévét be nem töltött, tárnoki lakosnak vagy tárnoki székhelyű sportegyesület sportolójának, aki Tárnok település sportéletében magas színvonalú tevékenységet végez, illetve kiemelkedő eredményt ért el.

(2) A díj évente legfeljebb 20 személynek adományozható.

(3) A díjjal a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél és az önkormányzat címerével díszített emlékplakett jár, melyen a „Tárnok kiváló fiatal sportolója” felirat, a díjazott neve és az adományozás éve szerepel.”

4. § A Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Tárnoki sportért díj

9/B. § (1) „Tárnoki Sportért díj” adományozható az eredményes sportedzői múlttal rendelkező vagy sportrendezvényt eredményesen szervező személynek.

(2) A díj ötévente egy személynek adományozható.

(3) A díjjal díszserleg és a polgármester és a jegyző által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló díszoklevél és 100.000 Ft pénzjutalom jár.”

5. § A Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) Az „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” és a „Tárnoki Sportért Díj” esetén a sportegyesületek, a további díjak esetén bármely természetes vagy jogi személy tehet javaslatot az elismerések adományozására.

(2) A díjakra odaítélésére vonatkozó javaslatokat a polgármesternél kell benyújtani

a) „Tárnok Díszpolgára Díj”-ra május 31-ig,

b) „Rákóczi Díj”-ra és a „Tárnoki Óvodásokért Díj”-ra március 31-ig,

c) „Tárnoki Életfa Díj”-ra szeptember 30-ig

d) „Tárnokért Díj”-ra január 31-ig,

e) „Radetzky Díj”-ra április 30-ig

f) „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj”-ra és a „Tárnoki Sportért Díj”-ra október 31-ig.

(3) A javaslattétel érdekében felhívást kell közzétenni a helyi sajtóban, megjelölve a javaslatok beérkezésének határidejét, helyét, módját.

(4) Az elismerések adományozásra vonatkozó javaslatokat a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.”

6. § A Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” és a „Tárnoki Sportért Díj” esetén az elismerések adományozásáról a Képviselő-testület sporttal foglalkozó bizottsága – egyszerű többséggel - dönt.”

7. § A Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az egyes díjak átadásának időpontja:

a) „Tárnok Díszpolgára Díj”, „Tárnokért Díj”, „Radetzky Díj”, „Rákóczi Díj”, és a „Tárnoki Óvodásokért Díj” esetén: augusztus 20-i ünnepség alkalmával;

b) „Tárnoki Életfa Díj” esetén: a november 12-i szociális munka napjának alkalmával „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” és a „Tárnoki Sportért Díj” esetén: december havi sportrendezvényen”

8. § A Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § „Tárnok Díszpolgára Díj” leírását az 1. melléklet, a „Tárnokért Díj” leírását a 2. melléklet, a „Rákóczi Díj” leírását a 3. melléklet, „Tárnoki Óvodásokért Díj” leírását a 4. melléklet, „Tárnoki Életfa Díj” leírását az 5. melléklet, valamint a „Radetzky Díj” leírását a 6. melléklet, az „Tárnok kiváló fiatal sportolója díj” leírását a 7. melléklet és a „Tárnoki Sportért Díj” leírását a 8. melléklet tartalmazza”

9. § (1) A Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(2) A Helyi díjakról és kitüntetésekről szóló 4/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet a 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Tárnok kiváló fiatal sportolója Díj

2. melléklet a 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Tárnoki Sportért Díj