Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01- 2024. 05. 02

Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.05.01.

Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1)-(2) bekezdés kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő között kötendő megállapodás, az azzal összefüggő kérdések közül tartalmazza a szolgáltatás nyújtására vonatkozó részletszabályokat, a szolgáltatás nyújtás kezdő időpontját, időtartamát, a térítési díj megfizetésére vonatkozó szabályokat, az adatvédelemmel kapcsolatos szabályokat, a panaszjog gyakorlására vonatkozó rendelkezéseket, a megállapodás megszűnésére és megszüntetésére vonatkozó esetek körét”

2. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha az ellátott vagy annak törvényes képviselője a felmondás jogszerűségét vitatja, akkor az erről szóló kifogás tárgyában a polgármester dönt.”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Ha az ellátott vagy törvényes képviselője a személyi térítési díj mértékét vitatja, akkor méltányossági alapon a polgármestertől kérheti a térítési díj csökkentését vagy elengedését.

(4) A polgármester határozattal

a) térítési díj kedvezményt állapíthat meg annak az ellátottnak, akinek a családjában az egy főre eső, nyilatkozattal alátámasztott jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap kétszeresét vagy

b) térítési díj alóli mentességet állapíthat meg annak az ellátottnak, akinek a családjában olyan, környezettanulmánnyal alátámasztott családi élethelyzet vagy életesemény áll fenn, mely kizárja a térítési díj megfizetését.”

3. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) Szerződéses formában biztosított ellátások esetében a szociális ellátásra szerződött félnek az ellátási szerződésben foglaltak szerint ellátási kötelezettsége keletkezik.

(2) A személyi térítési díj megfizetése az ellátást igénybe vevőnek, a törvényes képviselőjének vagy a térítési díj megfizetését vállaló személynek a kötelezettsége. (3) Az e rendeletben szabályozott ellátások megszűnnek vagy megszüntethetők az Sztv. 100. § -103. §-ai szerinti esetekben és módon.”

4. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelet „Eljárási rendelkezések” alcíme a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § (1) Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás szolgáltatás ellátások esetén az intézményvezető külön eljárás nélkül köteles biztosítani annak a személynek az ellátását, akinek az ellátás hiánya életét, egészségét, testi épségét veszélyezteti.

(2) Az Intézményvezető külön eljárás keretében biztosíthatja az ellátást, ha a kérelmező

a) önmaga ellátásáról részben vagy teljesen nem tud gondoskodni, és nincs olyan hozzátartozója, aki az ellátásáról gondoskodna,

b) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely az azonnali ellátást igényli, vagy

c) kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és az igénylő az életet vagy testi épséget veszélyeztető helyzetbe került. (3) A külön eljárás nélkül biztosított ellátásokról az intézményvezetőnek feljegyzést kell készítenie és a (2) bekezdés szerinti ok megszűnését követő 8 napon belül az eljárást le kell folytatnia.”

5. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Nappali ellátásban az öregségi nyugdíjkorhatáron felüli, illetve 18. életévet betöltött fogyatékos, vagy az egészségi állapota miatt rászoruló személy részesíthető, aki saját ellátására csak részben képes, illetve akinek társas kapcsolatai ápolásához, kulturális igényei kielégítéséhez, érdekei védelméhez segítség szükséges. A nappali ellátás térítésmentes.”

6. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 13/2018. (IX. 14.) önkormányzati rendelet

a) 1. § (2) bekezdésében a „Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat” szövegrész helyébe a „Tárnoki Életfa Szociális Szolgálat” szöveg,

b) 2. § (1) bekezdésében a „Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat” szövegrész helyébe a „Tárnoki Életfa Szociális Szolgálat” szöveg,

c) 7. § (1) bekezdésében a „Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat” szövegrész helyébe a „Tárnoki Életfa Szociális Szolgálat” szöveg,

d) 14/A. § (1) bekezdésében a „Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat” szövegrész helyébe a „Tárnoki Életfa Szociális Szolgálat” szöveg,

e) 14/A. § (2) bekezdés nyitó szövegrészében a „Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat” szövegrész helyébe a „Tárnoki Életfa Szociális Szolgálat” szöveg

lép.

8. § Ez a rendelet 2024. május 1-jén lép hatályba, és 2024. május 2-án hatályát veszti.

1. melléklet a 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet