Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011. (IX.16.) önkormányzati rendeletének indokolása

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2011. 10. 01

A temetőkről és a temetkezésről

Végső előterjesztői indokolás

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdése alapján felhatalmazást kap az önkormányzat, hogy rendeletben állapítsa meg a köztemetőre vonatkozóan - különösen

a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket;

b) a temető használatának és igénybevételének szabályait;

c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;

d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;

e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltási díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételének díját;

f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

g) a szabálysértés eseteit és az eljáró önkormányzati szabálysértési hatóságot.

40. § (1) Az önkormányzat rendelete kötelezővé teheti a köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét (a továbbiakban: az üzemeltető által biztosított szolgáltatás).

(2) A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg

a) a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját,

b) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját,

c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.

(4) Az egyes díjfajtákon belül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-át nem haladhatja meg.

(5) A települési önkormányzat képviselő-testülete, fővárosban a közgyűlés a díj megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét.

Az önkormányzat a köztemetők üzemeltetéséről és fenntartásáról pályázati úton kiválasztott üzemeltetővel a megkötött “Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés” keretein belül gondoskodik. A Gabriel Könnye Temetkezési Kft. temető üzemeltető kérte a temetők fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről szóló 13/2009. (VI.29.) számú rendelet felülvizsgálatát, és javaslatot tett annak módosítására.

A törvényi szabályozásnak megfelelően elkészítettük az új rendelet-tervezetet. A rendelet-tervezetet az illetékes érdekképviseleti szerveinek véleményezésre megküldtük.