Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 17

Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.17.
Az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 24. §-a alapján a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-ig vagy a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek. Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény melynek az önkormányzatra vonatkozó szakaszai 2024. január 1-jén léptek hatályba.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. (Mötv.) differenciált feladattelepítést tartalmaz a települési önkormányzatok számára.
A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait (gazdasági teljesítőképesség, lakosságszám, a közigazgatási terület mérete) is figyelembe véve.
Az Mötv. szerint a helyi közügyek, illetve a helyben biztosítható közfeladatok:
településfejlesztés, településrendezés, településüzemeltetés (köztemetők kialakítása és fenntartása, a közvilágításról való gondoskodás, kéményseprő-ipari szolgáltatás biztosítása, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása, gépjárművek parkolásának biztosítása),
a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény elnevezése,
óvodai ellátás,
szociális, és gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások,
egészségügyi alapellátás (háziorvosi, fogorvos, stb.), az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások, környezet-egészségügy (pl. köztisztaság, rovar – és rágcsálóirtás),
kulturális szolgáltatás (könyvtár, közművelődés, előadó-művészet támogatása, stb.),
helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás, ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, -kezelés és -ártalmatlanítás (csatornaszolgáltatás),
lakás- és helyiséggazdálkodás,
honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem,
közreműködés a település közbiztonságának biztosításában,
helyi közfoglalkoztatás,
helyi adóval, gazdaságszervezéssel és turizmussal kapcsolatos feladatok,
sport, ifjúsági ügyek,
nemzetiségi ügyek,
helyi közösségi közlekedés biztosítása,
hulladékgazdálkodás,
távhőszolgáltatás,
kistermelők, őstermelők jogszabályban meghatározott termékei értékesítési lehetőségének, hétvégi árusításának biztosítása.
További törvényi lehetőségek helyi önkormányzati feladat-telepítésre:
törvény a felsoroltakon kívül más, a helyi közügy, helyben biztosítható közfeladat ellátását is előírhatja,
törvényben meghatározott esetekben az önkormányzat és az állam külön, a finanszírozást is rendező megállapodása alapján az önkormányzat állami feladatokat is elláthat,
a helyi önkormányzatok továbbra is önként vállalhatják olyan helyi közügyek ellátását, amelyet jogszabály nem utal más szerv kizárólagos hatáskörébe. Az önként vállalt feladatok ellátása azonban nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok ellátását. Finanszírozásuk forrását elsősorban az önkormányzat saját bevételei, illetve az erre a célra biztosított külön források képezhetik.
A 2024. évre megfogalmazott költségvetési alapelvek a következők:
1. Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés.
2. A kötelezően ellátandó feladatok biztosítása.
3. A szociálisan rászorultak támogatása.
4. Az elindított beruházások megvalósítása, a forrás biztosítása.
5. Tudatos településüzemeltetés és fejlesztés.
A költségvetési rendelet-tervezet tartalmazza mindazon előirányzatokat - címenként, bevételi és kiadási előirányzat-csoportonként és a kiemelt előirányzatokat - melyeket a költségvetési törvény és egyéb jogszabályok előírnak, valamint a Képviselő-testület 2024. évre vállalt kötelezettségeit. A költségvetési rendelet-tervezet tartalmazza ezen kívül a nem kötelezően ellátandó, a Képviselő-testület által felvállalt feladatok finanszírozását.
A 2024. évi költségvetési rendelet-tervezet bevételi előirányzatai (Rendelet-tervezet 1. sz. melléklete):
A bevételi előirányzatok fő összege 3.506.930 ezer forint.

Megnevezés

2023. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

2024. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

Intézményi működési bevételek

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Önkormányzati sajátos bevételek

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Önkormányzat költségvetési támogatása

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Felhalmozási és tőkejellegű bevételek

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Támogatásértékű bevételek, kiegészítések

448.793

4.069

Végleges pénzeszköz átvétel áh-n kívülről

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Támogatási kölcsönök igénybevétele, visszatérülése

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Felügyeleti szervtől kapott támogatás

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Hitelek

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Áh-on belüli megelőlegezések

1.
1.
1.

1.
1.
1.

Bevételek összesen

1.
1.
1.

1.
1.
1.

A 2024. évi költségvetési bevételek tervezett előirányzata 3.506.930 ezer forint, 10,1%-kal magasabb az előző évihez képest.
Az intézményi működési bevételeket a tavalyi előirányzathoz képest magasabb összegben terveztük meg. 2024. évben az Önkormányzat több ingatlanértékesítést tervez, mint a 2023. évi eredeti költségvetésben tervezett. Az intézményi működési bevételek tartalmazzák az ingatlanértékesítés után fizetendő általános forgalmi adó összegét is, így a 2023. évi tervezett összeghez képest itt is emelkedés tapasztalható. Részletezését a Rendelet-tervezet 4. számú melléklete tartalmazza.
Az önkormányzat sajátos bevételeinek előirányzata is változik az előző évihez képest. A helyi adók vonatkozásában az alábbi bevételeket tervezzük:

Adónem

2023. évi előirányzat (eFt)

2024. évi előirányzat (eFt)

Építményadó

30.000

36.000

Telekadó

26.000

31.000

Kommunális adó

20.000

0

Helyi iparűzési adó

300.000

300.000

Összesen:

376.000

367.000

A költségvetés bevételi oldalán az önkormányzat sajátos bevételei soron az adóhátralékokat előirányzat szinten követelésként kell nyilván tartani és a tervezés során számolni kell vele. Ezeket a tételeket az adóhatóságnak mindaddig tartozásként, az önkormányzatnak pedig követelésként kell kezelnie, amíg a tartozás önkéntes jogkövetés illetve végrehajtási eljárás során teljesül vagy behajthatatlanság illetve elévülés miatt törlésre nem kerül. Ebben a hátralékállományban szerepelnek a felszámolás alatt, a kényszertörlés alatt lévő cégek tőke és járulék tartozásai is, melyeket behajthatatlanság miatt eltörölni csak a cégbíróság véglegessé vált, megszüntető végzése után lehetséges.
A követelésállomány hónapról hónapra változik, képlékeny, az adózók bevallásaival, egyéb körülményekkel módosul. Ilyen lehetséges évközi változások – melyek kihatnak folyó és múlt évekre - például az önrevízió, az ingatlan értékesítés, törvényi mentességérvényesítés, méltányosság gyakorlása. A követelésállomány a következő fizetési esedékesség lejártával is folyamatosan változik.
A különböző adónemek tőke hátraléka a 2024. évi sajátos bevételekre vonatkozóan az előző év adatai alapján mintegy 70 millió forintra becsülhető. A hátralékállomány nagy része a helyi iparűzési adóban keletkezett. A tőke tartozások után késedelmi pótlék is felszámítódik. A gazdaságilag instabil vállalkozások tartozásainak beszedése, megtérülése eddig is bizonytalan volt, ezért a kiadási oldalon idén is működési céltartalékba helyeztünk 50 millió forintot, mivel teljes egészében nem vállalhatunk rá kötelezettséget.
A 2024. folyó évi adókivetések, előírások számadatai az adózók bevallásával év közben módosulhat. A folyó évi előírások teljesülésével a kivetéses adónemekben (építményadó, telekadó) biztosabban lehet számolni, mint az önadózós helyi iparűzési adóval. Felsőbb szintű jogszabály módosítás és a helyi adórendelet sem indokolja a kivetéses adónemekben az éves leterhelhetőség számadatától való eltérés tervezését.
Felsőbb szintű jogszabályi változások lehetővé teszik helyi iparűzési adóban az egyszerűsített adóalap megállapítást azon vállalkozók részére, akiknek éves árbevételük a 25 millió Ft-ot nem haladja meg. Ezen vállalkozások számára ez a fajta adózási mód kedvez, ugyanis az alkalmazott sávos adózással kevesebb iparűzési adó fizetési kötelezettségük keletkezik. Ez az adózási mód a kiskereskedő egyéni vállalkozások számára is választható lehetőség - amennyiben éves árbevételük a 120 millió Ft-ot nem haladja meg - azzal az eltéréssel, hogy nekik évi 170 ezer Ft fix összegű adót kell fizetniük. Ezek hatására a helyi iparűzési adó bevétel teljesítése kissé bizonytalanul alakulhat.
Fenti adatok, körülmények alapján került kimutatásra a 2024. évre javasolt előirányzat.
Az önkormányzat költségvetési támogatása jelentősen növekedett az előző évhez képest. Az önkormányzatoknál feladatalapú finanszírozás működik, mely szerint a kötelező feladatokhoz meghatározott mutatószámok alapján ad az állam támogatást és az elszámolást is tételesen kell elvégezni a Magyar Államkincstár felé.
A központi források részletezését a Rendelet-tervezet 5. számú melléklete tartalmazza.
Felhalmozási és tőkejellegű bevételek előirányzatát a tervezett ingatlanértékesítések áfa nélküli bevételei alkotják.
Támogatásértékű bevételek előirányzata 4.069 ezer forint, ebből 418 ezer forint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott finanszírozás, 3.651 ezer forint a mezei őrszolgálat és a földalapú állami támogatás a Rendelet-tervezet 6. számú melléklete szerint.
A 2024. évi költségvetési rendelet-tervezet kiadási előirányzatai (Rendelet-tervezet 2. sz. melléklete):
A kiadási előirányzatok fő összege 3.506.930 ezer forint.

Megnevezés

2023. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

2024. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

Működési kiadások

1.812.123

2.340.425

Felhalmozási kiadások

564.898

541.598

Felújítás

414.041

488.899

Céltartalékok

50.000

50.000

Általános tartalék

315.207

40.620

Hitelek, kölcsönök kiadásai

0

0

Értékpapírok kiadásai

0

0

Pénzügyi lízing kiadásai, felhalmozási hitelek kiadásai

125

12.864

Államháztartáson belüli megelőlegezések

28.480

32.524

Kiadások összesen

3.184.874

3.506.930

A kiadások részletezése intézményi bontásban:
Mesevár Óvoda

Megnevezés

2023. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

2024. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

Személyi juttatás

292.723

392.261

Munkaadót terhelő jár.

42.393

57.909

Dologi kiadás

117.922

155.590

Felhalmozási kiadások

2.743

4.191

Összesen:

455.781

609.951

Tárnoki Életfa Szociális Szolgálat

Megnevezés

2023. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

2024. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

Személyi juttatás

197.470

240.997

Munkaadót terhelő jár.

28.043

35.886

Dologi kiadás

112.858

167.690

Felhalmozási kiadások

3.359

5.997

Összesen:

341.730

450.570

Az önálló intézmények személyi kiadásainak növekedését a jogszabályi változások miatt növekedő garantált bérminimum, az ágazati pótlékok emelése, valamint a 2023. december 31-én hatályos bruttó bér 15%-ának megfelelő előirányzat növekedés okozza. A munkaadót terhelő járulékok előirányzata is arányaiban növekedett, mivel a bérek után fizetendő szociális hozzájárulás a tervezés időpontjában is 13 %. A munkaadót terhelő járulékok összegét képezi a rehabilitációs hozzájárulás is, melynek a minimálbér az alapja, mely minden évben emelkedik, így a tavalyi évhez képest a rehabilitációs hozzájárulás mértéke is nőtt. A felhalmozási kiadások között kis értékű egyéb tárgyi eszközök kerültek tervezésre a Rendelet-tervezet 9. számú melléklete szerint.
Önállóan működő intézmények összesen: e Ft-ban

Megnevezés

2023. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

2024. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

Személyi juttatás

490.193

633.258

Munkaadót terhelő jár.

70.436

93.795

Dologi kiadás

230.780

323.280

Felhalmozási kiadások

6.102

10.188

Összesen:

797.511

1.060.521

Polgármesteri Hivatal e Ft-ban

Megnevezés

2023. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

2024. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

Személyi juttatás

261.452

328.194

Munkaadót terhelő jár.

37.045

48.256

Dologi kiadás

72.082

74.485

Egyéb működési kiadás

1.582

0

Felhalmozási kiadások

7.472

17.253

Összesen:

379.633

468.188

A Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek illetményalapját a Képviselő-testület 2023. évtől 65.000 forintban állapította meg. A rendeletben szereplő személyi juttatások előirányzata 78.000 Ft összeggel került kiszámításra. A munkaadót terhelő járulékoknál a bérek után fizetendő szociális hozzájárulási adó a 2024. év tervezése során 13 %-kal került meghatározásra. A felhalmozási kiadások között informatikai eszközök és kisértékű egyéb tárgyi eszközök is kerültek tervezésre a Rendelet-tervezet 9. számú melléklete szerint.
Önkormányzat kiadásai e Ft-ban

Megnevezés

2023. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

2024. évi eredeti előirányzat (ezer Ft)

Személyi juttatás

44.582

77.943

Munkaadót terhelő jár.

6.659

11.204

Dologi kiadás

390.091

428.979

Elvonások, befizetések

0

0

Támogatásértékű kiadások

1.500

1.500

Pénzeszköz átadás

197.221

246.031

Ellátottak pénzbeli juttatásai

8.500

73.500

Felhalmozási kiadások

551.324

514.157

Felújítás

414.041

488.899

Általános tartalék

315.207

40.620

Céltartalék

50.000

50.000

Pénzügyi lízing kiadásai, felhalmozási hitelek kiadásai

125

12.864

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

28.480

32.524

Összesen

2.007.730

1.978.221

Az önkormányzat személyi juttatásai és az ahhoz kapcsolódó járulékok a Képviselő-testület, a külsős tagok, a díjazottak részére kifizetendő járandóságok és ezen tételek után a munkaadót terhelő járulékok összegét tartalmazza. A dologi kiadások között szerepelnek azok a kiadások, amelyek az önkormányzatra vonatkozóan számolhatók el. A Testület munkájához kapcsolódó kiadások, illetve az önkormányzat nevében kötött szerződéseknek megfelelő kifizetések (közvilágítás, Köz-Ért Kft-nek számla ellenében fizetett összeg, karbantartási kiadások, üzemeltetési kiadások stb.).
Pénzeszköz átadást 246.031 ezer forint összegben terveztünk. Ebből 84.500 ezer forint előirányzat a Köz-ért Kft részére, 43.300 ezer forint előirányzat a Közösségi színtér kiadásaira, 95.531 ezer forint előirányzat a Közétkeztetési Kft részére, 2.500 ezer forint a civil szervezetek, 15.700 ezer forint a sport szervezetek pályázatára, és 3.000 ezer Ft a Tárnoki Hegyőrség támogatására, valamint 1.500 ezer forint a Rendőrségnek az együttműködésre a tervezett összeg. Ennek részletezése a Rendelet-tervezet 8. számú mellékletben található.
Támogatásértékű kiadások soron terveztünk 1.500 e forintot a Bursa Hungarica ösztöndíjak támogatására.
Ellátottak pénzbeli juttatásainak tervezett előirányzata 8.500 ezer forint. Ebben az összegben a szociális támogatásokat terveztük az alábbiak szerint.
A tervezett szociális kiadások önrésze (eFt):

Köztemetés

1.500

100 %

Rendkívüli települési támogatás

4.500

100 %

Lakhatási támogatás

1.500

100%

Újszülöttek támogatása

1.000

100 %

összesen:

8.500

Felhalmozási kiadások előirányzataként 541.598 ezer forintot terveztünk.
Felújítási kiadás eredeti előirányzata 488.899 ezer forint.
A költségvetési rendelet-tervezet tartalmaz 50.000 ezer Ft működési céltartalékot, amely a különböző adónemek hátralékából fedezett működési kiadásokat tartalmazza.
A költségvetési rendelet-tervezet tartalmaz 40.620 ezer Ft általános tartalékot is.
A költségvetés a takarékos működést biztosítja, elengedhetetlenül szükséges szinten lettek tervezve a kiadásaink. További kiadási előirányzatok, működési, illetve a fejlesztési pénzeszközök a 2023. évi zárszámadást követően, a költségvetési maradvány visszatervezésekor tervezhetők.