Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális célú települési támogatásokról szóló 4/2015. (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
A szociális célú települési támogatásokról szóló 4/2015. (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A települési KEOP csatornázás során befizetett érdekeltségi hozzájárulás mértéke társadalmi felháborodást váltott ki az elmúlt években. Az önkormányzat tényfeltáró bizottságot is létrehozott az ellentmondások kivizsgálása érdekében, amely működése során feltárta, hogy a befizetett összeg nagy részének indokoltsága erősen megkérdőjelezhető és az összegnek, illetve annak nagyobb részének visszafizetése indokolt.
A vonatkozó jogszabályi környezetben azonban nem találtunk olyan megoldást, amellyel a befizetésnek megfelelő jogcímen vissza lehetett volna fizetni az érdekeltségi hozzájárulást, ezért azt a megoldást javaslom, hogy a rászorulók részére, szociális alapon, települési támogatást nyújtsunk az érdekeltségi hozzájárulással megegyező összegben.
A fenti cél eléréséhez a szociális célú települési támogatásokról szóló 4/2015. (II.23.) rendelet módosítása szükséges, amely így egy új, „csatornatámogatás” megnevezésű települési támogatással és a hozzá tartozó szabályokkal egészül ki.
A javaslat szerint a csatornatámogatás igénylésének felső jövedelmi határa (egy főre esően) a szociális vetítési alap (28.500 Ft) 1000 %-a, amely 285.000, Ft-ot jelent, egész évben igényelhető, éves összege 50 ezer forint. Ezzel a megoldással 5 év alatt a teljes érdekeltségi hozzájárulásnak megfelelő összegű támogatás kifizethető.
Feltétel továbbá, hogy a kérelmező az eredeti hozzájárulást teljes mértékben befizette, a kérelmező tulajdonnal rendelkezzen az ingatlanban és az ingatlan csatornázása megtörténjen.
Sürgősségi tárgyalás indoka, hogy az egyeztetések és a szövegezés késése miatt ez a napirendi pont nem kerülhetett az eredeti meghívóba, azonban a jelentős lakossági igény mihamarabbi választ indokol a kérdésben.