Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

A településkép védelméről szóló 3/2019. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 03

Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.03.
A településkép védelméről szóló 3/2019. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés elfogadta az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló 2023. CVII. törvényt (a továbbiakban: Módtv.), amelynek 8. alcíme – a Módtv. 48. § (2) bekezdése alapján 2024. január 1-jével – módosította a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt (továbbiakban: Tktv.).
A Módtv. 43. §-a kiegészítette a Tktv. 11/B. §-át az (1a) bekezdéssel, így a Tktv. 11/B. §-a a következőket tartalmazza:
11/B. § (1) A település közigazgatási területéhez tartozó – az 1. mellékletben meghatározott – fokozott védelem alatt álló területen lévő közterületen és magánterületen reklámhordozó és reklám – jogszabályban meghatározott kivétellel – nem helyezhető el. Az 1. melléklet 1. és 6. pontjában meghatározott közterületen és magánterületen a jogszabályban meghatározott, az adott terület fokozott védelmi besorolása szerinti jelleget nem befolyásoló funkcionális célokat szolgáló utcabútor elhelyezhető.
(1a) A településképi rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok – ideértve a funkcionális célokat szolgáló utcabútorokat is – létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként történő használatát, illetve az utcabútoron reklám közzétételét az (1) bekezdésben foglaltaknál, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló rendeletnek a közterületekre és köztulajdonban álló ingatlanokra vonatkozó előírásainál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza.
A Módtv. 46. § a) pontja módosította a Tktv. 12. § (2) bekezdés h) pontjában szereplő felhatalmazó rendelkezés szövegét is, amely alapján a tárgyi jogszabályhely a következő:
12. § (2) Felhatalmazást kap az önkormányzat képviselő-testülete (közgyűlése), hogy – a (2a) bekezdés szerinti jogszabályok hatálya alá tartozó településképi szempontból kiemelt jelentőségű, egyedi településkép-védelem alatt álló terület kivételével – a településképi rendeletben állapítsa meg
a) a településképi követelményeket,
b) az önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer részletes tartalmát,
c) a szakmai konzultációra, a településképi véleményezési, a településképi bejelentési és a településképi kötelezési eljárásra vonatkozó részletes szabályokat,
d) azon – jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez kötött – építési tevékenységek körét, amelyek megkezdését településképi véleményezési eljáráshoz köti,
e) azon – jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez és az Étv. 33/A. § szerint egyszerű bejelentéshez nem kötött – építési tevékenységek, az Étv. 57/F. § hatálya alá nem tartozó rendeltetésmódosítások és a reklámelhelyezések körét, amelyek megkezdését településképi bejelentési eljáráshoz köti,
f) a településképi kötelezettség megszegése és végrehajtása esetén alkalmazható bírság esetköreit, a törvény keretei közötti mértékét, kiszabásának és behajtásának módját,
g) a reklámhordozó és reklám elhelyezésére vonatkozó tilalmak és korlátozások alól e törvény által megengedett eltéréseket,
h) a helyi önkormányzat illetékességi területén létesíthető reklámhordozók megjelenésének különös formai (műszaki) követelményeit.
A változás lényege, hogy a reklámok és a reklámhordozók telepítését nem tilthatja meg az önkormányzat, és a számukat sem korlátozhatja, csak a megjelenésük különös formai (műszaki) követelményeit írhatja elő a településképi rendeletében.
A Módtv. a 45. §-ával kiegészítette a Tktv.-t a 16/E. §-sal, aminek a lényege az, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testületének módosítania kell a településképi rendeletét 2024. január 31-ig a Tktv. 11/B. § (1a) bekezdésének, valamint a Tktv. 12. § (2) bekezdés h) pontjának való megfelelés érdekében.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján véleményezési eljárás lefolytatása nélkül a településképi rendelet nem módosítható, kivéve, ha (Rendelet 70/A. §) a településképi rendelet módosítása magasabb szintű jogszabályi változás átvezetése vagy hatályon kívül helyezése érdekében történik, vagy elírás javítására kerül sor. A Rendelet 70. § a) pontja szerinti véleményezési szakaszban csak az állami főépítész ad véleményt, a véleményezési szakasz kezdetétől számított 10 napon belül.
Fentiek miatt az Önkormányzatnak gondoskodnia kell arról, hogy a településképi rendelet megfeleljen a Tktv. 11/B. § (1a) bekezdésének, valamint a Tktv. 12. § (2) bekezdés h) pontjában foglalt felhatalmazó rendelkezésnek. Ezért a jogharmonizáció biztosítása érdekében szükségessé vált Tárnok Nagyközég Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 3/2019. (II.15.) önkormányzati rendeletének a módosítása az alábbiak szerint:
Az Állami Főépítész véleményezte a tervezett módsítást, a jóváhagyandó rendelettervezet tartalmával kapcsolatosan jogszabályon alapuló kifogást nem emelt.