Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2004. (IV.16.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról

Hatályos: 2015. 04. 28- 2016. 05. 26

Törökbálint Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 16.§ (1) bekezdésében, valamint az 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) és a 48.§ (3) bek. b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a környezet védelme érdekében, a környezetvédelmi feladatok megoldása, a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET


Általános rendelkezések


1. §

                       

A rendelet célja


A rendelet célja a Törökbálint közigazgatási területén élők és a környezet harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet egészének, valamint elemeinek és folyamatainak összehangolt védelme.


2. §


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya kiterjed a Törökbálint közigazgatási területén a környezetet igénybe vevő, terhelő, veszélyeztető, illetőleg szennyező (a továbbiakban: környezethasználó) természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.


3. §


Fogalom-meghatározások


(1)

  1. Köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés. szállás, stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló más helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztántartása.
  2. Közterületek: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott – belterületi és külterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark)-, továbbá a város közhasználatú zöldterülete.
  3. Települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység: a települési szilárd hulladék kezelése, ártalmatlanítása és hasznosítása.
  4. Települési szilárd hulladék: a háztartási hulladék, közterületi hulladék, háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék.
  5. Köztisztasági szolgáltatás: megbízás ill. megrendelés alapján a köztér tisztántartása, a települési szilárd hulladék kezelése.
  6. Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres megtisztítása, hó- és síkosság-mentesítése, illetőleg pormentesítése, zöldterület gondozása, szemét eltávolítása.
  7. Kezelés: a települési szilárd hulladék összegyűjtése, átmeneti tárolása, és a kijelölt lerakóhelyre való elszállítása.
  8. Tárolás: a települési szilárd hulladéknak a kijelölt lerakóhelyen, illetőleg létesítményben történő – hasznosítás nélküli – elhelyezése.
  9. Közhasználatú zöldterület: a város belterületén levő minden közterületnek minősülő közpark; pihenésre, szórakozásra, testedzésre is szolgáló véderdő; lakó ill. üdülőépületek elhelyezésére szolgáló tömbtelek közkert (játszó-, pihenőkert, stb.) céljára kialakított része, ha az épület tulajdonosa nem azonos a közkert tulajdonosával (kezelőjével), és annak fenntartásáról önkormányzati szerv gondoskodik; továbbá a közutat, járdát szegélyező illetőleg a közút forgalmát irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterület.
  10. [1]Játszótér: az a külső vagy belső tér, amelyet játszótéri eszközök elhelyezésére (telepítésére), illetve azok használatára létesítettek, függetlenül attól, hogy a létesítés építésügyi hatósági engedély hatálya alá tartozik-e vagy sem.
  11. Játszótéri eszköz: játszótéren elhelyezett eszköz vagy építmény, ideértve annak szerkezeti elemeit is, amelyet gyermekek játék céljára egyedül vagy csoportosan használnak. (78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet)
  12. [2]Ingatlannal határos közterület: az ingatlan határától az ingatlan előtti burkolt útszakasz burkolatáig, burkolatlan út esetén az út tengelyéig húzódó terület burkolt vagy növényzettel fedett területei, továbbá a Felsővár utca páratlan oldalán 1-41. házszám esetén, a páros oldalon 8-54. házszám esetén az ingatlan határától az ingatlan előtt húzódó vizesárok széléig terjedő terület.
  13. Ingatlannal határos közterület gondozás: a zöldterületen található burkolt és burkolatlan felületek tisztán tartása és gyommentesítése, a lágyszárú növényzettel fedett felületen található növényzet magasságának 25 cm. alatt tartása, allergén növények virágzásának megakadályozása – függetlenül a növény magasságától.
  14. Allergén gyomnövények: emberi egészséget veszélyeztető pollent szóró növények, de különösen a parlagfű, fekete üröm, fehér libatop, disznóparéj, fűfélék, vadsóska, falgyom, lándzsás útifű.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl e rendelet alkalmazásában az 1995. évi LIII. törvény 4.§ -ban meghatározott alapfogalmakat kell figyelembe venni.


4. §

 E rendeletet kell alkalmazni

  1. a települési szilárd hulladékokkal, a háztartási hulladékokkal, azok kezelésével és ártalmatlanításával, a közterületek tisztántartásával, a köztisztasági szolgáltatásokkal összefüggő tevékenységre, továbbá
  2. a közterületek rendjével, a környezet tisztaságával kapcsolatos tevékenységekre (csapadékvíz elvezetés, zöldterület-gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása, az egyes ingatlanok tisztántartása  stb.),
  3. a káros környezeti hatások települési feladataira
  4.  [3] hatályát vesztette

II. FEJEZET


Köztisztasági feladatok


5. §


Az ingatlanok és közterületek tisztántartása


(1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról

Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy ha erre más jogszabály illetőleg a  tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi, használója (haszonélvező, bérlő, szívességi használó, albérlő) köteles gondoskodni (a továbbiakban tulajdonos).


[4](2) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni:


a)[5] [6] az ingatlannal határos közterület gondozásáról, valamint kapubehajtó, nyílt árok és műtárgyai (pl. rácsos folyóka, kapubehajtó alatti csőáteresz) teljes területének tisztántartásáról, hó- és síkosság-mentesítésről, a hulladék eltávolításáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosításáról (A nyílt árok és műtárgyai (pl. rácsos folyóka, kapubehajtó alatti csőáteresz) tisztítása alatt a vízelvezető eredeti folyásfenék szinten tartását is kell érteni.),

b)[7] - hatályát vesztette

c) továbbá a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról;

d) az ingatlanról a gyalogjárda és az út fölé hajló ágak nyeséséről.

e)[8] a biztonságos közlekedés érdekében a sarok ingatlan esetében az ingatlant két oldalról határoló,- két utcás ingatlan esetében az ingatlan első és hátsó utcafront, szabadon álló ingatlan esetében a négy kerítésvonal/telekhatár mentén, azzal határos közterületen lévő sövény, bokor, összefüggő növényzet, kereszteződésekben a közút szélétől számított 10 méter hosszan maximum 0,60 m magasságának megtartásáról,

f)[9] sarok ingatlan esetében a csatlakozó utak lejtésviszonyaira figyelemmel a növényzet látómezőből történő teljes eltávolításáról,

g) a gyalogos átkelőhelyek környékén a beláthatóság érdekében a sövény, bokor, összefüggő zöld növényzet  maximum 0,60 m magasságának  megtartásáról,

h) a kapubehajtók környezetében a sövény, bokor, összefüggő zöld növényzet folyamatos, a balesetmentes közlekedést, a kilátást és a láthatóságot biztosító karbantartásáról.


(3) Intézmény, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek esetében a (2) bekezdésben felsorolt feladatok elvégzése, illetőleg az arról való gondoskodás mind nyitvatartási időben, mind azon túl a használó illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.


(4) A (2), (3) bekezdésekben felsorolt feladatokat úgy kell elvégezni, hogy a járda vagy útburkolat ne rongálódjon, továbbá a terepszint ne változzon.


(5)[10] A gondozatlan járdaszakasz, ingatlan előtti zöldterület vagy nyílt árok tisztítását az önkormányzat az ingatlan tulajdonosának költségére elvégeztetheti. Az e feladattal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.


(6) A csapadékvíz elvezető árkokat betömni, a víz elfolyását megakadályozni tilos.     Csapadékvíz elvezető árok befedését kizárólag építési előírásoknak megfelelően lehet elvégezni építési hatóság engedélye alapján.


(7) A csapadékvíz-elvezető árokba szennyvizet, mosogató- és fürdővizet kiereszteni szigorúan tilos.


(8) Az egyes ingatlanon keletkező szennyvizet kizárólag csak építési engedéllyel épített zárt szennyvíztárolóba, derítőbe illetőleg közcsatornába lehet elhelyezni.


(9)[11] Az ingatlantulajdonos a Törökbálinti Városgondnokságon szóban vagy írásban kérheti a nyílt árok és műtárgyai tisztításából keletkezett föld elszállítását, melyet a bejelentéstől számított 5 munkanapon belül a Törökbálinti Városgondnokság elszállít.


6. §


(1) A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében


  1. a belterületen levő váróhelyiségek, várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füves területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat,
  2. a külterületen és a belterületen levő autóbusz –megállóhelyek tekintetében a közút kezelője köteles a rendszeres tisztántartásról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.


7. §


(1) A szervezett lomtalanítás eseteit kivéve közterületen szemetet, hulladékot csak erre a célra rendszeresített és felállított tartályban szabad elhelyezni.


(2) A szeméttartók kihelyezése és rendszeres ürítése az önkormányzat feladata a (3) bekezdés kivételével.


(3) Az üzletek, vendéglátóhelyek, elárusítóhelyek előtt az üzemeltető köteles szemétgyűjtő tartályt elhelyezni, környezetét tisztántartani.


8. §


(1) Az egyes ingatlanok tulajdonosának feladata az ingatlanokkal kapcsolatban:


  1. A Törökbálint közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek az ingatlanukat megművelni, illetve rendben tartani, gyomtól - különösen az allergiás megbetegedéseket okozó allergén gyomnövényektől, gaztól, szeméttől, gondozatlan bokortól megtisztítani.
  2. A Törökbálint közigazgatási területén levő intézmények, vállalatok, kereskedelmi egységek vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények külső és belső nagytakarítását, a környezet rendezését az üzemeltetők kötelesek minden év április 30.napjáig elvégezni, rendben tartásukról pedig folyamatosan gondoskodni.

Kötelesek továbbá a homlokzat, az épület szerkezeti egységeinek (előtető, portál, ernyőszerkezet, cégtábla, stb.) folyamatos, jó karbantartásáról gondoskodni.

  1. Beépítetlen vagy időszakosan használt ingatlanon a tulajdonos az utca felől láthatóan táblát köteles elhelyezni, amelyen a köztisztasági kötelezettség megállapítása céljából fel kell tüntetni a feladatok ellátására kötelezett nevét és címét.
  2. A kereskedelmi, vendéglátó-ipari szolgáltató létesítmények üzemeltetői a kirakatot kötelesek tisztántartani, és a kirakatokat az üzlet profiljának megfelelő áruk bemutatására használni.


9. §


(1) A röplapok, szórólapok kibocsátói kötelesek a röplapok, szórólapok szétszóródásából keletkező hulladék eltakarításáról gondoskodni.


(2) Hirdetményt, közleményt, plakátot, szórólapot kizárólag az erre a célra létesített hirdetőtáblákon lehet elhelyezni, melyek eltávolítása annak kötelezettsége, akinek érdekében az elhelyezés megtörtént.


(3) A (2) bekezdésben felsoroltakat élő fákon, villanyoszlopon, elektromos berendezéseken, telefonfülkén, falon, kerítésen stb. elhelyezni tilos.           


10. §


(1) Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan és környékének folyamatos tisztántartása a kivitelező vagy építtető feladata, illetve akinek érdekkörébe tartozik a felújítás, építkezés.


(2) Építésnél, bontásnál, felújításnál a munkát úgy kell elvégezni, az anyagokat úgy kell tárolni, hogy abból szálló por, sár és egyéb szennyeződés ne keletkezzék.


11. §[12]


(1)[13],[14],[15],[16] - hatályát vesztette


(2)[17],[18] – hatályát vesztette

(3)[19] A város területén a március 16 – április 15. (tavaszi gyűjtési időszak) valamint október hó 15 – november hó 15. (őszi gyűjtési időszak) kivételével zöldhulladékot gallyat, ágat, nyesedéket és vágott fű, lágyszárú növény kihelyezni tilos.



(4)[20] A belterületen történő égetés tilalmára, a külterületen történő égetés feltételeire, engedélyezésére az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.


[21](5)-(6) – hatályát vesztette


(7) A lakosság részére biztosított a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló hulladéktartó edények használata a kijelölt helyeken. A hulladéktartó edénybe csak azokon feltüntetett típusú hulladék helyezhető el, amelyek elszállításáról a szolgáltatást nyújtó gondoskodik.

A közterületek rendje


12. §


(1)[22] A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek, játszóterek beszennyezése, bármilyen anyaggal való feltöltése (hamu, salak, sitt, stb.), a játszótéri eszközök beszennyezése, megrongálása tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében ezeken a területeken a környezetre és az emberi egészségre ártalmas szemetet, hulladékot, szennyező anyagot kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni nem szabad.


(2) Minden olyan munkánál, amely a közterület burkolatának felbontásával jár, illetőleg a talaj felásását teszi szükségessé, ügyelni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék. A kivitelező a szennyeződést a munkálatok befejezését követően azonnal köteles eltávolítani, az eredeti állapotot 24 órán belül helyreállítani.


(3) Közterületen gépjárművet mosni tilos.


(4)[23] A játszótereket naponta 8 órától sötétedésig, de legkésőbb 21 óráig lehet használni. A nyitvatartási időn túl a játszótéren senki nem tartózkodhat.


(5) A játszótereken található játszótéri eszközöket rendeltetésének megfelelő célra és módon – az ott elhelyezett felirat szerint - lehet használni.


(6)[24] A játszóterek területére járművel behajtani tilos.


(7) Játszótereken dohányozni és szeszesitalt fogyasztani tilos.


(8) A játszótér nyitvatartási idejét, a használat részletes szabályait, és a rendeltetéstől eltérő használat jogkövetkezményeit a fenntartó a helyszínen táblával jelöli.



13. §


(1)[25] Szórakozóhely, vendéglátó-ipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség, kerthelyiség és más elárusítóhely előtti járdaszakaszon és közterületen, a közterülethez közvetlenül kapcsolódó kapualjban, átjáróban szeszesital fogyasztása tilos.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel, engedéllyel kialakítható a szeszesital-fogyasztás helye.


(3) A (2) bekezdésben engedélyezett árusítás esetén a terület tisztántartását és rendezvény utáni takarítását 24 órán belül, saját költségén az köteles elvégezni vagy elvégeztetni, aki részére az engedélyt kiadták. Amennyiben e kötelezettségnek nem tesz eleget, költségére a munkát az önkormányzat végezteti el.


(4) A rendezvények során a közterületen a zöldfelületben (fák, bokrok stb) keletkezett rongálást, károkat a rendezvény szervezője/szervezői kötelesek 24 órán belül helyreállítani vagy a kár összegét megfizetni.



III. A zöldterületek fenntartása és kezelése


14. §


A város területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról

és gondozásáról az önkormányzat gondoskodik.


(1) Tilos a közpark területére járművel behajtani és parkolni!


(2) A közhasználatú és egyéb zöldterületeken a védett madarak bármilyen eszközzel történő zavarása, a fészkek rongálása, a tojások és fiókák kiszedése, irtása tilos. Tilos továbbá bármilyen fa, bokor megcsonkítása, a fákra plakátok ragasztása és kiszegezése.


(3)[26] Közhasználatú zöldterületekre, játszóterekre kutyát és más állatot bevinni tilos.


IV. fejezet


Szabálysértési rendelkezések


15. § - hatályát vesztette[27]



Záró rendelkezések


16. §


(1) Jelen rendelet 2004. május 1. napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 9/1999.(IV.12.) rendelet, a 17/1999.(X.20.) rendelet, és ezzel együtt a 10/2000.(V.22.) rendelet 2. §-a, valamint a 15/2000.(VI.19.) számú rendelet.

[1]

Kiegészítette a j) és k) pontokkal a 10/2008. (IV. 4.) Ör. 2008. április 15-i hatállyal.

[2]

Kiegészítette az l –n) pontokkal a 31/2012. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2012.09.11-i hatállyal.

[3]

Hatályon kívül helyezte a 12/2015.(IV.27.) önkormányzati rendelet 2015. április 28-i hatállyal.

[4]

  Módosította a 24/2005. (X. 21.) Ör. 2005. XI. 1-i hatállyal.

[5]

  Módosította a 30/2011. (XI. 2.) Ör. 2011. XI. 3-i hatállyal.

[6]

  Módosította a 31/2012. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2012.09.11-i hatállyal.

[7]

  Hatályon kívül helyezte a 12/2008 .(IV. 25.) Ör. 2008. május 1-i hatállyal.

[8]

  Módosította a 6/2008.(II. 29.) Ör. 2008. III. 15-i hatállyal.

[9]

  Kiegészítette az f), g), h) pontokkal a 6/2008.(II. 29.) Ör. 2008. III. 15-i hatállyal.

[10]

  Módosította a 31/2012. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2012.09.11-i hatállyal.

[11]

  Módosította a 31/2012. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2012.09.11-i hatállyal.

[12]

Módosította a 40/2009.(IX. 7.) törökbálinti Ör. 2009. szeptember 25-i hatállyal.

[13]

  Módosította a 12/2011. (III. 25.) törökbálinti Ör. 2011. szeptember 1-i hatállyal.

[14]

Módosította a 23/2011. (IX. 2.) törökbálinti Ör. 2011. szeptember 3-i hatállyal.

[15]

  Módosította a 31/2012. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2012.09.11-i hatállyal.

[16]

  Hatályon kívül helyezte a 13/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 2014. május 1-jei hatállyal.

[17]

Módosította a 12/2011. (III. 25.) törökbálinti Ör. 2011. szeptember 1-i hatállyal.

[18]

  Hatályon kívül helyezte a 13/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 2014. május 1-jei hatállyal.

[19]

Módosította a 13/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 2014. május 1-jei hatállyal.

[20]

Módosította a 12/2015.(IV.27.) önkormányzati rendelet 2015. április 28-i hatállyal.

[21]

Hatályon kívül helyezte a 12/2015.(IV.27.) önkormányzati rendelet 2015. április 28-i hatállyal.

[22]

Módosította a 10/2008. (IV. 4.) Ör. 2008. április 15-i hatállyal.

[23]

  Kiegészítette a (4) – (8) bekezdésekkel a 10/2008. (IV. 4.) Ör. 2008. április 15-i hatállyal.

[24]

Módosította a (6) és (7) bekezdéseket a 12/2008 .(IV. 25.) Ör. 2008. május 1-i hatállyal.

[25]

Módosította a 12/2008 .(IV. 25.) Ör. 2008. május 1-i hatállyal.

[26]

Módosította a 10/2008. (IV. 4.) Ör. 2008. április 15-i hatállyal.

[27]

Hatályon kívül helyezte a 23/2012.(V. 25.) Ör. 2012. május 31-i hatállyal.