Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2004. (IV.14.) önkormányzati rendelete

a választási plakátok egyes középületeken és a közterület meghatározott részein történő elhelyezésének tilalmáról

Hatályos: 2012. 05. 31- 2019. 04. 29

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata a választási eljárásról szóló – többszörösen módosított - 1997. évi C. törvény (továbbiakban: Vjt.) 42. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


1. §


A rendelet hatálya Törökbálint közigazgatási területére terjed ki.


2. §


Tilos választási plakát elhelyezése az alább felsorolt épületeken és helyeken:

-          közterületeken lévő létesítményeken: szobor, emlékmű,

-          közterületen lévő növényzeten: élőfán

-          minden önkormányzati közintézmény épületén kivéve a Munkácsy Mihály Művelődési Ház és a Volf György Könyvtár épületét

-           minden templomon

-           minden úttesten és járdán

-           minden KRESZ- és utcatáblán.

-        továbbá a Vjt. 42. § (4) bekezdésének 2. mondata szerint: „Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül választási plakátot elhelyezni.”


3. §


Nem vonatkozik a 2. §-ban foglalt tilalom a választási szervek hivatalos választási hirdetményeire és plakátjaira, valamint a választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezésekre.


4. §


A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezésére a közterület-használatról szóló jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.



5. §


(1) Aki a 2. §-ban foglalt tilalmakat megszegi, kártalanítási, kártérítési igény nélkül köteles a középület, illetve közterület eredeti állapotát helyreállítani. E kötelezettség elmulasztása esetén a Polgármesteri Hivatal az eredeti állapot helyreállítását, a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 48 órán belül nem tesz eleget.


[1](2) - hatályát vesztette

6. §


E rendelet alkalmazása során:

Plakát a Vjt. 149. § l) pontja szerint: „választási falragasz, hirdetés, felirat, szórólap, vetített kép, zászló, embléma a hordozóanyagtól függetlenül”


7. §


E rendelet 2004. július 15-én lép hatályba.



[1]

Hatályon kívül helyezte a 23/2012.(V. 25.) Ör. 2012. május 31-i hatállyal.