Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2007. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a művészeti alkotások közterületen történő elhelyezésének szabályairól

Hatályos: 2012. 05. 31- 2023. 09. 25

Törökbálint Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdése alapján kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja meg.


I.

Bevezető rendelkezések


1. §


A rendelet célja: Törökbálint Nagyközségben a művészeti alkotások elhelyezésére vonatkozó szabályok megalkotása.


2. §


A rendelet alkalmazása szempontjából művészeti alkotás a szerzői jogról szóló törvény hatálya alá tartozó képzőművészeti, iparművészeti, fotóművészeti és ipari tervező-művészeti alkotás, továbbá minden olyan közterületi tárgy, mely emlékműként, művészeti alkotásként valósult meg és a közterületről látható, megközelíthető.


II.

Művészeti alkotások elhelyezése


3. §


(1)       Művészeti alkotások elhelyezését bárki írásban kezdeményezheti a polgármesternél. A kezdeményezésnek tartalmaznia kell: a kérelmet, a művészeti alkotás elhelyezésének pontos megjelölését, valamint a művészeti alkotást bemutató dokumentumot.

(2)       A műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátustól kell beszerezni. A tervet engedélyezés előtt az Önkormányzati Tervtanáccsal véleményeztetni kell.

(3)       A Hivatal készíti elő az elhelyezésre vonatkozó javaslatot.

(4)       A (2) bekezdés szerinti felkérés teljesítési után a bírálókat bírálati díj illeti meg. A Képviselő-testület a díj mértékéről, annak felmerülésekor esetenkénti határozattal dönt.

(5)    Az elhelyezésre vonatkozó javaslatot az Humánpolitikai Bizottság , valamint a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság készíti elő.

(6)       Az engedélyezés során az építésügyi, településrendezési és szakhatósági előírásokat be kell tartani.

(7)       Művészeti alkotás közterületen történő elhelyezéséről a Képviselő-testület határozattal dönt.


4. §


(1)       Az előkészítés során - a helyben szokásos módon – meg kell ismerni az érintett terület lakosságának a véleményét. A lakosság javaslatait a döntés meghozatala során a lehetőséghez képest figyelembe kell venni.


5. §


(1)       A művészeti alkotásoknál fel kell tüntetni az alkotó nevét, a mű megnevezését.

(2)       A művészeti alkotások elhelyezésének megváltoztatására e fejezet rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni.

(3)      A közterületeken lévő művészeti alkotások megrongálása, beszennyezése, elhelyezésének megváltoztatása vagy engedély nélküli eltávolítása tilos.


6. §


A művészeti alkotásnak nem minősülő szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak és más köztárgyak közterületen való elhelyezésénél szintén e rendelet előírásait kell alkalmazni.


III.

Vegyes rendelkezések


[1]7. § - hatályát vesztette


IV.

Hatálybalépés


8. §


Ez a rendelet 2007. június 15-én lép hatályba.

[1]

Hatályon kívül helyezte a 23/2012.(V.25.) Ör. 2012. május. 31-i hatállyal.