Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a csatornaszolgáltatás díjának megállapításáról, valamint a szabálytalan közmű használat következményeiről

Hatályos: 2016. 07. 01

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az  árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 7. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya Törökbálint Város területén az Érd és Térsége Víziközmű Kft. (továbbiakban: ÉTV Kft.) által szolgáltatott ivóvíz és közcsatornára csatlakozó szennyvízelvezetési szolgáltatást igénybe vevő fogyasztókra terjed ki.

[1](2) - hatályát vesztette


Értelmező rendelkezések


2. §


A rendelet alkalmazásában:

a)         Fogyasztási hely: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, a külön helyrajzi számmal nem, de önálló bejárattal rendelkező ingatlan (különösen lakás, házrész, önálló tetőtér, üzlet) amelyben legalább egy vízvételezési pont található, és maga a főmérő, ha a főmérő után és az azt követő fogyasztási helyek között legalább egy vízvételezési pont (jellemzően kerti csap, közös használatú helyiségben található csap) található.

b)         Fogyasztó: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, vagy bármely egyéb szervezet, amelyik az ÉTV Kft. által nyújtott közüzemi szolgáltatást igénybe veszi szolgáltatási szerződéssel vagy anélkül, vagy ezek valamelyikét megrendeli, ideértve az elkülönített vízhasználót is.

c)         Lakossági fogyasztás: az a vízhasználat, amikor a természetes személy a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvizet kizárólag ivó- és háztartási vízszükségletének kielégítése céljára használja fel.

d)        Közületi fogyasztás: az a vízfogyasztás, amely nem minősül lakossági fogyasztásnak.



AZ IVÓVÍZ-ÉS A CSATORNASZOLGÁLTATÁS DÍJÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSA


3. §


[2](1) Az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények lakossági víz-és csatornadíj fizetésére kötelesek. Az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények felsorolását a rendelet 1. függeléke tartalmazza.

(2) A közkifolyókról fogyasztott víz díját a lakossági fogyasztók 150 méteres körzetben az ÉTV Kft. felé 30 l/fő/nap átalány figyelembevételével tartoznak megfizetni.


4. §


[3](1) – hatályát vesztette

(2) Locsolómérőn mért ivóvízmennyiségre jutó csatornadíjat a Szolgáltató a locsolómérőhöz tartozó bekötési vízmérőn vagy mellékmérőn mért fogyasztás csatornamennyiségéből, mint locsolási kedvezményt jóváírja. Ebben az esetben a Fogyasztó egyéb csatornadíj kedvezményre nem jogosult.

(3) Szolgáltató a lakossági szennyvízdíjnál május 1-től augusztus 31-ig 10% locsolási kedvezményt vesz figyelembe, az elvezetett szennyvíz mennyiség számításánál.

(4) Locsolási kedvezmény igénybevételére nem jogosult az a lakossági fogyasztó, aki 90 napon túli tartozást halmozott fel.


[4]5. § - hatályát vesztette


6. §


(1) A tűzivíz-bekötés a területileg illetékes Tűzoltóság által előírt olyan önálló, bekötési vízmérővel ellátott, a Szolgáltató által engedélyezett vízbekötés, melyen keresztül vízfogyasztás kizárólag a tűzoltóság jelenlétében vagy engedélyével és tűzoltási céllal vagy ahhoz kapcsolódóan a belső tüzivíz-hálózat próba, mosatás miatt történhet. Az ezen keresztül átfolyó vízmennyiség semmilyen tekintetben nem terhelheti a csatornahálózatot, egyéb, szociális, kommunális vagy gazdálkodási célú vízvételezés nem történhet.

(2) A tűzivíz-mérőn mért fogyasztásról a Szolgáltató minden esetben tűzoltósági jegyzőkönyvet kér, melyben a Fogyasztó és a Tűzoltóság nyilatkozik az elhasznált ivóvíz felhasználási módjáról és arról, hogy az nem került a csatornahálózatba visszavezetésre (pl. mosatás esetén).

Szolgáltató ezen tüzivíz-mérőre és bekötésre nem számláz csatorna alapdíjat és csatornaszolgáltatási díjat.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt feltételek nem teljesülése esetén Szolgáltató jogosult - az utolsó tűzivízcélú felhasználás záró mérőállásának időpontjáig - visszamenőlegesen elmaradt csatornaalapdíj és csatornaszolgáltatási díj egyösszegű kiszámlázására.

Amennyiben a tűzi- és egyéb vízfogyasztást egy vízbekötésen létesített kombinált vízmérő méri, a kombi vízmérő – annak műszaki sajátosságaiból kifolyólag – nem lehet tüzivíz-mérő.



SZABÁLYTALAN KÖZMŰHASZNÁLAT


[5]7 - 10. § - hatályát vesztette


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


11. §


(1) Ez a rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba,

(2) Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonú vízi-közműből szolgáltatott ivóvíz és a csatornaszolgáltatás díjának megállapításáról szóló 15/2003. (IV. 25.) önkormányzati rendelet.


1. függelék a 33/2011.(XII. 19.) önkormányzati rendelethez


Az önkormányzat intézményeinek felsorolása


Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési intézmények:


Törökbálinti Polgármesteri Hivatal (2045 Törökbálint, Munkácsy M. u. 79.)


Törökbálinti Városgondnokság (2045 Törökbálint, Munkácsy M. u. 79.)


Önállóan működő költségvetési intézmények:


Walla József Óvoda (2045 Törökbálint, Baross u,. 23.)


Nyitnikék Óvoda (2045 Törökbálint, Óvoda u. 3.)


Bóbita Óvoda (2045 Törökbálint, Árpád u. 30.)


Munkácsy Mihály Művelődési Ház (2045 Törökbálint, Munkácsy u. 83.)


Volf György Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény (2045 Törökbálint, Munkácsy u. 83.)


Törökbálint Város Önkormányzat Segítő Kéz Szolgálat (2045 Törökbálint, Nyár u. 30.)


Szérűskert Bölcsőde (2045 Törökbálint, Kazinczy Ferenc utca 12.)

[1]

Hatályon kívül helyezte a 6/2012. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2012. február 28-i hatállyal.

[2]

Módosította a 6/2012. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2012. február 28-i hatállyal.

[3]

Hatályon kívül helyezte a 6/2012. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2012. február 28-i hatállyal.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 6/2012. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2012. február 28-i hatállyal.

[5]

Hatályon kívül helyezte a 6/2012. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2012. február 28-i hatállyal.