Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2012. (V.25.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatásokért az önkormányzat, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díjakról

Hatályos: 2012. 05. 26- 2017. 06. 25

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 2. §-ban és a 15/A. § (6) és (7) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §

E rendelet alkalmazásában:


a)  anyakönyvi esemény: házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése;


b) hivatali helyiség: Törökbálint Város Önkormányzata által biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas alábbi hivatali helyiségek:

ba) Munkácsy Mihály Művelődési Ház, Festetics terem, illetve

bb) a Polgármesteri Hivatal Kinizsi u. 29. szám alatti épületében található kis tárgyaló;


c) hivatali munkaidő: a Polgármesteri Hivatal Szervezeti-és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő;


d)  többletszolgáltatás díja:

            da) a hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül, valamint

db) a hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményekért fizetendő díj;


e) rendkívüli körülmény: az a körülmény, melynek következtében valamelyik fél súlyos mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota miatt a hivatalos helyiségben való megjelenése aránytalan nehézséggel jár.


2. §


A rendelet hatálya kiterjed a Törökbálint Város közigazgatási területén történő házasságkötésre, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére.



2. A hivatali helyiségen kívüli, illetve a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események engedélyezésének szabályai


3. §


(1) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény pénteki napon 13 és 16 óra között, szombati napon 11 és 17 óra között engedélyezhető.


(2) A hivatali munkaidőn, illetve a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt a jegyző engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet a rendelet 1. függeléke szerinti nyomtatványon kell benyújtani az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezéskor.  


(3) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, továbbá, a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.


(4) Sem a hivatali helyiségen kívüli, sem a hivatali időn kívüli anyakönyvi esemény a már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett anyakönyvi események lebonyolítását nem veszélyeztetheti.   


3. A többletszolgáltatásért az önkormányzat részére, illetve az anyakönyvezető részére fizetendő díjazás


4. §


(1) A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére fizetendő díj mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(2) A díjat legkésőbb 10 nappal az esemény előtt, átutalással vagy csekken kell megfizetni.


(3) Az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a hivatali helyiségen vagy hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításában, ha a többletszolgáltatás ellentételezéseként megállapított díjat megfizették.  


(4) Amennyiben az anyakönyvi esemény nem jön létre, és erről a kérelmező legkésőbb az esemény előtt 3 nappal tájékoztatja az anyakönyvvezetőt, a díjat a kérelmező részére vissza kell fizetni.


(5) Az. 1. mellékletben meghatározott díj felét kell megfizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményre rendkívüli körülmény miatt kerül sor. A rendkívüli körülmény fennállását orvosi igazolással kell bizonyítani.



5. §


(1) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményben való közreműködés esetén a szertartásvezető anyakönyvvezetőt eseményenként – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy bruttó 15.000 Ft, a közreműködő anyakönyvvezetőt pedig – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy bruttó 7.500 Ft összegű díj illeti meg.


(2)   A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményben való közreműködés esetén a szertartásvezető anyakönyvvezetőt eseményenként – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy bruttó 10.000 Ft, a közreműködő anyakönyvvezetőt pedig – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy bruttó 5.000 Ft összegű díj illeti meg.



4. Záró rendelkezések


6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő anyakönyvi események vonatkozásában is alkalmazni kell.


(2) Hatályát veszti Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (III. 25.) önkormányzati rendelete az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás díjairól.

1. melléklet a 21/2012. (V. 25.) önkormányzati rendelethez



Az egyes többletszolgáltatásokért fizetendő díjak mértéke



többletszolgáltatás díja

hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül

hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül

hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőben

legalább az egyik fél állandó bejelentett lakóhellyel  rendelkezik Törökbálinton



15 000 Ft + ÁFA



30 000 Ft + ÁFA



30 000 Ft + ÁFA

egyik fél sem rendelkezik állandó bejelentett lakóhellyel Törökbálinton



25 000 Ft + ÁFA



55 000 Ft + ÁFA




55 000 Ft + ÁFA


1. függelék a 21/2012. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM


hivatali helyiségen és / vagy hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséhez


Alulírottak kérjük házasságkötés / bejegyzett élettársi kapcsolat* létesítésének hivatali helyiségen kívüli / hivatali munkaidőn kívüli engedélyezését.*


Név:

Lakcím:

Kézbesítési cím:


Név:

Lakcím:

Kézbesítési cím:


A hivatali helyiségen kívüli cím:

Törökbálint, ……………………………………………………………………………………..


Tudomásul vesszük, hogy az anyakönyvi esemény díját legkésőbb 10 nappal a szertartást megelőzően meg kell fizetni.


Tudomásul vesszük, hogy az engedély megadása esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre az anyakönyvi esemény lebonyolításánál, ha

a)         a tanúk, - és ha szükséges - a tolmács vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítjuk,

b)         gondoskodunk a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének méltó keretéről,

c)         gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról, és

d)        egyidejűleg gondoskodunk az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról, valamint az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről.


Engedélyezni kért időpont: …………. év …………… hónap ………… nap ………….. óra.



Kelt: Törökbálint, …………. év ……………… hónap ………….. nap


…………………………………..                                        ………………………………….

                        aláírás                                                                                    aláírás


ANYAKÖNYVVEZETŐ TÖLTI KI:


Az engedély megadását javasolom / nem javasolom.*



A hivatali időn kívüli engedélyezés esetén a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt / az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem.*




                                                                                  …………………………………………..

                                                                                     szertartásvezető anyakönyvvezető



A hivatali időn kívüli engedélyezés esetén a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt / az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem.*




                                                                                  …………………………………………..

                                                                                        közreműködő anyakönyvvezető




* A megfelelő rész aláhúzandó!