Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2012. (X.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíjáról

Hatályos: 2015. 07. 01

Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2012. (X.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíjáról

2015.07.01.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 17. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a települési önkormányzati képviselőkre, tanácsnokokra, továbbá az állandó bizottságok nem képviselő tagjaira.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre, valamint az alpolgármesterekre.

2. § (1) Az önkormányzati képviselőt önkormányzati tevékenységével összefüggő feladatainak ellátásáért megválasztása napjától megbízatása megszűnéséig tiszteletdíj (alapdíj) illeti meg, melynek összege megegyezik a tárgyév első napján érvényes minimál bérrel.

(2) Az állandó bizottságok tagjait a képviselői alapdíj 50 %-ának megfelelő bizottsági tiszteletdíj illeti meg. Amennyiben egy képviselő több állandó bizottság tagja, akkor a képviselői alapdíj 80 %-ának megfelelő bizottsági tiszteletdíj illeti meg.

(3) Az állandó bizottság elnökét a képviselői alapdíj 115 %-ának megfelelő bizottsági tiszteletdíj illeti meg.

(4) A tanácsnokot a képviselői alapdíj 115 %-ának megfelelő tanácsnoki tiszteletdíj illeti meg.

(5) A tiszteletdíjakat utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell kifizetni.

3. § (1) Ha a képviselő vagy a bizottsági tag két, a munkaterv szerinti egymást követő, vagy hat hónapon belül két, a munkaterv szerinti rendes testületi vagy bizottsági ülésről igazolatlanul hiányzik, a következő 6 hónapra járó tiszteletdíját – testületi ülésről történő hiányzás esetén az alapdíjat, bizottsági ülésről történő hiányzás esetén a bizottsági tiszteletdíjat –50 %-kal csökkenteni kell.

(2) Az üléseken történő részvétel ellenőrzésére a polgármester jogosult, a jelenléti ívek és az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapulvételével.

(3) Igazoltan van távol a képviselő, ha az ülés időpontjában

a) orvos által igazoltan keresőképtelen beteg vagy

b) a képviselő-testület, a bizottság, illetve a polgármester megbízása alapján önkormányzati ügyben az önkormányzatot képviseli, melynek igazolására a polgármester jogosult.

(4) Jelen rendelet alkalmazása szempontjából a képviselő, illetve a bizottsági tag az ülésen résztvevőnek minősül, amennyiben a szavazások több mint felén jelen van.

4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2012. július 1-jétől kezdődően kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Törökbálint Nagyközség Önkormányzatának a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjairól szóló 25/1998. (XI. 23.) önkormányzati rendelet.