Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2012. (XII.3.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések, elismerő címek alapításáról, adományozásának szabályairól

Hatályos: 2015. 06. 30- 2015. 12. 30

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekre, elismerő címekre vonatkozó egységes szabályok megalkotásával lehetőséget teremtsen azon személyek, szervezetek munkásságának méltó elismerésére, akik tevékenységükkel érdemeket szereztek a település fejlődésében, értékeinek megőrzésében, gyarapításában, jó hírnevének terjesztésében, kapcsolatainak ápolásában vagy az egyetemes emberi értékek terjesztésében. 


2. A Képviselő-testület által adományozható kitüntetések, díjak


2. §


Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a feladatkörével összefüggő egyes kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények elismerésére a következő kitüntető címeket, díjakat, elismeréseket (a továbbiakban együtt: elismerés) alapítja:

a) „Törökbálintért” emlékplakett

b) „Törökbálint Város Díszpolgára” cím

c) Sportdíj, „Jó tanuló, jó sportoló” díj

d) „Szeretet és gondoskodás” díj

e) „Volf György” díj

f) „Törökbálint kultúrájáért” díj

g) „Törökbálint Közszolgálatáért” díj



II. fejezet

Az egyes kitüntetésekre, díjakra vonatkozó rendelkezések


3. A „Törökbálintért” emlékplakett


3. §


(1) A Képviselő-testület a település érdekében kifejtett tevékenység elismeréseként „Törökbálintért” emlékplakettet alapít.

(2) A plakett bronzból készült, kör alakú, egyik oldalán domborművű érem, melynek a felső részén a műemléki Walla-villa képe, középen a település neve, alsó részében pedig a Törökbálinti Kórházban ma is meglévő középkori kút képe látható. A plakett Hadik Gyula szobrászművész alkotása.

(3)[1] Az emlékplakett adományozására minden évben – a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – a Szent István-napi ünnepség alkalmából kerül sor.

(4)[2] Ha a helyi közéletben év közben bekövetkező jelentős esemény indokolja, a Képviselő-testület a (3) bekezdésben szereplőtől eltérő időpontban is adományozhat emlékplakettet, ebben az esetben a javaslattétel határidejére a 4. § (5) bekezdésben meghatározottakat nem kell alkalmazni.

(5) A (4) bekezdés alkalmazásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(6) A (4) bekezdésben meghatározott esetben az emlékplakett átadására ünnepélyes keretek között kerül sor.[3]

4. §


(1) Az emlékplakettet mindazon személyek, társadalmi szervezetek, intézmények, egyesületek megkaphatják, amelyek

a) Törökbálintért, a város fejlesztéséért jelentős értékű társadalmi munkát végeztek,

b) a településért maradandót alkottak,

c) a város gazdasági, társadalmi és kulturális életét jelentősen előbbre vitték,

d) a város lakosságáért kiemelkedő tevékenységet végeztek,

e) a város jó hírnevét bármilyen téren öregbítették.

(2) Ugyanazon személy vagy szervezet részére a plakett csak egyszer adományozható.

(3) Az érem hátoldalára fel kell jegyezni az érem tulajdonosának a nevét, továbbá az adományozás évét.

(4) Az emlékplakett odaítélésére javaslatot tehetnek:

a) a képviselő-testület tagjai és a bizottságok nem képviselő tagjai,

b) az önkormányzati intézmények vezetői,

c) a nemzetiségi önkormányzatok.

(5)[4] A javaslatokat írásban – a 3. § (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – legkésőbb május 31-ig kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.”  


5. §


(1) Amennyiben a „Törökbálintért” emlékplakettet természetes személy kapja, az emlékéremmel egy „Törökbálint” felirattal ellátott, 14 karátos, 10,85 gramm súlyú arany pecsétgyűrű jár együtt, amelybe be kell vésetni a tulajdonos nevét és az adományozás évét. A  gyűrűt terhelő jövedelemadó megfizetését az önkormányzat magára vállalja. 

(2) Amennyiben a „Törökbálintért” emlékplakettet nem természetes személy kapja, az emlékéremmel nettó 100 000 Ft pénzösszeg jár.


4. „Törökbálint Város Díszpolgára” cím


6. §


(1) A Képviselő-testület „Törökbálint Város Díszpolgára” (a továbbiakban: díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismeri el:

a) azok érdemeit, akik Törökbálint Város szellemi és anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgoztak, aminek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, az oktatás-nevelés, a sport területén maradandó alkotó munkájukkal elősegítették Törökbálint fejlődését, polgárainak boldogulását,

b) azoknak a kiemelkedő humánumú, közmegbecsülést szerzett polgároknak az érdemeit, akik kimagasló eredményességű munkásságukkal járultak hozzá Törökbálint fejlődéséhez,

c) azok érdemeit, akik Törökbálint nemzetközi kapcsolatainak a fejlesztése és egyéb külkapcsolatainak gazdagítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak Törökbálint hírnevének, tekintélyének növeléséhez.

(2) „Törökbálint Város Díszpolgára” cím adományozható:

a) a Törökbálinton született vagy Törökbálinton élő vagy munkásságával Törökbálint életéhez kapcsolódó magyar állampolgárnak,

b) határainkon túl élő külföldi személynek és

c) az a) és b) pontjban felsoroltak részére posztumusz kitüntetésként is.

(3) A díszpolgári címmel kitüntetettek részére külön erre a célra készített díszoklevél, díszpolgári lánc és Törökbálint kisméretű díszzászlója jár.  

(4)[5] Díszpolgári cím minden évben legfeljebb egy személy részére adományozható.


7. §


(1) A díszpolgári cím adományozására a Képviselő-testület tagjai és az állandó bizottságok tehetnek javaslatot. A javaslatokat – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel – tárgyév augusztus 31-ig írásban lehet megtenni.

(2) A 6. § szerinti kitüntetés adományozását és annak indokolását a helyben szokásos módon kell közzétenni.

(3) A díszpolgári cím adományozásáról szóló díszoklevél, díszpolgári lánc és Törökbálint kisméretű díszzászlaja átadására – a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – a Törökbálinton született vagy Törökbálinton élő vagy munkásságával Törökbálinthoz kapcsolódó magyar állampolgár részére az október 23-i ünnepségen, a határainkon túl élő külföldi személy részére pedig a döntés meghozatalát követő 6 hónapon belül kerül sor.

(4) Ha a helyi közéletben év közben bekövetkező jelentős esemény indokolja, a Képviselő-testület a (3) bekezdésben szereplőtől eltérő időpontban is adományozhat díszpolgári címet, ebben az esetben a javaslattétel határidejére az (1) bekezdésben meghatározottakat nem kell alkalmazni.

(5) A (4) bekezdés alkalmazásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(6) A (4) bekezdésben meghatározott esetben a díszoklevél, díszpolgári lánc és Törökbálint kisméretű díszzászlaja átadására ünnepélyes keretek között kerül sor.


8. §


(1) A díszpolgári cím adományozását díszes kivitelű emlékkönyvben kell nyilvántartani. Az emlékkönyvbe bevezetett adományozást kézjegyével látja el a polgármester, az adományozott és a jegyző.

(2) Törökbálint díszpolgárainak nevét a Városháza látogatott részén elhelyezett méltó emléktáblán kell megörökíteni. A név mellett fel kell tüntetni a díszpolgárrá fogadás évszámát.

9. §


(1) Törökbálint Város Díszpolgárát a következő jogosultságok illetik meg:

a) Törökbálint díszpolgára jogosult a címet viselni, azt neve mellett feltüntetni,

b) a Képviselő-testület meghívása alapján részt vehet a testületet képviselő delegációkban,

c) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület nyilvános ülésein,

d) Törökbálint díszpolgárát meg kell hívni az önkormányzat által megrendezett valamennyi ünnepségre és ott megkülönböztetett helyet kell biztosítani részére,

e) Törökbálint díszpolgára díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményeit, illetve az ilyen rendezvényeket,

f) felkérést kaphat ünnepi beszédek megtartására.

(2) Az elhunyt díszpolgárt Törökbálint Város saját halottjának tekintheti, amennyiben ahhoz a család hozzájárul.



5. Sportdíj, „Jó tanuló, jó sportoló” díj


10. §


Törökbálint Város Önkormányzata a sport terén elért nemzetközi teljesítmény, Törökbálint sportmozgalmában kifejtett tevékenység, sportolók felkészítése, a testnevelés terén kimagasló szakmai, hivatásbeli tevékenység elismeréseként Sportdíjat, a tanulók részére „Jó tanuló, jó sportoló” díjat alapít.


11. §


(1) A Sportdíj

a.) egyéni sportoló esetén oklevéllel, serleggel jár;

b.) ha a díjat szakosztály, egyesület, illetve csapat kapja, egy serleget és egy oklevelet kell a szakosztályvezetőnek, az egyesület vezetőjének, illetve az edzőnek vagy a csapatkapitánynak adni.

(2) Az oklevél tartalmazza az adományozó nevét, a díj megjelölését, az adományozás évét, az adományozott nevét.

(3) A serleg 30 cm magas, az általános üzleti forgalomban kapható sportserleg, melyre az adományozás évét és az adományozott nevét kell gravírozni.

(4) A díjat a sport terén elért nemzetközi teljesítmény, Törökbálint sportmozgalmában kifejtett tevékenység, a sportolók felkészítése, a testnevelés terén kimagasló szakmai, hivatásbeli teljesítményt nyújtó törökbálinti lakóhelyű személyek, illetve Törökbálinton tevékenykedő egyesületek, csapatok, szakosztályok kaphatják. 


12. §



(1) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj oklevéllel és serleggel jár.

(2) A „Jó tanuló, jó sportoló” díjra az a Törökbálinton lakó, vagy törökbálinti iskolában tanuló, a sport terén kimagasaló teljesítményt nyújtó diák jogosult, akinek az átlagos tanulmányi eredménye minimum 4,00.


13. §



(1) A Sportdíj ugyanazon személynek, szakosztálynak, egyesületnek vagy csapatnak, két

egymást követő évben nem adható.

(2) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj egy kategórián belül kétszer, valamint két egymást követő évben nem adható.

(3) A Sportdíj és a „Jó tanuló, jó sportoló” díj (a továbbiakban együtt: sportdíjak) minden évben a Magyar Sport Napján, május 6-án adható át.

(4) A Sportdíj évente egy törökbálinti polgárnak és egy szakosztálynak, egyesületnek, vagy csapatnak ítélhető oda.

(5) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj a következő három kategóriában kerülhet átadásra:

a) alsó tagozatos tanuló,

b) felső tagozatos tanuló,

c) középiskolai tanuló.

(6) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj évente kategóriánként egy-egy fő részére kerülhet átadásra. 


14. §


(1) A sportdíjak odaítélésére javaslatot tehetnek:

a) a képviselő-testület tagjai,

b) a Humánpolitikai Bizottság,

c) sportegyesületek vezetői,

d) iskolaigazgatók.

(2) A sportdíjak odaítélésére a javaslatokat írásban, legkésőbb április 5-ig kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.


6. „Szeretet és Gondoskodás” díj


15. §[6]


A Képviselő-testület a település érdekében az egészségügy területén végzett kiemelkedő tevékenység, valamint kiemelkedő karitatív tevékenység elismeréséért „Szeretet és Gondoskodás” díjat alapít.


16. §


(1) A „Szeretet és Gondoskodás” díj oklevéllel jár.

(2) A „Szeretet és Gondoskodás” díj minden évben egy alkalommal, július első vasárnapján, a Semmelweis-nap alkalmából kerül átadásra.

(3)[7] A díj az egészségügy területén kiemelkedő tevékenységet folytató vagy kiemelkedő karitatív tevékenységet végző, Törökbálinton élő vagy munkásságával Törökbálinthoz kötődő személynek adományozható.

(4)[8] – hatályát vesztette.


17. §


(1) A „Szeretet és Gondoskodás” díj odaítélésre javaslatot tehetnek:

a) a polgármester,

b) a képviselő-testület tagjai,

c) a jegyző,

d) az intézményvezetők,

e) a háziorvosok.  

(2) A díj odaítélésére a javaslatot írásban, legkésőbb május 18-ig kell benyújtani a Humánpolitikai Bizottsághoz.

(3) A Képviselő-testület a Humánpolitikai Bizottság által tett javaslatok közül választ.


7. „Volf György” díj


18. §


A Képviselő-testület a település területén a közoktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismerése érdekében „Volf György” díjat alapít.


19. §


(1) A „Volf György” díj oklevéllel jár.

(2) A „Volf György” díj minden év június első vasárnapján, pedagógus napon, óvodapedagógus, iskolapedagógus vagy pedagógus-közösség részére adható át.

(3) A „Volf György” díjból évente két darab kerülhet átadásra.

(4) A díjat a közoktatás területén Törökbálinton kiemelkedő tevékenységet végző közalkalmazottak kaphatják.


20. §


(1) A díj odaítélésére javaslatot tehetnek:

a) a polgármester,

b) a képviselő-testület tagjai,

c) a jegyző.

d) az intézményvezetők.

(2) A díj odaítélésére a javaslatot írásban, legkésőbb április 20-ig kell benyújtani a Humánpolitikai Bizottsághoz.

(3) A Képviselő-testület a Humánpolitikai Bizottság által tett javaslatok közül választ.



8. „Törökbálint kultúrájáért” díj


21. §


Törökbálint Város Önkormányzata a település területén a kultúra és közművelődés területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismerése érdekében „Törökbálint Kultúrájáért” díjat alapít. 


22. §


(1) A „Törökbálint Kultúrájáért” díj oklevéllel jár.

(2) A „Törökbálint Kultúrájáért” díj minden évben január 22-én, a Kultúra Napján kerül átadásra.

(3) A „Törökbálint Kultúrájáért” díjból évente egy darab kerülhet átadásra.

(4) A díjat a kultúra és a közművelődés területén Törökbálinton – hosszú távon – kiemelkedő tevékenységet végző természetes személyek kaphatják.


23. §



(1) A díj odaítélésére javaslatot tehetnek:

a) a polgármester,

b) a képviselő-testület tagjai,

c) a jegyző.

d) az intézményvezetők.

(2) A díj  odaítélésére a javaslatot írásban, legkésőbb december 10-ig kell benyújtani a Humánpolitikai Bizottsághoz.

(3) A Képviselő-testület a Humánpolitikai Bizottság által tett javaslatok közül választ.


9. „Törökbálint Közszolgálatáért” díj


24. §


A Képviselő-testület a helyi közszolgálati feladatok eredményes megvalósításában részt vevő köztisztviselők kimagasló teljesítményének elismerésére „Törökbálint Közszolgálatáért” díjat alapít.


25. §


(1) A „Törökbálint Közszolgálatáért” díj A/4-es méretű, fedőlapján a település címerével ellátott, zöld színű műbőr mappában elhelyezett oklevéllel jár.

(2) A „Törökbálint Közszolgálatáért” díj minden évben a Köztisztviselők Napja alkalmából kerül átadásra.   

(3) A „Törökbálint Közszolgálatáért” díjból évente egy darab kerül átadásra.

(4) A díjat olyan köztisztviselő kaphatja meg, aki közszolgálati feladatait hosszabb időn keresztül kiemelkedően végzi.

(5) A díj odaítélésére a polgármester és a jegyző együttesen tehet javaslatot. A javaslatot legkésőbb az esedékességet megelőző képviselő-testületi ülésen meg kell tenni.




III. fejezet

Az elismerések adományozásának közös szabályai


26. §


(1) A javaslattételre jogosultakat a javaslattétel lehetőségéről, feltételeiről, határidejéről a polgármesteri hivatal illetékes szervezeti egysége köteles írásban tájékoztatni legalább 15 nappal a javaslattétel határidejét megelőzően.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy vagy szervezet adatait, rövid bemutatását, tevékenységének, teljesítményének ismertetését, méltatását, a javaslat indokait.

(3) Az elismerések odaítéléséről a Képviselő-testület zárt ülésen dönt. A döntéshez – a (4) bekezdésben meghatározott kivételekkel – egyszerű többség szükséges.

(4) Minősített többséggel dönt a Képviselő-testület a „Törökbálintért” emlékplakett és a díszpolgári cím odaítéléséről.  


27. §


Az elismerések adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet, amelynek tartalmaznia kell:

  1. az elismerésben részesített személy nevét, születési helyét és idejét, szervezet esetében annak elnevezését, székhelyét, telephelyét,
  2. az adományozott elismerés megjelölését, valamint az adományozás rövid indoklását,
  3. az átadás időpontját, az elismerés adományozásáról hozott képviselő-testületi határozat számát.


28. §


(1) Az elismerést a Képviselő-testület – minősített többséggel meghozott határozatával – a polgármester, illetve bármely állandó bizottság kezdeményezésére megvonhatja attól, aki arra az adományozás időpontjában nem ismert vagy azt követően felmerült okból érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelenné válik az elismerésre különösen az a személy, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

[9](3) A Képviselő-testület az elismerés megvonásáról hozott határozatát nyilvánosságra hozza. A döntést a 27. § szerinti nyilvántartásban is fel kell tüntetni. A megvonás tényét az érintettel közölni kell.


IV. fejezet

Záró rendelkezések


29. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően odaítélésre kerülő kitüntetések adományozása során kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti

a) a díszpolgári, valamint a tiszteletbeli polgár cím adományozásáról szóló 34/2004. (IX. 27.) önkormányzati rendelet,

b) a helyi Sportdíj alapításáról és adományozásáról szóló 26/2000. (X. 30.) önkormányzati rendelet,

c) a „Szeretet és Gondoskodás” díj és kitüntetés alapításáról és adományozásáról szóló 11/1998. (V. 20.) önkormányzati rendelet,

d) a „Volf György” és a „Törökbálint Kultúrájáért” díj alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 10/1998. (V. 20.) önkormányzati rendelet,

e) a Képviselő-testület hivatalának köztisztviselői közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 5/1996. (II. 29.) önkormányzati rendelet,

f) az egyes, díj alapításáról szóló önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről szóló 29/2010. (XII. 20.) önkormányzati rendelet.




[1]

Módosította a 29/2013.(VI.10.) önkormányzati rendelet 2013. június 11-i hatállyal.

[2]

Módosította a 29/2013.(VI.10.) önkormányzati rendelet 2013. június 11-i hatállyal.

[3]

  Kiegészítette az (5)-(6) bekezdésekkel a  29/2013.(VI.10.) önkormányzati rendelet 2013. június 11-i hatállyal.

[4]

  Kiegészítette a 29/2013.(VI.10.) önkormányzati rendelet 2013. június 11-i hatállyal.

[5]

Módosította a 21/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 2015. június 30-i hatállyal.

[6]

Módosította a 31/2013. (VII. 3.) önkormányzati rendelet 2013. június 1-jei hatállyal.

[7]

Módosította a 31/2013. (VII. 3.) önkormányzati rendelet 2013. június 1-jei hatállyal.

[8]

Hatályon kívül helyezte a 31/2013. (VII. 3.) önkormányzati rendelet 2013. június 1-jei hatállyal.

[9]

Módosította a 21/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 2015. június 30-i hatállyal.