Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013. (II.25.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről és eljárási szabályainak megállapításáról

Hatályos: 2018. 02. 13

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések

1. §


E rendelet célja Törökbálint épített környezetének alakítása, illetve építészeti örökségének védelme szempontjából jelentős építészeti-műszaki tervek szakszerűségének és magas színvonalának biztosítása, a tervszerű városfejlesztés követelményeinek érvényre juttatása, valamint a városkép esztétikus kialakításának elősegítése.


2. §


Törökbálint Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jogszabály előírása szerint építési engedélyhez kötött és más tervtanács hatáskörébe nem utalt, a településképi véleményezési eljárásról szóló önkormányzati rendelet szerint tervtanácsi véleményre alapozott településképi véleményezési eljárásra kijelölt, valamint az e rendeletben meghatározott egyéb építmények építészeti-műszaki terveinek előzetes véleményezésére, továbbá egyes önkormányzati döntések szakmai megalapozása érdekében építészeti-műszaki tervtanácsot (a továbbiakban: Tervtanács) működtet.


3. §


E rendelet hatálya Törökbálint Város közigazgatási területét érintő, az e rendelet alapján előzetes tervtanácsi véleményezési kötelezettség alá eső építészeti tervekre, valamint azok készítőire, tervezőire terjed ki.


2. A Tervtanács feladatai

4. §


A Tervtanács feladata – az 1. §-ban meghatározott célok elérése érdekében – különösen

a)    a meglévő településszerkezet és településkép értékeinek védelme,

b)    a településkép harmonikus és nívós alakításának elősegítése,

c)    a településrendezési és -fejlesztési döntések szakmai megalapozása és hatékony érvényre juttatása.


[1]5. §


(1) A Tervtanács véleményezi

a) az Önkormányzat beruházásában készülő épület építésére, bővítésére, átalakítására vonatkozó építészeti-műszaki tervet,

b)  településképi véleményezés alá eső újonnan létesülő és 500 m2 összes szintterületet meghaladó épület építésére, vagy meglévő épület esetenként 500 m2  szintterület növekedést meghaladó bővítésére vonatkozó építészeti-műszaki tervet,

c)  településképi véleményezés alá eső helyi egyedi védettségű vagy helyi területi védelem alatt álló területen található épület építésére, bővítésére, átalakítására, fennmaradására vonatkozó építészeti-műszaki tervet,

d)  mindazon építmények építészeti-műszaki terveit, melyek esetében helyi rendelet a Tervtanács szakmai véleményének kikérését írja elő,

e) településképi véleményezés alá eső lakó és üdülő épületek esetében magastetőtől eltérő tetőforma alkalmazásának és településképi illeszkedésének igazolását,

(2) A Tervtanács – az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően – véleményezi az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 30/A. § (2) bekezdése szerinti telepítési tanulmányterveket.

(3) A Tervtanács megtárgyal minden olyan építészeti-műszaki tervet, amely véleményezését a tervező, építtető megtárgyalni kér, amennyiben azzal a Tervtanács elnöke egyetért.

(4) Az önkormányzati főépítész feladatkörében - szakmai álláspontjának kialakításához – a Tervtanács szakmai véleményét bármely terv esetében igénybe veheti.


3. Tervtanács összetétele

6. §


(1)   A Tervtanács az építészeti-műszaki tervezésben magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező természetes személyekből álló szakmai tanácsadó testület.

(2)   A Tervtanács elnökből és tervtanácsi tagokból áll, akik a tervtanácsi tárgyaláson szavazati joggal rendelkeznek.

[2](3)   A Tervtanács tagjaira a Tervtanács elnöke tesz javaslatot.

[3](4)   A Tervtanács tagjait - a (3) bekezdés szerinti javaslat figyelembe vételével – a polgármester bízza meg.


7. §


(1)   A Tervtanács elnöke az önkormányzati főépítész.

[4](2)  A Tervtanács elnöke

a)    javaslatot tesz a polgármesternek a Tervtanács tagjainak megbízására,

b)    kiválasztja a tervtanácsi tárgyaláson résztvevő tagokat,

c)    a tárgyalandó témától függően bírálót   kér fel az adott terv opponálására,

d)    összehívja és irányítja a Tervtanács munkáját, vezeti a tervtanácsi tárgyalásokat,

e)    a tárgyaláson elhangzott véleményeket összefoglalja a jegyzőkönyv számára,

f)     vizsgálja a Tervtanács hatáskörének és illetékességének fennállását,

g)    kiadmányozza a Tervtanács állásfoglalásait és jegyzőkönyveit.

(3) A (2) bekezdésben meghatározottak az elnök kizárólagos, át nem ruházható jogkörét   képezik. Távolléte esetén az ülésen az elnököt a Tervtanács tagjai közül a korelnök helyettesíti.



[5]8. §

                                                                    

(1) A tervtanács tagja a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006.(XII.7.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdésében meghatározott természetes személy lehet.

(2) A tervtanácsi tagok megbízása határozatlan időre szól. Ha a megbízást kizáró körülmény a megbízást követően merül fel, a polgármester a megbízást visszavonja.


[6]9. § - hatályát vesztette



10. §



[7](1)   A Tervtanács munkájának szervezését, valamint a működésével kapcsolatos egyéb adminisztratív feladatokat az adott téma hivatali ügyintézője (a továbbiakban: a Tervtanács titkára) látja el, aki erre irányuló tevékenységét a Tervtanács elnökének irányításával végzi.

(2)   A Tervtanács titkára

a)    az elnök döntésének megfelelően meghívja a tervtanácsi tárgyalás résztvevőit,

b)    vezeti és összeállítja a jegyzőkönyvet,

c)    az elnök részére kiadmányozásra előkészíti a Tervtanács állásfoglalását,

d)    megküldi az érintetteknek a tervtanácsi állásfoglalást,

e)    végzi a Tervtanács működésével kapcsolatos iratkezelési feladatokat.


4. A tervtanács eljárási rendje

11. §


(1)   A tervtanácsi eljárás a tervdokumentáció benyújtójának kérelmére indul.

[8](2)   A tervdokumentációt egy példányban papír alapon, valamint egy példányban elektronikus adathordozón (.pdf formátumban) kell benyújtani.

(3)   Amennyiben a benyújtott tervdokumentáció nem felel meg a 12. §-ban előírt tartalmi követelményeknek, a Tervtanács elnöke 3 munkanapon belül egy alkalommal legfeljebb 15 napos határidővel hiánypótlásra szólíthatja fel a benyújtót. A hiánypótlás ideje nem számít be a véleményezési határidőbe.


12. §


(1)   A Tervtanácshoz benyújtott tervdokumentációnak legalább az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia:

a)    műszaki leírást,

b)    tető-felülnézeti helyszínrajzot

ba)  a tervezéssel érintett, valamint a szomszédos telkeken álló építmények,

bb)  a terepviszonyok és a be nem épített területek kialakításának, valamint

bc)  az érintett közterület adottságainak, berendezéseinek, műtárgyainak és növényzetének

ábrázolásával,

c)    az épület működését és tömegalakítását meghatározó jellemző szintek alaprajzát,

d)    metszeteket a megértéshez szükséges mértékben,

e)    valamennyi homlokzatot,

f)     utcaképet, ha a tervezett építmény az utcaképben megjelenik,

g)    látványtervet vagy modellfotót (legalább két-két madártávlati, valamint szemmagasságból ábrázolt nézettel),

[9]h)    a terv jellemző adatait, az építtető és a tervező nevét vagy elnevezését, valamint címét, illetve székhelyét, továbbá a tervező tervezési jogosultságának megnevezését és az azt igazoló okirat számát is tartalmazó, kitöltött építészeti adatlapot.

[10](2)   Az adatlapot e rendelet Melléklete tartalmazza.


[11]13. § - hatályát vesztette




[12]14. §


(1) A Tervtanács elnöke az egyes szakkérdések tisztázása, illetve a Tervtanács megalapozottabb vélemény-nyilvánítása érdekében bírálót kérhet fel.

(2) A bírálóra a Tervtanács tagjára vonatkozó – a 8. § szerinti – szakmai feltételek az irányadók. Bírálónak tervtanácsi tag is felkérhető.

(3) A bíráló feladata a Tervtanácsra benyújtott tervdokumentáció írásos bírálatának elkészítése.

(4) A bíráló szakmai véleményét (opponensi vélemény) a Tervtanács ülésén szóban ismerteti,    valamint egy írásos példányt átad a Tervtanács elnökének.

(5) A Tervtanács szakmai véleményét az építészeti-műszaki dokumentáció hiánytalanná válásától számított 15 napon belül hozza meg.


15. §


A tervező, illetve az építtető – a napirend megtárgyalását megelőzően legfeljebb egy alkalommal – kezdeményezheti a munkaközi tervdokumentáció konzultáció keretében történő bemutatását. A konzultációról közbenső állásfoglalás születik, mely tartalmazza a Tervtanács – a továbbtervezéssel kapcsolatos – észrevételeit és javaslatait, de a konzultációval a terv bemutatási kötelezettsége nem minősül teljesítettnek.


16. §


[13](1)   A Tervtanács a tárgyalandó dokumentáció tartalmától függően – eltérő összetételben, de az elnökkel együtt – minimum 3 taggal ülésezik.

(2)   A Tervtanács a döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza meg, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. A Tervtanács bármely jelenlévő tagja – beleértve az elnököt is – kezdeményezheti a többségi döntéstől eltérő, írásban benyújtott különvéleményének a napirendről készült jegyzőkönyvhöz, illetve állásfoglaláshoz történő csatolását.


17. §


[14](1)   A Tervtanács ülései nyilvánosak. A tervtanácsi meghívót az ülést legalább 3 munkanappal megelőzően az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(2)   A tervtanácsi tárgyalásra tanácskozási joggal meg kell hívni:

a)    a megtárgyalt terv tervezőjét,

[15]b)   - hatályát vesztette

c)    a polgármestert,

d)    a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnökét,

e)    a területileg illetékes egyéni választókerületben megválasztott helyi önkormányzati képviselőt.

f)[16][17] a főkertészt, ha a tervvel kapcsolatban a munkakörével összefüggő kérdés merül fel. .

(3) Az elnök a Tervtanács ülésére tanácskozási joggal meghívhatja továbbá

a)    a tervvel érintett más személyt, vagy szervezet, illetve hatóság képviselőjét,

b)    indokolt esetben szakértőket és más érdekelt személyeket.

(4)   A tanácskozási joggal meghívottak távolmaradása az ülés megtartását nem akadályozza.


18. §


[18](1) A Tervtanács a szakmai véleményezés során vizsgálja, hogy a benyújtott építészeti-műszaki terv megfelel-e

a)    az építészeti minőség, szakmai igényesség és szakszerűség elvárásainak, ezen belül különösen:

aa) a telepítés (a környezetbe illeszkedés, a beépítés),

ab) az esztétikus megjelenés (tömeg- és homlokzat-formálás, anyaghasználat, színezés)

követelményének, valamint, hogy

ac) a javasolt megoldás településképi és településszerkezeti hatásai kedvezőek-e, továbbá, hogy megfelel-e a rálátás és látványvédelem elvárásainak,

b) a településképi rendeletnek, a helyi építési szabályzatnak és a szabályozási tervnek, illetve ezek hiányában vagy nem teljes körű szabályozásuk esetén az illeszkedés követelményének.

(2)   A Tervtanács az épület funkcionális tartalmát (alaprajzi megoldását) is vizsgálhatja, azzal kapcsolatban ajánlásokat fogalmazhat meg, de állásfoglalásában csak abban az esetben minősítheti, ha az közvetlen hatással van az épület tömegének, illetve homlokzatának kialakítására.


19. §


 [19](1) A Tervtanács a tervdokumentációt szakmai véleményében elfogadásra

a) ajánlja,

b) a Tervtanács által javasolt átdolgozás elvégzése után ajánlja,

c) nem ajánlja.

(2)   Az állásfoglalás indokolásának tartalmaznia kell a 18. §-ban meghatározott szempontok vizsgálatát és annak eredményét, továbbá a (2) bekezdés b) pontja esetében az átdolgozás szempontjait és az arra tett javaslatokat.

(3)   A Tervtanács állásfoglalását - a jegyzőkönyvben és annak mellékleteiben foglaltak alapján - külön dokumentumba kell foglalni, amely tartalmazza a 21. § (2) bekezdésének a)-d) pontjaiban foglaltakon túlmenően az állásfoglalás számát (sorszám és évszám), a (2) bekezdés szerinti ajánlást és annak (3) bekezdés szerinti indokolását, továbbá a 16. § (2) bekezdés szerinti esetleges különvéleményeket.


[20]20. §


A Tervtanács elnöke által aláírt tervtanácsi jegyzőkönyvet és opponensi véleményt e-mailben meg kell küldeni a tervezőnek, a tervtanácsi ülésen részt vevő tagoknak.



21. §


(1)   A tervtanácsi tárgyalásról minden esetben hangfelvétel, az elhangzott lényeges megállapításokról jegyzőkönyv készül. A hangfelvétel és – amennyiben készül – a szakbírálat a jegyzőkönyv mellékletét képezi.

(2)   A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:

a)    a Tervtanács nevét és székhelyét, a tárgyalás helyét és idejét,

[21]b)    a megtárgyalt tervdokumentáció tartalmának megnevezését, az építés helyét (címét),

[22]c)    - hatályát vesztette

d)    a tervező nevét, illetve elnevezését, valamint címét, székhelyét, továbbá a tervezési jogosultságát igazoló okirat számát,

e)    a jelenlévő tervtanácsi tagok napirendi pontonkénti felsorolását,

f)     a jelenlévő meghívottak napirendi pontonkénti felsorolását,

g)    a szakbíráló nevét és címét,

h)    a tervtanácsi tárgyalás esetleges előzményei (pl. korábbi konzultáció) megjelölését,

i)     a Tervtanács elnöke által összefoglalt állásfoglalást,

j)     egyhangúság esetén annak tényére történő utalást, véleménykülönbség esetén a Tervtanács tagjainak esetleges különvéleményét,

k)    a napirendenként felvett és a jelenlévők által aláírt jelenléti ívet.


22. §


[23](1)   - hatályát vesztette

(2)   A Tervtanács a külön jogszabályokban foglalt előírásoknak megfelelően gondoskodik a személyes adatok védelméről, valamint a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságáról, továbbá a titokvédelemről.


5. Pénzügyi feltételek

23. §


A tervtanácsi eljárás díj- és illetékmentes.


24. §


(1)   A tervtanács tagjainak tiszteletdíja bruttó 10.000 Ft/terv, a szakbírálatért járó tiszteletdíj bruttó 10.000 Ft/terv.

[24](2)   A tiszteletdíj kifizetésére – a félévi munka összegzését követően – félévente, a félévet követő 30 napon belül kerül sor.

(3)   A Tervtanács tagjaival és a szakbírálókkal az Önkormányzat a feladat ellátására megbízási szerződést köt.


25. §


A Tervtanács működésével kapcsolatos költségeket az Önkormányzat viseli, ennek előirányzatát a Polgármesteri Hivatal költségvetésében kell megtervezni.


6. Záró rendelkezések

26. §


(1)       Ez a rendelet 2013. március 1. napján lép hatályba.

(2)       E rendelet előírásait a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(3)       Hatályát veszti az Önkormányzati Tervtanács működésének rendjéről szóló 27/2008. (VI.27.) önkormányzati rendelet.

                                                             [25]Melléklet a 11/2013.(II. 25.) önkormányzati rendelethez


ADATLAP építészeti tervtanácsi vélemény kiadásához


Tárgy:



Övezeti besorolás:


Településképi besorolás:



az Építtető adatai:

a Tervező adatai:

Név:

Név:



Székhely:

Tervezői jogosultság száma:



Levelezési cím:

Levelezési cím:



Kapcsolattartó:

Tervező szervezet:



(/fax:

(/fax:

E-mail:

E-mail:



Az ingatlan adatai:

az ingatlan helye:

Hrsz.:

területe:

 m2

jelenlegi beépítettsége:

 %



A tervezett létesítmény adatai:

A telekkel kapcsolatos adatok:

Az épülettel kapcsolatos adatok:

a beépítés módja:

rendeltetés:

szintterületi mutató:

m2/m2

rendeltetési egységek száma:

db.

beépítettség terepszint felett:

%

bruttó szintterület:

m2



építménymagasság:

m

zöldfelületi fedettség:

%

tetőidom kialakítása:



tetőidom hajlásszöge:

°

oldalkert(ek) mérete:

m

tetőtér hasznosítása:



gépkocsi-elhelyezés:


hátsókert mérete:

m

személygépkocsi-parkoló:

db.

Közmű-kapcsolat és épületgépészet:

energiaellátás:


szennyvíz-elvezetés:


csapadékvíz-elvezetés:


klimatizálás:




Egyéb – a tervvel kapcsolatos – lényeges adat, információ:



A kiállítás dátuma:


                                                                                            ...........................................................

[1]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[2]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[3]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[4]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[5]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[6]

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 16. §-a. Hatálytalan: 2018. február 13-tól

[7]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[8]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[9]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[10]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[11]

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 16. §-a. Hatálytalan: 2018. február 13-tól

[12]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 8. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[13]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 9. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[14]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 10. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[15]

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 16. §-a. Hatálytalan: 2018. február 13-tól

[16]

Módosította a 27/2014. (IX. 29.) ör. 2014-09-30-i hatállyal.

[17]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 10. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[18]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 11. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[19]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 12. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[20]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 13. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[21]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 16. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[22]

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 16. §-a. Hatálytalan: 2018. február 13-tól

[23]

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 16. §-a. Hatálytalan: 2018. február 13-tól

[24]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet 16. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[25]

A rendelet szövegét a 3/2018. (II. 12.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól