Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2013. (VII.3.) önkormányzati rendelete

a Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2013. (III. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 07. 04- 2013. 07. 03

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2013. (III. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 41. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„41. § (1) Kitüntetés, elismerő cím, díj adományozása, valamint egyéb személyi kérdések tárgyalása során, kettőnél több jelölt esetén a tárgyalás két fordulóban történik.

(2) Az első fordulóban a számítógépes rendszerben történő titkos szavazás útján rangsor felállításáról dönt a képviselő-testület. A szavazás az egyes személyekről külön-külön történik és egy képviselő akár több jelöltre is szavazhat igen szavazattal.

(3) A második fordulóban a két legtöbb igen szavazatot kapott jelölt közül történik a választás. A szavazás titkosan, szavazólap segítségével történik, a szavazólapon a második fordulóba jutott két jelölt nevét kell feltüntetni. A szavazólapon feltüntetett személyek közül érvényesen szavazni egy jelöltre lehet.

(4) Ha a kitüntetés, elismerő cím, díj adományozása, valamint egyéb személyi kérdések tárgyalása során két jelölt van, a szavazásra egy fordulóban, a (3) bekezdésben írt eljárásban kerül sor.  

(5) A szavazólapon történő szavazás lebonyolítása a következők szerint történik:

a) A szavazás lebonyolításának idejére a Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság szavazatszámláló bizottsággá alakul át. Amennyiben a bizottságnak legalább három tagja nincs jelen az ülésen, a képviselő-testület vita nélkül, egyszerű többséggel hozott határozattal a bizottság létszámát ideiglenesen kiegészíti. A Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke és alelnöke távolléte esetén a képviselő-testület minősített többséggel a bizottság tagjai közül megválasztja a szavazatszámláló bizottság elnökét.

b) A szavazás előkészítésére szünetet kell elrendelni, majd a szavazatszámláló bizottság elnöke ismerteti a szavazás módját, és a szavazás idejére újabb szünetet rendel el.

c) Feladatkörében a bizottság gondoskodik a szavazólapok elkészítéséről, lebonyolítja a szavazást, összeszámlálja a szavazatokat, majd a szavazás eredményéről beszámol a képviselő-testületnek.

d) A szavazólapra abc sorrendben felvett személyekre érvényesen szavazni a szavazólapon szereplő név melletti körben tollal két egymást metsző vonallal lehet.

e) A szavazás a Polgármesteri Hivatal hivatalos bélyegzőlenyomatával ellátott szavazólapon és urna igénybevételével történik.

(6) Az ülés vezetője a szavazatszámláló bizottság elnökének tájékoztatása alapján kihirdeti a szavazás eredményét.

(7) A számítógép hibája esetén a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően az első fordulóban is manuálisan történik a szavazás, az alábbiak szerint:

a) A szavazólapra abc sorrendben fel kell írni valamennyi jelölt nevét. Egy képviselő több jelöltre is szavazhat.

b) A második fordulóba a két legtöbb szavazatot kapott jelölt kerül, a szavazólapon az ő nevüket kell feltüntetni.

c) A szavazás lebonyolítására egyebekben az (5) bekezdésben írtakat kell alkalmazni.”


2. §


A R. 42. § (2) bekezdésében a „43-45. §-okban meghatározott kivételekkel” szövegrész helyébe a „41. § (2)-(7) bekezdésben, valamint a 43-45. §-okban meghatározott kivételekkel” szöveg lép.


3. §


A R. 45. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A számítógép hibája esetén a szavazás manuálisan történik, a 41. § (5) bekezdésben foglaltak szerint.”



4. §


A R. 48. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A normatív határozatokat a rendeletek kihirdetésére vonatkozó szabályok szerint közzé kell tenni. A közzétételről a jegyző gondoskodik, a határozat elfogadását követő 3 munkanapon belül.”


5. §


A R. 86. § (5)-(9) bekezdései helyébe a következő (5)-(10) bekezdések lépnek:


„(5) Az önkormányzat a TNÖ részére a nemzetiségi önkormányzati feladatok ellátásához Német Közösségi Házat tart fenn a 2045 Törökbálint, Baross u. 23. szám alatt. A Német Közösségi Ház az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges valamennyi tárgyi és technikai eszközzel fel van szerelve.


(6) A nemzetiségi önkormányzatok a helyiségeket a nemzetiségi önkormányzati feladatok ellátása, rendezvények, tanfolyamok megtartása céljából használhatják. Az önkormányzat jogosult a használatot ellenőrizni.   


(7) Az önkormányzat a Polgármesteri Hivatal útján segítséget nyújt a nemzetiségi önkormányzatok részére a képviselő-testületi és bizottsági ülések előkészítésében, a testületi döntések és a tisztségviselők döntéseinek előkészítésében, a döntéshozatalhoz kapcsolódó nyilvántartási, sokszorosítási, postázási feladatok ellátásában, valamint a nemzetiségi önkormányzatok működésével, gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatok ellátásában.


(8)  A nemzetiségi önkormányzatok elnökei a jegyzői referens, illetve a Pénzügyi Iroda útján igényelhetik a (6) bekezdésben megjelölt segítséget. 


(9) A jegyző, az aljegyző vagy a jegyzői referens az önkormányzat megbízásából részt vesz a nemzetiségi önkormányzatok ülésein és jelzi, amennyiben törvénysértést észlel. 


(10) A nemzetiségi önkormányzatok elnökei vagy az általuk megbízott képviselő megküldi a jegyző és a jegyzői referens részére a testületi és bizottsági ülések meghívóját, illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvet.” 


6. §


A R. 91. §-át megelőzően a fejezet számozása „XI. fejezet”-ről „XII. fejezet”-re módosul.


7. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a R. 2. mellékletében a „4. Ha az óvodába jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, másodfokon elbírálja a fellebbezéseket.” szövegrész.