Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól, valamint a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 23/2013. (V. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2013. 12. 31

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 140/R. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:  


1. §


A felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól, valamint a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 23/2013. (V. 17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 14-15. §-a és az azt megelőző alcímmegjelölés helyébe a következő rendelkezés és alcímmegjelölés lép:



8. Önkormányzati segély


14. § (1) Az önkormányzat az e rendeletben és az Szt. 45. §-ában meghatározott feltételekkel önkormányzati segélyben részesíti a létfenntartásában veszélyeztetett, valamint rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyt, ha az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a) egyedül élő esetén 250%-át,

b) kétszemélyes család esetén 220%-át,

c) háromszemélyes, illetve ennél többtagú család esetén 190%-át.

(2) Rendkívüli élethelyzetben lévőnek kell tekinteni különösen azt a kérelmezőt:

a) aki egyedül élő, közgyógyellátásra nem jogosult, de betegsége miatt igazolt egyszeri gyógyszerköltsége jövedelmének 20%-át meghaladja,

b) aki közgyógyellátásra nem jogosult, de betegsége miatt igazolt egyszeri gyógyszerköltsége meghaladja a vele egy családban élők egy főre számított jövedelemének 10%-át,

c) akinek gyógyszerei (gyógyászati segédeszközei) közgyógyellátási igazolványra nem válthatók ki, és gyógyszerköltsége a (2) bekezdés a-b) pontjában meghatározott költséget eléri,

d) aki elemi kár okozta váratlan kiadásra kényszerült,

e) aki bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

f) akinek közüzemi (víz, villany, gáz, szemétszállítás) díjhátraléka keletkezett és a szolgáltatás felfüggesztésének vagy megszüntetésének megelőzésére, illetve a szolgáltatás visszaállítására támogatást igényel; amennyiben a környezettanulmány alapján vélelmezhető, hogy a kérelmező életvezetési problémákkal küzd, az önkormányzati segélyt a közüzemi szolgáltatóhoz vagy díjbeszedőhöz történő utalással kell biztosítani.

(3) Az önkormányzati segély megállapítására a polgármester jogosult.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételektől függetlenül, a rendkívüli élethelyzetre tekintettel a Humánpolitikai Bizottság kivételes méltányosságból is megállapíthat önkormányzati segélyt, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelem meghaladja a 14. § (1) bekezdés szerinti értékhatárt, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 350 %-át.

(5) A kivételes méltányosságból a Humánpolitikai Bizottság által megállapított önkormányzati segély összege nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-ánál, a támogatás egy naptári évben csak egyszer állapítható meg.


15. § (1) Az (1)-(5) bekezdés szerinti önkormányzati segély megállapításához az alábbi nyilatkozatok és igazolások szükségesek:

a) a kérelmező és családtagjai jövedelemigazolása, illetve a munkanélküliség igazolása,

b) a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, illetve a létfenntartási gondok igazolása.

(2) A 14. § (2) bekezdés a-c) pontjai szerint gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre igényelt támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a kezelőorvos (háziorvos, szakorvos) igazolását, mely tartalmazza a gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz szükségletet, illetve a gyógyszer-, segédeszköz költségeket, egészségügyi szolgáltatás díját.

(3) Önkormányzati segély természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha

a) a kérelem erre irányul vagy

b) az ellátásban részesülő életvitele alapján az ellátás természetbeni nyújtása indokolt és célravezetőbb.

(4) A természetben nyújtott önkormányzati segély formája élelmiszercsomag, tüzelőanyag vagy a segély meghatározott célra történő átutalása – ide értve a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díját is – lehet.

(5) Az önkormányzati segély összege – a 14. § (5) bekezdésben meghatározott kivétellel – alkalmanként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.”


2. §


Az R. a következő 15/A. – 15/B. §-okkal egészül ki:


„15/A. § (1) Önkormányzati segély az elhunyt személy temetési költségeihez történő hozzájárulásként is megállapítható annak, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti az alábbi feltételekkel:

a) akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át,

b) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át.

(2) Az önkormányzati

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetési költségeket az 1-2. melléklet tartalmazza

(4)  Az önkormányzati segély összege:

a) 40 000 Ft, ha az egy főre számított havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át nem haladja meg,

b) 30 000 Ft, ha az egy főre számított havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át  nem haladja meg,

c) 25 000 Ft, ha az egy főre számított havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át  nem haladja meg,

d) 19 000 Ft, ha az egy főre számított havi családi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át , de nem haladja meg az (1) bekezdés a-b) pontjában meghatározott összeget.

(5) Az (1)-(4) bekezdés szerinti önkormányzati segély megállapításához szükséges igazolások:

a) kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított eredeti számla,

b) kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója jövedelemigazolása.

(6) Amennyiben az önkormányzati segély megállapítására a Korm. rendelet 33. §-a szerint kerül sor, a határozatban elő kell írni az utólagos elszámolási kötelezettséget. Amennyiben e kötelezettségét a segélyben részesülő nem teljesíti, vele szemben úgy kell eljárni, mint aki az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen vette igénybe.

(7) Az önkormányzati segély megállapítására a polgármester jogosult.”


„15/B. § (1) A polgármester a gyermeket önkormányzati segélyben részesíti, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, feltéve, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének:

a) 220%-át az 1-2 gyermeket gondozó család esetében,

b) 195%-át a 3 és annál több gyermeket gondozó család esetében,

c) 250%-át a gyermeket egyedül gondozó szülő esetében.

(2) A támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható. A természetben nyújtott önkormányzati segély formája élelmiszercsomag, élelmiszervásárlási utalvány, tüzelővásárlási utalvány, tüzelőanyag vagy a segély meghatározott célra történő átutalása – ide értve a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díját is – lehet.

(3) Az (1) bekezdés szerinti önkormányzati segély összege alkalmanként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételektől függetlenül, a rendkívüli élethelyzetre tekintettel a Humánpolitikai Bizottság kivételes méltányosságból is megállapíthat önkormányzati segélyt, amennyiben a kérelmező saját és családtagjai jövedelme meghaladja az (1) bekezdés szerinti értékhatárt, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.

(5) Kivételes méltányosságból a Humánpolitikai Bizottság által megállapított önkormányzati segly összege nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 300%-nál, a támogatás egy naptári évben csak egyszer állapítható meg.


3. §


Az R. 17. §-a és az azt megelőző alcímmegjelölés helyébe a következő rendelkezés és alcímmegjelölés lép:


„10. Normatív lakásfenntartási támogatás


A normatív lakásfenntartási támogatás feltétele – az Szt. 38-39. §-ában meghatározottakon túl -, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház lakókörnyezetének rendben tartására vonatkozó, alábbi kötelezettségeit teljesítse:

a) ingatlanhoz tartozó kert és udvar rendeltetésszerű használata, az ott található szemét és lom eltávolítása,

b) ingatlant határoló kerítés karbantartása,

c) ingatlan előtti – sarok ingatlan esetében az ingatlan előtti és melletti – járdáknak (járda hiányában egy méter széles területsávnak) és a járda melletti zöldsáv úttest széléig terjedő teljes területének a gondozása, tisztán tartása, szemét- és gyommentesítése, téli időszakban hó- és síkosság mentesítése,

d) ingatlan előtti árok és áteresz tisztántartása, karbantartása.


4. §


Az R. 20. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A pályázati kérelemhez csatolni kell)

a) az egy háztartásban élők jövedelemigazolását (jövedelemmel nem rendelkezők esetén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége 2030 Érd Budai u. 26. igazolása, vállalkozó esetén NAV igazolás).”


5. §


Az R. 23. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A méltányossági közgyógyellátás megállapítására a polgármester jogosult.”


6. §


Az R. 24. § (7) bekezdés b) - c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:


(Nem állapítható meg támogatás)


b) azon kérelmezőknek, akik a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapos időszakban négy vagy annál több alkalommal részesültek önkormányzati segélyben, illetve 30 napon belül ezen segélyben részesültek,

c) a támogatási kérelem nem adható be egyazon időben az önkormányzati segély kérelemmel.”


7 . §


Az R. 29. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(Nem állapítható meg lakbértámogatás)


„d) azon kérelmezőknek, akik a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapos időszakban négy alkalommal részesültek önkormányzati segélyben.”


8. §


Az R. 33. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás Szt. 65. §-ában meghatározott feladatainak ellátását az Önkormányzat az Esély Szociális Társulással kötött feladat-ellátási szerződés útján - térítésmentesen - biztosítja.

(2) Az ellátás igénybevételére vonatkozó kérelmet a szolgáltatást nyújtó intézményvezetőjéhez kell benyújtani.”


9. §


Az R. 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A támogató szolgáltatás Szt. 65/C. §-ban meghatározott feladatainak ellátását az Önkormányzat az Esély Szociális Társulással kötött feladat-ellátási szerződés útján biztosítja.

(2) Az ellátás igénybevételére vonatkozó kérelmet a szolgáltatást nyújtó intézményvezetőjéhez kell benyújtani.

(3) A támogató szolgáltatásért fizetendő térítési díjat a rendelet 4. melléklete tartalmazza.”


10. §


Az R. 44. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:


„(1a) A 14. – 15/B. §-okban szabályozott ellátások esetén a 2014. január 1-jén folyamatban lévő ügyekre a 2013. december 31-én hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.”


11. §


Az R. kiegészül az e rendelet 1. mellékletében található 4. melléklettel.


12. §


Hatályát veszti az R. 11. alcíme, 18. §-a, 24. alcíme és a 36. §-a.


13. §


Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 41/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelethez




SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJAI


JELZŐRENDSZERES HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

Intézményi térítési díj (Ft/készülék/)

Napi

104


  

TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁS

Intézményi térítési díj (Ft/óradíj

Személyi segítés

1270

 Intézményi térítési díj (Ft/km)

Szállító szolgáltatás                                                                                                             205




Támogató szolgáltatás esetén a személyi térítési díj mérséklése (személyi térítési díj)


Jövedelem (Ft) az öregségi nyugdíjminimum legkisebb összege %-ában

Személyi segítés

(Ft/óra)

Szállító szolgáltatás

(Ft/km)

0

150 %

0 Ft

0 Ft

151 %

175 %

40 Ft

0 Ft

176 %

200 %

110 Ft

10 Ft

201 %

225 %

180 Ft

10 Ft

226 %

250%

250 Ft

20 Ft

251 %

300 %

310 Ft

20 Ft

301 %

325 %

360 Ft

30 Ft

326 %

350 %

400 Ft

30 Ft

351 %


450 Ft

40 Ft