Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (II.25.) önkormányzati rendelete

a helyi településrendezési előírások tartalmáról szóló előzetes tájékoztatás és a tervekkel kapcsolatos szakmai konzultáció szabályairól

Hatályos: 2013. 03. 01- 2017. 11. 04

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. §


(1) E rendelet hatálya a Törökbálint Város közigazgatási területén végzett építési munkákra terjed ki függetlenül attól, hogy az adott munka a jogszabályok szerint építésügyi hatósági engedélyhez, illetve településképi bejelentéshez kötött-e, vagy sem.

(2) E rendelet hatálya kiterjed továbbá minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre (a továbbiakban együtt: építtető vagy tervező), aki vagy amely Törökbálint közigazgatási területén az (1) bekezdés szerinti építési munkát kíván végezni, illetve az elvégzendő építési munkával összefüggésben építészeti-műszaki tervdokumentációt készít.


2. §


E rendelet alkalmazásában

beépítési tájékoztató: a helyi településrendezési eszközök tartalmára alapozott, tájékoztató jellegű (szöveges és térképi adatokat tartalmazó) dokumentum, amely – a településkép és az építészeti örökség megóvásával és minőségi alakításával kapcsolatban – a telek beépítési feltételeit, továbbá az építmények kialakítására vonatkozóan javaslatokat, ajánlásokat tartalmaz

2. A beépítési tájékoztató

3. §


(1) Az 1. § (1) bekezdése szerinti építési munkákra vonatkozóan az építtető, illetve az általa megbízott tervező – az építési munkával kapcsolatos helyi építési szabályzat előírásairól, valamint a településképi követelményekről – beépítési tájékoztatót kérhet.

(2) A beépítési tájékoztató iránti kérelem benyújtásához az építési, illetve tervezési jogosultságot nem kell igazolni.

(3) A beépítési tájékoztató iránti kérelem benyújtása díj- és illetékmentes.


4. §


(1) A beépítési tájékoztató az elvégezni kívánt konkrét építési munkával (munkákkal) kapcsolatos szabályokat és követelményeket tartalmazza, ezért a kérelemben minden esetben meg kell nevezni valamennyi tervezett építési munkát függetlenül attól, hogy azok tervezése, illetve megvalósítása egy vagy több ütemben vagy milyen sorrendben történik.

(2) Amennyiben a beépítési tájékoztató iránti kérelem benyújtásakor a konkrét építési munkák köre még nem ismert, az adott telek beépíthetőségével kapcsolatban általános tájékoztatás is kérhető.

(3) A beépítési tájékoztató iránti kérelem – a kérelmező egyértelmű megjelölésével és aláírásával – papír alapon vagy digitális formában (.pdf formátumban) nyújtható be.


5. §


(1) A beépítési tájékoztató – a hatályos településrendezési eszközökön alapuló – tájékoztató tartalmú (szöveges és térképi adatokat tartalmazó) dokumentum. A beépítési tájékoztatóban meg kell jelölni

a) a kötelező (a településrendezési eszköz előzetes megváltoztatása nélkül nem módosítható),

b) az irányadó (orientáló jellegű), valamint

c) a tájékoztató (pl. a műemléki, illetve helyi építészeti értékvédelemmel kapcsolatos)

tartalmi és eljárási (pl. a településképi véleményezési eljárásra vonatkozó) elemeket.

(2) A beépítési tájékoztató – az adott helyszín és környezete adottságait figyelembe véve, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 18. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően – az illeszkedési követelményeket illetően az (1) bekezdés b) pontja szerint javaslatokat, illetve ajánlásokat is tartalmazhat.

(3) A beépítési tájékoztatóban szereplő irányadó szabályozási elemektől, valamint a (2) bekezdés szerinti javaslatokban, illetve ajánlásokban szereplő illeszkedési követelményektől való eltérés esetén a tervdokumentáció műleírásában indokolni kell a településrendezési eszköz irányadó szabályozási elemeitől, illetve a beépítési tájékoztatóban foglalt egyéb javaslatoktól, ajánlásoktól való eltérés szükségességét és megalapozottságát.

(4) A beépítési tájékoztatóban szereplő kötelező követelményeket és adatokat (a beépítésre, valamint az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket és egyéb előírásokat) – az építési munkával érintett ingatlan és környezete adottságait is figyelembe véve – együttesen kell értelmezni és alkalmazni, azoknak külön-külön és együttesen is meg kell felelni.

(5) A beépítési tájékoztató nem mentesíti a tervezőt attól, hogy a tervezés során a helyszínen ellenőrizze a tervezési feladattal összefüggő, azt befolyásoló adottságokat, így különösen

a) a telek tényleges beépítését, a telken álló, valamint a szomszédos telkeken lévő építmények kialakítását és műszaki állapotát,

b) az érintett közterület adottságait, berendezéseit, műtárgyait és növényzetét.

(6) Az építési munkával érintett ingatlan, illetve a tervezési feladat sajátosságainak ismeretében a főépítész javaslatot tehet a tervvel kapcsolatos koncepcionális, illetve tartalmi kérdések előzetes tisztázását célzó szakmai konzultációra.

(7) A beépítési tájékoztató építési munka végzésére nem jogosít.


6. §


(1) A beépítési tájékoztatót a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül kell megadni.

(2) A beépítési tájékoztatót az építési engedély iránti kérelemhez, valamint a településképi véleményezési eljárás iránti kérelemhez mellékelni kell.

(3) A beépítési tájékoztatók nyilvántartásáról gondoskodni kell.


3. A szakmai konzultáció

7. §


(1) A helyi településrendezési előírások értelmezésével, illetve a beépítési tájékoztató tartalmával kapcsolatban, továbbá a készülő építészeti-műszaki dokumentációk munkaközi egyeztetése céljából az építtető, illetve az általa megbízott tervező szakmai konzultációt kezdeményezhet. A konzultációs lehetőség biztosításáról a főépítész gondoskodik.

(2) A szakmai konzultáció keretében lehetőség van

a) a tervezés során felmerült alternatív megoldások értékelésére,

b) a terv munkaközi javaslatainak előzetes minősítésére,

c) a beépítési tájékoztatóban foglalt irányadó szabályozási elemektől, illetve az Étv. 18. § (2) bekezdése szerinti illeszkedési követelményekre vonatkozó javaslatoktól, ajánlásoktól eltérő tervezői megoldások egyeztetésére, valamint

d) az esetleges tervtanácsi bemutatással összefüggő tartalmi és eljárási szabályok pontosítására.


8. §


(1) A szakmai konzultációt – az építési munkával érintett ingatlan, valamint a 7. § (2) bekezdésében szereplő cél megjelölésével – az építtető, illetve az általa megbízott tervező kezdeményezi.

(2) A tervezés során ugyanazzal az építési munkával kapcsolatban az építtető, illetve az általa megbízott tervező több szakmai konzultációt is kezdeményezhet.

(3) Az egyeztetett időpontban megtartott szakmai konzultációra a tervezőnek – a munka készültségi fokának megfelelő, a konzultáció napjára dátumozott – tervdokumentációt kell készítenie. A dokumentációt a tervezőnek elektronikus úton (.pdf formátumban) a szakmai konzultációt legalább 5 nappal megelőzően meg kell küldenie.

(4) A konzultáción papír alapú tervdokumentációt kell bemutatni.


9. §


(1) Az építtető, illetve az általa megbízott tervező a szakmai konzultáció során elhangzottakról emlékeztetőt készíthet, melyet – ellenjegyzés céljából (szerkeszthető formátumban) – meg kell küldenie a főépítésznek. A főépítész az emlékeztetőt – változatlan tartalommal vagy indokolt esetben szöveges kiegészítésekkel – ellenjegyzi és megküldi az építtetőnek, tervezőnek.

(2) Ha az építészeti-műszaki tervdokumentáció műleírása a szakmai konzultációra vonatkozó utalást, hivatkozást is tartalmaz, a terviratok között az (1) bekezdés szerinti emlékeztetőt és az azokhoz tartozó munkaközi dokumentáció tervlapjainak másolatát is szerepeltetni kell.

(3) A szakmai konzultációkról készített emlékeztetők, valamint az azokhoz – azonosítható módon – tartozó tervdokumentációk nyilvántartásáról gondoskodni kell.


4. Záró rendelkezések

10. §


Ez a rendelet 2013. március 1-jén lép hatályba.


11. §


E rendelet előírásait a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.