Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014. (IV.30.) önkormányzati rendelete

az épített környezet helyi védelméről

Hatályos: 2014. 05. 01- 2016. 02. 22

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja Törökbálint Város településképe és történelme szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a település történeti múltját, építészeti kultúráját és polgárainak önbecsülését, identitását elősegítő épületek, épületrészek, építmények, illetve az azok által létrehozott utcák, terek, szobrok egészben vagy részben történő megőrzése, az épített örökség megóvása a jövő nemzedékek számára.

(2) A helyi értékvédelem feladatai:

a) a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, településképi, táji, építészeti, néprajzi, településtörténeti, régészeti, művészeti, műszaki-ipari-agrár szempontból védelemre érdemes:

                      aa) településszerkezetek

                      ab) épületegyüttesek

                      ac) épületek és épületrészek, építmények

                      ad) utcaképek és látványok

          ae) műtárgyak, szobrok, emlékművek, síremlékek felkutatása,

b) a védett értékek körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal történő megismertetése,

c) a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, illetve megújulásuk elősegítése.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése érdekében Törökbálint Város Önkormányzatának  Képviselő-testülete e rendeletével a megóvandó épített értékeit helyi védettség alá helyezi.

(4) Nem vonható helyi védelem alá a más módon már műemléki védettséget élvező építmény.

(5) A helyi védettség alá tartozó értékek felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.


2. §


E rendelet hatálya kiterjed a Törökbálint Város közigazgatási területén védetté nyilvánított, illetve védetté nyilvánítani tervezett értékekre.


3. §


(1) E rendelet alkalmazása során:

a)  eredeti állapot: az eredeti építéskori állapot, vagy az a későbbi állapot, amelyet a védelem elrendelésekor védendő értékként határoztak meg.

b) értékvizsgálat: a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személyek, szervezetek által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglévő, illetve a település szempontjából védelemre érdemes értéket. A vizsgálatnak tartalmaznia kell a védelemre javasolt érték esztétikai, történeti, valamint műszaki, illetve természeti jellemzőit.

c) területi védelem: e rendelet szempontjából a településszerkezet, a településkép, a településkataszter, valamint beépítési mód védelmével érintett területek.

d) védett épület, építmény: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy műszaki-ipari-agrár szempontból jelentős alkotás. A védett épület, építmény minden alkotórészét – ideértve a hozzá tartozó kiegészítő, külső és belső díszelemeket is, továbbá esetenként a használat módját – védelem illeti. A rendelet alkalmazása szempontjából védettnek minősülhet az a telek, annak használati módja is, amelyen a védett épület, építmény áll.

e) védett épületrész: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épületrész, amely egészében nem védett építményen, építményben helyezkedik el. Védett épületrész lehet különösen az épület tömege, homlokzata, tetőzete, portálja, lépcsőháza, díszítményei, illetve különleges tartószerkezete.

f) védett értékek károsodása: minden olyan esemény, amely a védett érték teljes, vagy részleges megsemmisülését, karakterének előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenést eredményez.

g) védett műtárgy: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított, e) és f) pontok alatt fel nem sorolt építmény, műtárgy, különösen emlékmű, szobor, síremlék (sírkő), utcabútorzat, díszkút, kerítés.

h) védett településkarakter: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított, a településépítészet jellegzetes elemeinek, valamint szerkezeteinek, formáinak, anyagainak, színvilágának együttese.

i) védett településkép: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított utcakép, az épített és táji környezet együttese. A védett településkép az épített és természetes környezet elemeit egyaránt magába foglalja, így különösen az épülethomlokzatokat, sziluetteket, műtárgyakat, közterületi bútorzatot és burkolatokat.

j) védett településszerkezet: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód és építési vonal.


2. Helyi védetté nyilvánítás és annak megszüntetése


4. §


A helyi védetté nyilvánításról és annak megszüntetéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt.


5. §


(1) A helyi védetté nyilvánítást és annak megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy írásban kezdeményezheti, vagy önálló értékvizsgálat is javaslatot tehet.

(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) egyedi építmények, épületek esetén:

                 aa) a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

ab) pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület-illetve telekrész, emelet, ajtó),

                 ac) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását (fotók, irodalom),

                 ad) a kezdeményezés indokolását,

b) településszerkezet, településkép, karakter, védelemre javasolt együttes esetén:

                 ba) az együttes megnevezését,

                 bb) körülhatárolását,

                 bc) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását,

                 bd) a kezdeményezés indokolását.


6. §


(1) A helyi védetté nyilvánítással kapcsolatos döntés előkészítéséről szakértő bevonásával a főépítész gondoskodik.

(2) A védetté nyilvánításhoz vagy annak megszüntetéséhez előzetes értékvizsgálatot kell készíteni, amelyhez be kell szerezni:

a) a döntést előkészítő települési főépítész szakvéleményét,

b) indokolt esetben a védendő érték jellegétől függően a műemlékvédelmi, régészeti szakhatóság, valamint a szakértők véleményét.

(3) Az előkészítés során be kell szerezni az érintett ingatlantulajdonosok álláspontját.

(4) A helyi védetté nyilvánítási, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról az érdekelteket az alábbiak szerint kell értesíteni:

a) az egyedi értékekre vonatkozó kezdeményezés esetén az értesítést az érdekelteknek írásban kézbesíteni kell,

b) nem egyedi érték esetén az értesítés történhet kizárólag a helyben szokásos közhírré tétellel,

c) a használó értesítése a tulajdonos útján történik,

d) amennyiben az érdekeltek felkutatása aránytalan nehézségbe ütközne, értesítésüket a közhírré tétellel megtörténtnek kell tekinteni.

(5) A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek.

(6) A védettséggel kapcsolatos javaslatot – az erről szóló döntést megelőzően – a helyben szokásos módon 30 napra közhírré kell tenni.

(7) A helyi védetté nyilvánításról és annak megszüntetéséről értesíteni kell:

a) az érdekelteket:

            aa) a helyi védettség kezdeményezőjét,

            ab) a helyi védelem alá helyezett ingatlan tulajdonosát,

            ac) a helyi védelem alá helyezett ingatlan kezelőjét, ha az nem azonos a tulajdonossal,

b) az illetékes Földhivatalt,

c) az illetékes építésügyi hatóságot,

d) területi védelemnél az érdekelt közműveket,

e) Helytörténeti Gyűjteményt.


3. A védett településszerkezetre, településképre vonatkozó építési előírások


7. §


(1) A település jellegzetes védett szerkezetének, telekosztásának utcavonal-vezetését meg kell őrizni.

(2) Az új építményeket a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységes megjelenését biztosító módon kell építeni, a meglévőket erre tekintettel kell használni, illetve fenntartani.

(3) A védett területen, a védelemmel érintett ingatlanon csak olyan építési munka, illetve olyan állapot fennmaradása engedélyezhető, amely nem érinti hátrányosan a védett érték megjelenését, karakterét, eszmei (történeti, helytörténeti) értékét.

(4) Védett területen hirdetés és reklám csak az illetékes tervtanács pozitív minősítése alapján helyezhető el.

(5) A védett területen közterületet, azok burkolatát, bútorzatát a kialakult környezeti kép jellegzetességeinek és karakterének megtartásával kell kialakítani.

(6) Védett területen a meglévő épületek átépítése, felújítása a szomszédos két-két épület paramétereinek figyelembe vételével történhet, amelyet fotókkal, tömegvázlattal igazolni kell.


4. Védett értékekre vonatkozó településrendezési és építési előírások, a védett értékek bontása


8. §


(1) A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben meg kell őrizni.

(2) A védett épület eredeti tető formáját meg kell tartani, a héjalás anyaga indokolt esetben – az eredetihez hasonló – új építőanyaggal felváltható.

(3) A homlokzati nyílásrendet, a nyílászárók méretét és osztását meg kell tartani.

(4) A homlokzati tagozatokat meg kell tartani, vagy hiteles dokumentumok alapján vissza kell állítani.

(5) A homlokzat burkolatokat az eredeti állapotban meg kell tartani.

(6) A védett építményen új parapet konvektor vagy klímaberendezés közterületről is látható egysége nem helyezhető el.

(7) A védett építményen csak a látványt nem zavaró antenna, hírközlési egység helyezhető el.

(8) A védett ingatlanon új hirdetés, reklám nem helyezhető el.

(9) A védett épületeket – indokolt esetben – úgy lehet bővíteni, hogy az épület jellege, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon. A bővítésnek az épület védett részeivel, formaképzésével, anyag használatával összhangban kell lennie.

(10) Védett épületben belső átalakításkor, korszerűsítéskor a belső védett értékeket (pl. lépcsőkorlát) meg kell őrizni.

(11) Védett építmény teljes bontása csak a védelem megszüntetése után engedélyezhető. A védelem megszüntetésére vonatkozó eljárás menetét az 5-6. § tartalmazza.

(12) A bontás engedélyezésének feltételeként az egyes épületrészeknek, tartozékoknak az új épületbe történő beépítése vagy részleges bontás esetén azok megőrzése indokolt esetben előírható.


9. §


(1) Védett épület csak a védettség megszüntetése után vagy életveszélyessé nyilvánítása után bontható.

(2) A bontási dokumentáció 1 példányát meg kell küldeni a Helytörténeti Gyűjtemény számára.


5. A védett értékek fenntartása, hasznosítása, fenntartásának támogatása


10. §


(1) A védett értékek jó karbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.

(2) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését – egyebek között – a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.

(3) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához vagy megsemmisüléséhez vezetne, az építésfelügyeleti hatóság az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.8.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) foglaltak alapján előírhatja az építmény, építményrész kötelező jókarbantartás körét meghaladó felújítását.


11. §


(1) A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jókarbantartási feladatokon túlmenően, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást adhat.

(2) A támogatás mértékét az önkormányzat évente a költségvetési rendeletében határozza meg. Az érintettek a támogatást pályázat útján nyerhetik el.

(3) A támogatás ingatlanra eső mértékét – az önkormányzati költségvetés keretei között – a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület határozatban állapítja meg.

(4) Egyedi helyi védelemmel érintett ingatlan tulajdonosa kérelme alapján a helyi építményadó alóli mentességben részesülhet a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 13/A. §-ában foglaltak szerint.

(5) Nem adható önkormányzati támogatás, ha a védett értékkel összefüggésben engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően, illetve szabálytalanul végeztek építési munkákat. Ez esetben a támogatást vissza kell fizetni. E rendelkezés a szabálytalan beavatkozástól számított 5 évig érvényesíthető.


6. A védett értékek nyilvántartása


12. §


(1) A helyi védetté nyilvánított értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza:

a) a védett érték megnevezését,

b) a védett érték pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

c) a helyszínrajzot,

d) a rendeltetés és használati mód megnevezését,

e) az eredeti tervdokumentáció másolatát, ha az rendelkezésre áll,

f) a védelem elrendelésére vonatkozó képviselő-testületi előterjesztés és döntés másolatát, a védettségi kategória meghatározását,

g) a védett érték felmérési terveit, amennyiben beszerezhetők, illetve előállíthatók,

h) a védett érték fotódokumentációját,

i) a védett értékeket érintő beavatkozás hatósági intézkedéseinek jegyzékét (iktatószámát),

j) minden egyéb adatot, amelyet a megőrzendő érték szempontjából a védelemmel összefüggésben a nyilvántartást vezető indokoltnak tart.

(3) A nyilvántartás vezetéséről a jegyző gondoskodik a főépítész közreműködésével.


7. A védett értékek megőrzése


13. §


(1) A helyi védelem alatt álló épületet, építményt – annak értékeit nem sértő módon – az e célra rendszeresített egységes táblával kell megjelölni.

(2) A tábla szövege:

                              „helyi építészeti emlék”

                 „Törökbálint Város Önkormányzat védetté nyilvánította  ….(évszám)”

(3) A tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles.


8. Záró rendelkezések


14. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az épített környezet helyi védelméről szóló 36/2008. (X. 14.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 11/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelethez




Helyi védettségű épületek, épületegyüttesek, szobrok, emlékművek



Középületek:

- Zimándy Ignác általános iskola                   Dózsa György u.15.               hrsz. 465

- Volt leányiskola                                          Szent István u. 2.                  hrsz. 510

- Volt Pertl vendéglő épülete (falumúzeum) Baross u. 17.                             hrsz. 539

- Városháza                                                    Munkácsy M. u. 79.            hrsz. 490

- Walla József óvoda                                     Bartók B. u. 28.                     hrsz. 720

- Volt fiúiskola                                               Pelsőczy F. u.                      hrsz. 27

- Fehér Kereszt Patika                                   Munkácsy M. u. 9.                hrsz. 631 

- Volt HÉV megálló épülete                          Szabadság tér                         hrsz 2062/16

- Egyházközség épülete                                 Baross u. 2.                         hrsz 1178

- Xavéri Szent Ferenc kápolna                      Pelsőczy utca                         hrsz 28

- Volt Katolikus Olvasókör épülete               Szent István u. 13.                    hrsz 529

- Harangláb söröző épülete                            Kazinczy u. 1.                       hrsz 1182

- Volt községháza                                          Munkácsy M. u. 72.              hrsz 23

- Volt óvó-intézet                                          Munkácsy M. u. 76.               hrsz 23


Védett övezetek:

- Felsővár utca – Felsőerdősor u. – Templom u. – Pelsőczy u.

- Munkácsy Mihály utca

- Szabadság tér-Kossuth utca-Árpád utca (Ganse Waide)

- József Attila utca alsó szakasza (Nyár utcától a Munkácsy M. utcáig)


Játszóterek, parkok:

- Vár-tér                                                                                                                   

- Ferenc-köz (Templom utca és a Felsőerdősor utca között)           

- Dr. Grimm Ferenc-tér                                                                                

- Walla József-tér                                                                                         

- Széchenyi István-tér                                                                                             

- Pince-tér                                                                                                    

- Sváb tér

- Rác tér

- Felsővári dióskert

- Kalóz-tanya

- Nyár utca emlékpark


Köztéri szobrok:

- Szent Teréz szobor                                    Munkácsy M. u. 95. előtt                  

- Boldogságos Szűz Mária szobra                 Zimándy tér

- Szent Flórián szobor                                  Munkácsy M. u. - Pelsőczy F. u. sarka

- Szent Család szobor                                  Munkácsy M. u. - Pelsőczy F. u. sarka

- Szent József szobor                                   Bartók B.u. 28 oromfala

- Hit, remény, szeretet szobor                       Munkácsy M. u. 78. előtt                  

- Nepomuki Szent János szobor                    Munkácsy M. u. 53.előtt                   

- Szent István szobor                                    Szent István u. 18. előtt

- Walla József szobra                                   Walla tér

- Ecce Homo szobor                                     Walla tér

- Szent Vendel szobor                                   Munkácsy M. u. 3. előtt                    

- Millecentenáriumi lovas szobor                     Szérűskert                  

- Vár téri szobrok                                          Vár tér

- Szent Antal szobor                                     Raktárvárosi út

- Kislány a kutyájával                                    Munkácsy u. 9. előtt


Köztéri emlékművek:

- Törökbálint tűzzománc címere                    Munkácsy M. u. 68-70. előtt            

- I. és II. világháborús emlékmű                     Munkácsy M. u. 46-48. előtt            


Köztéri vallási jelképek, tárgyak:

- Munkácsy Mihály utca 12. előtti kereszt                                                  

- Kápolna utca 12. előtti kereszt                                                                  

- Baross u.- Bartók B. u. elágazásában lévő kőkereszt                                            

- Római Katolikus templom előtti kőkereszt                                               

- Grimm Ferenc téri vas feszület                                                                 

- Dióskerti kereszt                                                                                       

- Baross utcai Harangláb                                                                             

- Kálvária                                                                                                     


Köztéri kutak:

- Felsőerdősor u. 4.

- Felsővár u. 2.,17.,39.

- Dózsa György u. 90., 112.

- Patak u. 14.

- Kápolna utca-Diósdi úti elágazás

- Mikszáth Kálmán utca 4.

- Liszt Ferenc u. 3.

- Barátság kút

- Törökbálint kútja-szökőkút

- Bajor Gizi utca 7.


Köztéri jellegzetes kövek:

- Hintuskás kő                                               Munkácsy M. u. 85. előtt                  

- Kantár kő                                                     Baross G. u. 2. előtt

- Útjelző km kő                                              Baross G. u. 2. előtt


Régi borospincék, présházak:

- Horváth pince                                              Jázmin utca 9.                        hrsz 2490

- Egyesületek pincéje                                    Alsóerdősor utca                     hrsz 0205/7


Lakóépületek:

- Alsóerdősor utca 8.                                                                                 hrsz. 2597

- Árpád u. 1. sz. (Schlotthauer-féle présház)                                                hrsz: 2207

- Árpád u. 11.                                                                                            hrsz: 2199

- Bartók Béla utca 24. épület, kovácsolt kapu, kerítés                                   hrsz: 721/1

- Dózsa György u. 13. épület, kerítés, kapu                                                 hrsz: 457

- József Attila utca 68.           épület, faragott oromzat, fakapu                       hrsz. 908

- Józsefhegy utca 10.                                                                                  hrsz. 191

- Kossuth Lajos utca 4.                                                                               hrsz. 2303

- Szent István utca 26.                                                                                 hrsz. 522

- Munkácsy Mihály u. 32.                                                                             hrsz. 9

- Munkácsy Mihály u. 35.                                                                             hrsz: 569/1

- Munkácsy Mihály u. 93.                                                                             hrsz: 422/1

- Munkácsy Mihály utca 103.                                                                        hrsz. 427/2

- Nyár utca 3.                                                                                              hrsz. 541

- Szent István utca 3. (volt Temetkezési Egylet háza)                                      hrsz: 558

- Szabadság tér 12.                                                                                      hrsz: 2253


Védett épületrészek

- Árpád u. 21.-25 előtti kerítés                                                                                

- Nyár u. 16. előtti kerítés                                                                             hrsz.721/3