Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 07. 01- 2014. 12. 19

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Törökbálint város közigazgatási területén lévő minden olyan a közcsatornára rá nem kötött vezetékes, vagy saját ivóvízellátással rendelkező ingatlan tulajdonosára, akinek, vagy amelynek ingatlanán számlázott, illetve e rendelet szerint számított ivóvíz felhasználásnak megfelelő nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az ingatlan használatával kapcsolatban keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz folyamatos begyűjtésére, rendszeres elszállítására és ártalommentes végleges elhelyezésére, valamint az ezekre vonatkozó közszolgáltatás ellátására, a közszolgáltatás ellenértékének a megtérítésére, valamint a közszolgáltatás díjának meghatározására.


2. A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


2. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását, ártalommentes elhelyezését Törökbálint Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) keretében látja el.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt közszolgáltatás teljes körét Törökbálint város közigazgatási területén a Törs Csatornamű Kft. (székhelye: 2045 Törökbálint, Raktárvárosi út 1.) végzi 2014. december 31. napjáig.


(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helye a törökbálinti 091/23 hrsz. alatt lévő szennyvíztisztító telep - címe: 2045 Törökbálint, Raktárvárosi út 1. - szennyvízfogadó műtárgya.


3. A közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződés


3. §


(1) A közszolgáltatás ellátásának teljesítésére az Önkormányzat a közszolgáltatóval szerződést köt.


(2) A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni a szerződő felek megnevezését, azonosító adatait, a szerződés tárgyát, a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját, a teljesítés helyét, a begyűjtésre vonatkozó szabályokat, a felek jogait és kötelezettségeit, a közszolgáltatási díj megállapítását, a számla kiegyenlítésének módját, a szerződés felmondásának feltételeit.


4. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


4. §


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az arra kötelezettek felé folyamatos rendelkezésre állással teljesíti úgy, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett az erre kijelölt befogadó helyre szállítani.


(2) A közszolgáltató által használt szállítójárműveknek és egyéb technikai eszközöknek alapfelszereltségükben alkalmasnak kell lenniük mindazon ingatlantulajdonosok szennyvíz tárolására alkalmas közműpótló berendezéseinek kiürítésére, akikre a rendelet személyi hatálya kiterjed.


(3) A közszolgáltató csak az alapfelszereltséget igénylő, legalább 3/4 részben megtelt és az 5. § (1) bekezdésében meghatározott közműpótló berendezést köteles kiüríteni a rendelet 1. mellékletében meghatározott közszolgáltatási alapárért.


(4) A közszolgáltató a közszolgáltatást úgy teljesíti, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését elszállítását és ártalmatlanítási célú végleges elhelyezését csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltetheti vagy korlátozhatja.


(5) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes végleges elhelyezését nem tagadhatja meg, kivéve

            a) ha a hulladék veszélyes hulladéknak minősül,

            b) ha ismeretlen eredetű hulladék, annak veszélytelenségének megállapításáig.

            c) ha a háztartási szennyvíz állaga olyan, amelyet a szállítójármű szivattyúja maximális terhelés mellett sem képes átszívni a szállítójármű tartályába,

d) a 7. §-ban foglalt esetben, ha a domborzati viszonyok miatt a feltételek nem állnak fenn.


5. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


5. §


(1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére irányuló közszolgáltatás igénybevételéhez köteles az ingatlanán megfelelő közműpótló berendezést létesíteni, és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ebben elhelyezni.       


(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán elhelyezett közműpótló berendezésbe csak háztartási (kommunális vagy kommunális jellegű) szennyvizet vezethet és tárolhat. Az ingatlantulajdonos köteles a közműpótló berendezést úgy használni, hogy azzal sem más személyek vagyonát vagy testi épségét, sem a környezetet nem károsítja. A közműpótló berendezések szabályszerű létesítésének és működésének ellenőrzése az érintett szakhatóságok feladata.


(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelnie a közszolgáltatótól.


(4) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a közműpótló berendezés megközelíthetőségét oly módon, hogy annak kiürítését a közszolgáltatást végző alapfelszereltségével el tudja látni.


(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért a megközelíthetőség távolságától függően a rendelet mellékletében megállapított mértékű díjat köteles a közszolgáltatónak fizetni a következők szerint:

a) 20 méterig alapárat,

b) 40 méterig hosszú csöves árat.


6. A közszolgáltatás díja, megfizetésének rendje


6. §


(1) A közszolgáltatásért fizetendő díjat az Önkormányzat egy éves díjfizetési időszakra állapítja meg.


(2) A fizetendő közszolgáltatási díjat az ingatlanon keletkező folyékony hulladék mennyiségének és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) 44/D §-a alapján számított egységnyi díjtételnek a szorzata teszi ki.


(3) A közszolgáltató kézpénzfizetési számlát bocsát ki a magánszemély az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról, amely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére a teljesített közszolgáltatásra kibocsátott számla alapján az igénybevett közszolgáltatási tevékenység elvégzését követően a helyszínen a közszolgáltatónak vagy megbízottjának köteles kiegyenlíteni.


(4) A közszolgáltató 5 napon belül számlát bocsát ki a gazdálkodó szervezet ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról, amely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére a teljesített közszolgáltatásra kibocsátott számla alapján utólag, a számla keltétől számított 8 napon belül köteles kiegyenlíteni.


(5) A közszolgáltató a díjhátralék behajtására a Vgt. 44/E. §-ában foglaltak szerint intézkedik.


(6) Az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtandó köztartozás.


Az üdülőingatlanokra, valamint a külterületi ingatlanokra vonatkozó

sajátos szabályok


7. §


(1) Az üdülő- vagy külterületi ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatási tevékenység részletes írásbeli megrendelését megküldeni a közszolgáltatónak, amennyiben az ingatlan közút vagy magánút melletti telekhatára vagy kerítése és a közműpótló berendezés távolsága meghaladja a 40 métert.


(2) A megrendelés beérkezését követően közszolgáltató jogosult a távolság, valamint az ingatlan földrajzi elhelyezkedésének ellenőrzésére abból a célból, hogy felmérje a megrendelés teljesíthetőségét. Amennyiben az ingatlan közút vagy magánút melletti telekhatára vagy kerítése és a közműpótló berendezés távolsága meghaladja a 40 métert, úgy közszolgáltató jogosult megvizsgálni, hogy a megrendelés teljesítéséhez milyen pótfelszerelések (további csőcsatlakozás, szivattyú közbeépítés, stb.) szükségesek. Ezek beépítése esetén közszolgáltató jogosult a rendelet 1. mellékletében meghatározott közszolgáltatási díj hosszúcsöves alapárának a 20 %-ával növelt díj felszámítására.


(3) A teljesíthetőség alapvető feltétele, hogy a tevékenység balesetmentesen és az életveszély elkerülése mellett legyen elvégezhető.


(4) Amennyiben a közszolgáltató a 7. § (2) bekezdésében foglalt vizsgálat után nem tudja a szolgáltatást teljesíteni úgy az ingatlantulajdonos jogosult a háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását, ártalommentes elhelyezését e tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező más gazdálkodó szervezettől, vállalkozótól megrendelni. A közszolgáltatótól eltérő szervezet igénybevétele esetén az ingatlantulajdonos köteles a szolgáltatásról kiállított számla másolatát 15 munkanapon belül a közszolgáltató részére megküldeni.


7. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


8. §


(1) Az ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról a külön jogszabályban meghatározottak szerint a közszolgáltató gondoskodik.


(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatinak kezelésével összefüggésben a mindenkori hatályos adatvédelmi rendelkezést betartani.


8. Záró rendelkezés


9. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 14/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 23/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez




A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének kötelező közszolgáltatása igénybevételéért fizetendő díj:



alapár:                                   2097   Ft/m3

hosszú csöves alapár:            2606   Ft/m3


forduló

5 m3

Alap

(Ft/ 5m3)

hosszú csővel

(Ft/5 m3)

1

10 484


13 031


2

20 968


 26 063


3

31 453


39 094


4

41 937


52 126


5

52 421


65 157


6

62 912


78 189




forduló

8 m3

Alap

(Ft/ 8m3)

hosszú csővel

(Ft/8 m3)

1

16 775


20 850


2

33 550


41 701


3

50 324


67 551


4

67 099


83 402


5

83 874


104 252


6

100 649


125 102



A díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.