Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 05. 28- 2016. 09. 26


Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Törökbálint város közigazgatási területén lévő minden olyan a közcsatornára rá nem kötött vezetékes, vagy saját ivóvízellátással rendelkező ingatlan tulajdonosára, akinek, vagy amelynek ingatlanán számlázott, illetve e rendelet szerint számított ivóvíz felhasználásnak megfelelő nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az ingatlan használatával kapcsolatban keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz folyamatos begyűjtésére, rendszeres elszállítására és ártalommentes végleges elhelyezésére, valamint az ezekre vonatkozó közszolgáltatás ellátására, a közszolgáltatás ellenértékének a megtérítésére, valamint a közszolgáltatás díjának meghatározására.


2. A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


2. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását, ártalommentes elhelyezését Törökbálint Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) keretében látja el.

[1],[2] [3][4](2) Az (1) bekezdésben foglalt közszolgáltatás teljes körét Törökbálint város közigazgatási területén a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kijelölt Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.(2030 Érd, Sas u. 2.) végzi 2016. június 1. napjától az új közszolgáltatási szerződés megkötéséig, de legfeljebb 2017. június 1. napjáig.


(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helye a törökbálinti 091/23 hrsz. alatt lévő szennyvíztisztító telep - címe: 2045 Törökbálint, Raktárvárosi út 1. - szennyvízfogadó műtárgya.


3. A közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződés


3. §


(1) A közszolgáltatás ellátásának teljesítésére az Önkormányzat a közszolgáltatóval szerződést köt.


(2) A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni a szerződő felek megnevezését, azonosító adatait, a szerződés tárgyát, a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját, a teljesítés helyét, a begyűjtésre vonatkozó szabályokat, a felek jogait és kötelezettségeit, a közszolgáltatási díj megállapítását, a számla kiegyenlítésének módját, a szerződés felmondásának feltételeit.


4. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


4. §


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az arra kötelezettek felé folyamatos rendelkezésre állással teljesíti úgy, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett az erre kijelölt befogadó helyre szállítani.


(2) A közszolgáltató által használt szállítójárműveknek és egyéb technikai eszközöknek alapfelszereltségükben alkalmasnak kell lenniük mindazon ingatlantulajdonosok szennyvíz tárolására alkalmas közműpótló berendezéseinek kiürítésére, akikre a rendelet személyi hatálya kiterjed.


(3) A közszolgáltató csak az alapfelszereltséget igénylő, legalább 3/4 részben megtelt és az 5. § (1) bekezdésében meghatározott közműpótló berendezést köteles kiüríteni a rendelet 1. mellékletében meghatározott közszolgáltatási alapárért.


(4) A közszolgáltató a közszolgáltatást úgy teljesíti, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését elszállítását és ártalmatlanítási célú végleges elhelyezését csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltetheti vagy korlátozhatja.


(5) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes végleges elhelyezését nem tagadhatja meg, kivéve

            a) ha a hulladék veszélyes hulladéknak minősül,

            b) ha ismeretlen eredetű hulladék, annak veszélytelenségének megállapításáig.

            c) ha a háztartási szennyvíz állaga olyan, amelyet a szállítójármű szivattyúja maximális terhelés mellett sem képes átszívni a szállítójármű tartályába,

d) a 7. §-ban foglalt esetben, ha a domborzati viszonyok miatt a feltételek nem állnak fenn.


5. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


5. §


(1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére irányuló közszolgáltatás igénybevételéhez köteles az ingatlanán megfelelő közműpótló berendezést létesíteni, és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ebben elhelyezni.       


(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán elhelyezett közműpótló berendezésbe csak háztartási (kommunális vagy kommunális jellegű) szennyvizet vezethet és tárolhat. Az ingatlantulajdonos köteles a közműpótló berendezést úgy használni, hogy azzal sem más személyek vagyonát vagy testi épségét, sem a környezetet nem károsítja. A közműpótló berendezések szabályszerű létesítésének és működésének ellenőrzése az érintett szakhatóságok feladata.


(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelnie a közszolgáltatótól.


(4) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a közműpótló berendezés megközelíthetőségét oly módon, hogy annak kiürítését a közszolgáltatást végző alapfelszereltségével el tudja látni.


(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért a megközelíthetőség távolságától függően a rendelet mellékletében megállapított mértékű díjat köteles a közszolgáltatónak fizetni a következők szerint:

a) 20 méterig alapárat,

b) 40 méterig hosszú csöves árat.


6. A közszolgáltatás díja, megfizetésének rendje


6. §


(1) A közszolgáltatásért fizetendő díjat az Önkormányzat egy éves díjfizetési időszakra állapítja meg.


(2) A fizetendő közszolgáltatási díjat az ingatlanon keletkező folyékony hulladék mennyiségének és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) 44/D §-a alapján számított egységnyi díjtételnek a szorzata teszi ki.


(3) A közszolgáltató kézpénzfizetési számlát bocsát ki a magánszemély az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról, amely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére a teljesített közszolgáltatásra kibocsátott számla alapján az igénybevett közszolgáltatási tevékenység elvégzését követően a helyszínen a közszolgáltatónak vagy megbízottjának köteles kiegyenlíteni.


(4) A közszolgáltató 5 napon belül számlát bocsát ki a gazdálkodó szervezet ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról, amely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére a teljesített közszolgáltatásra kibocsátott számla alapján utólag, a számla keltétől számított 8 napon belül köteles kiegyenlíteni.


(5) A közszolgáltató a díjhátralék behajtására a Vgt. 44/E. §-ában foglaltak szerint intézkedik.


(6) Az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtandó köztartozás.


Az üdülőingatlanokra, valamint a külterületi ingatlanokra vonatkozó

sajátos szabályok


7. §


(1) Az üdülő- vagy külterületi ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatási tevékenység részletes írásbeli megrendelését megküldeni a közszolgáltatónak, amennyiben az ingatlan közút vagy magánút melletti telekhatára vagy kerítése és a közműpótló berendezés távolsága meghaladja a 40 métert.


(2) A megrendelés beérkezését követően közszolgáltató jogosult a távolság, valamint az ingatlan földrajzi elhelyezkedésének ellenőrzésére abból a célból, hogy felmérje a megrendelés teljesíthetőségét. Amennyiben az ingatlan közút vagy magánút melletti telekhatára vagy kerítése és a közműpótló berendezés távolsága meghaladja a 40 métert, úgy közszolgáltató jogosult megvizsgálni, hogy a megrendelés teljesítéséhez milyen pótfelszerelések (további csőcsatlakozás, szivattyú közbeépítés, stb.) szükségesek. Ezek beépítése esetén közszolgáltató jogosult a rendelet 1. mellékletében meghatározott közszolgáltatási díj hosszúcsöves alapárának a 20 %-ával növelt díj felszámítására.


(3) A teljesíthetőség alapvető feltétele, hogy a tevékenység balesetmentesen és az életveszély elkerülése mellett legyen elvégezhető.


(4) Amennyiben a közszolgáltató a 7. § (2) bekezdésében foglalt vizsgálat után nem tudja a szolgáltatást teljesíteni úgy az ingatlantulajdonos jogosult a háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását, ártalommentes elhelyezését e tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező más gazdálkodó szervezettől, vállalkozótól megrendelni. A közszolgáltatótól eltérő szervezet igénybevétele esetén az ingatlantulajdonos köteles a szolgáltatásról kiállított számla másolatát 15 munkanapon belül a közszolgáltató részére megküldeni.


7. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


8. §


(1) Az ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról a külön jogszabályban meghatározottak szerint a közszolgáltató gondoskodik.


(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatinak kezelésével összefüggésben a mindenkori hatályos adatvédelmi rendelkezést betartani.


8. Záró rendelkezés


9. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 14/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 23/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez




A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének kötelező közszolgáltatása igénybevételéért fizetendő díj:



alapár:                                   2097   Ft/m3

hosszú csöves alapár:            2606   Ft/m3


forduló

5 m3

Alap

(Ft/ 5m3)

hosszú csővel

(Ft/5 m3)

1

10 484


13 031


2

20 968


 26 063


3

31 453


39 094


4

41 937


52 126


5

52 421


65 157


6

62 912


78 189




forduló

8 m3

Alap

(Ft/ 8m3)

hosszú csővel

(Ft/8 m3)

1

16 775


20 850


2

33 550


41 701


3

50 324


67 551


4

67 099


83 402


5

83 874


104 252


6

100 649


125 102



A díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.

[1]

Módosította a 34/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 2014. december 20-i hatállyal.

[2]

Módosította a 14/2015. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 2015. április 25-i hatállyal.

[3]

Módosította a 23/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 2015. július 7-i hatállyal.

[4]

Módosította a 17/2016. (V. 27.) Önkormányzati rendelet 2016. május 28-i hatállyal.