Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületen elhelyezett képfelvevőkről

Hatályos: 2019. 02. 28- 2023. 09. 25

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya Törökbálint Város közigazgatási területére terjed ki.


2. A rendelet célja


2. §


A rendelet célja a közterületek általános rendjének és tisztaságának biztosítása, a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés erősítése, a közterület-felügyelők tevékenységének, illetve a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a lakosság és a városba látogatók biztonságérzetének növelése, a magán- és köztulajdon védelme, a jogsértések visszaszorítása.


3. A képfelvevők üzemeltetése


3. §


(1)  A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetését és kezelését a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységeként működő Városrendészeti Iroda (a továbbiakban: Városrendészet) végzi.  


(2) A térfigyelő rendszer azon műszaki eszközök összessége, amely biztosítja a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és továbbítását.


[1](3) A A Városrendészet részéről eljáró közterület-felügyelő a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére és kezelésére, a térfigyelő rendszer által készített álló- és mozgókép felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint bármely más adatkezelésre kizárólag a közterület felügyeletről szóló szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Ktftv.), az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendeletében (GDPR), az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben, illetve Törökbálint Város Önkormányzata közterületi térfigyelő rendszerének adatvédelmi, üzemeltetési és adatbiztonsági szabályzatában meghatározottak szerint jogosult.


4. A képfelvevők elhelyezése


[2]4. §


(1) A képfelvevő elhelyezéséről, a megfigyelt közterületek kijelöléséről – az ideiglenes telepítésű képfelvevők kivételével – a Ktftv. 7.§ (3) bekezdése alapján a képviselő-testület dönt, mely helyeket és a képfelvevők számát e rendelet függeléke tartalmazza. Az ideiglenes telepítésű képfelvevők elhelyezéséről és az elhelyezés időtartamáról való döntést a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

 

(2) A Városrendészet köteles a képfelvevők elhelyezéséről szóló közzétételt, valamint tájékoztatást a Ktftv. 7. § (4) és (5) bekezdésében foglaltaknak megfelelően megtenni.  Ideiglenes telepítésű képfelvevők igénybevétele esetén a képfelvevő használatát megelőzően – lehetőség szerint – 10 nappal az önkormányzat honlapján közzé kell tenni a megfigyelés tervezett helyét, időtartamát, továbbá a megfigyelés helyszínén szembetűnő módon biztosítani kell a képfelvevőre vonatkozó tájékoztatást.


5. A képfelvevőkkel készített felvétel felhasználása


5. §


(1) A képfelvevőkkel készített felvétel a Ktftv. 7. § (6) bekezdése alapján indított eljárásokban használható fel.


(2) A Városrendészet a felvétel kezelése során a Ktftv. 7/A. § (1) bekezdésében foglaltak alapján megteszi a szükséges szervezési, technikai és egyéb adatbiztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy az érintett személy személyes adatai, így különösen magántitkai és magánéletének körülményei ne jussanak illetéktelen személy tudomására, továbbá biztosítja a felvételen szereplő személy számára –a felvétel törlésének időpontjáig-, hogy a róla készült felvételeket ügyfélfogadási időben megtekinthesse, erről tájékoztatást kapjon. A megtekintési, illetve tájékoztatási kérelmet a Városrendészethez kell benyújtani.


(3) A felvételek felhasználásáról, továbbításáról, valamint megtekintéséről a Városrendészet külön nyilvántartást vezet.


6. Záró rendelkezések


6. §


Ez a rendelet 2014. április 15-én lép hatályba.

[1]

A rendelet szövegét a 6/2019. (II.27. önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2019. 02. 28-tól

[2]

A rendelet szövegét a 6/2019. (II.27.) önkormányzati rendelet 2.§-a módosította. Hatályos: 2019. 02. 28-tól