Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelete

az átruházott hatásköröket tartalmazó egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2015. 06. 30- 2015. 06. 29

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében és 57. § (3) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, 48. § (1) – (2) bekezdésében, valamint 58. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A szociális gondoskodás keretébe tartozó települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, és felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 23. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Az ösztöndíj iránti pályázatot a polgármester írja ki. A pályázati felhívást minden év április 30-ig kell megjelentetni a helyben szokásos módon, illetve el kell juttatni azt a törökbálinti iskoláknak.”


2. §


A közterületek használatáról szóló 5/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A legfeljebb egy év határozott időre szóló közterület-használat engedélyezésére a polgármester jogosult. Az 1 évnél hosszabb időre szóló közterület-használat engedélyezése a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság hatásköre.”


3. §


(1) A zöldterületek és zöldfelületek megóvásáról, használatáról, fejlesztéséről és a fák védelméről szóló 28/2013. (VI. 10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Törökbálint Város közigazgatási területén e rendelet hatálya alá tartozó fát kivágni – a (3) bekezdés szerinti esetek és a gyümölcsfák kivételével – csak jogerős fakivágási engedély alapján szabad. A fakivágás engedélyezéséről a jegyző dönt. A jegyző önkormányzati hatósági ügyben jár el, eljárására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”


(2)  Az R. 8. § (3) bekezdésében a „… be kell jelenteni a Polgármesternek.” szövegrész helyébe a „ … be kell jelenteni a jegyzőnek.” szöveg lép.


(3) Az R. 8. § (4) bekezdésében a „… be kell jelenteni a Polgármesternek.” szövegrész helyébe a „ … be kell jelenteni a jegyzőnek.” szöveg lép.

(4) Az R. 8. § (5) bekezdésében a „… köteles benyújtani a Polgármesterhez.” szövegrész helyébe a „… köteles benyújtani a jegyzőhöz.” szöveg lép.


(5) Az R. 8. § (7) - (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A jegyző

a) a fakivágást megtiltja, ha a rendelet 7. § (2) bekezdésében, illetve a 8. § (2) bekezdésében előírt követelmények nem teljesülnek, nem igazoltak, vagy a fa további fenntartása indokolt,

b) a fa kivágását engedélyezi és egyidejűleg a rendelet 9. és 10. §-a szerinti fapótlásra kötelezheti a kérelmezőt.

(8) A (7) bekezdés b) pontja szerinti engedélyben a jegyző a fakivágás megkezdésére határidőt állapíthat meg.


(6) Az R. 11. § (6) bekezdésében az „… évente köteles beszámolni a Polgármesternek.” szövegrész helyébe az „ … évente köteles beszámolni a jegyzőnek.” szöveg lép.


(7) Az R. 12. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) Amennyiben a fakivágási engedélyben megállapított határidőn belül a kivágott fa (fák) után szükséges fatelepítést nem, vagy csak részben teljesítették, a jegyző az el nem telepített famennyiség össztörzsátmérőjének megfelelő számú fa 15 napon belüli pénzbeli megváltását írhatja elő.


(8) Az R. 13. § (1) bekezdés a) pontjában a „… Polgármesternek írásban be kell jelenteni …” szövegrész helyébe a „ … jegyzőnek írásban be kell jelenteni …” szöveg lép.


(9) Az R. 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Ha az engedélyes a fakivágási szándékától eláll, köteles azt haladéktalanul írásban bejelenteni a jegyzőnek.”


(10) Az R. 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Az engedély nélküli vagy engedélytől eltérő fakivágás kivitelezését a jegyző megtilthatja.”


4. §


A Környezetvédelmi Alap létrehozásáról szóló 12/2012. (IV. 2.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A konkrét célra történő felhasználásról a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság dönt.”




5. §


A zajvédelem helyi szabályozásáról szóló 24/2009. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 8. § (6) bekezdésében a „… a Polgármester felmentést adhat …” szövegrész helyébe a „ … a jegyző felmentést adhat … ” szöveg lép.


6. §


Az épített környezet helyi védelméről szóló 36/2008. (X. 14.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A támogatás ingatlanra eső mértékét – az önkormányzati költségvetés keretei között – a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság állapítja meg.”


7. §


Az útépítési és közművesítési hozzájárulásról szóló 28/2004. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdésében „A részletfizetés, fizetési halasztás engedélyezése a polgármester jogköre.” szövegrész helyébe „A részletfizetés, fizetési halasztás engedélyezése a jegyző jogköre.” szöveg lép.


8. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.