Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2015. (XI.2.) önkormányzati rendelete

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Hatályos: 2016. 01. 01- 2019. 05. 24

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekre, elismerő címekre vonatkozó egységes szabályok megalkotásával lehetőséget teremtsen azon személyek, szervezetek munkásságának méltó elismerésére, akik tevékenységükkel érdemeket szereztek a település fejlődésében, értékeinek megőrzésében, gyarapításában, jó hírnevének terjesztésében, kapcsolatainak ápolásában vagy az egyetemes emberi értékek terjesztésében. 


2. A Képviselő-testület által adományozható kitüntetések, díjak


2. §


Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a feladatkörével összefüggő egyes kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények elismerésére a következő kitüntető címeket, díjakat, elismeréseket (a továbbiakban együtt: elismerés) alapítja:

a)  „Törökbálint Város Díszpolgára” cím

b)  „Törökbálintért” emlékplakett

c)   Sportdíj,

d)  „Jó tanuló, jó sportoló” díj

e)   „Szeretet és gondoskodás” díj

f)    „Volf György” díj

g)   „Törökbálint kultúrájáért” díj

h)   „Törökbálint Közszolgálatáért” díj



II. fejezet

Az egyes kitüntetésekre, díjakra vonatkozó rendelkezések


3. „Törökbálint Város Díszpolgára” cím


3. §


(1) A Képviselő-testület „Törökbálint Város Díszpolgára” (a továbbiakban: díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismeri el:

a) azok érdemeit, akik Törökbálint Város szellemi és anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgoztak, aminek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, az oktatás-nevelés, a sport területén maradandó alkotó munkájukkal elősegítették Törökbálint fejlődését, polgárainak boldogulását,

b) azoknak a kiemelkedő humánumú, közmegbecsülést szerzett polgároknak az érdemeit, akik kimagasló eredményességű munkásságukkal járultak hozzá Törökbálint fejlődéséhez,

c) azok érdemeit, akik Törökbálint nemzetközi kapcsolatainak a fejlesztése és egyéb külkapcsolatainak gazdagítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak Törökbálint hírnevének, tekintélyének növeléséhez.

(2) „Törökbálint Város Díszpolgára” cím adományozható:

a) Törökbálinton született vagy Törökbálinton élő vagy munkásságával Törökbálint életéhez kapcsolódó magyar állampolgárnak,

b) határainkon túl élő külföldi személynek és

c) az a) és b) pontjaiban felsoroltak részére posztumusz kitüntetésként is.

(3) Díszpolgári cím minden évben legfeljebb egy személy részére adományozható.


4. §


(1) A díszpolgári címmel kitüntetettek részére külön erre a célra készített díszoklevél, díszpolgári lánc és Törökbálint kisméretű díszzászlója jár.

(2) A díszpolgári cím adományozásáról szóló díszoklevél, díszpolgári lánc és Törökbálint kisméretű díszzászlaja átadására magyar állampolgár részére az október 23-i ünnepségen, a határainkon túl élő külföldi személy részére pedig a döntés meghozatalát követő 6 hónapon belül kerül sor.

5. §


(1) A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehetnek:

a)  a Képviselő-testület tagjai,

b)  az állandó bizottságok külső tagjai,

c)   nemzetiségi önkormányzatok,

d)  jegyző,

e)  intézményvezetők,

f)  ifjúsági önkormányzat,

g)  a településen működő civil-és sport szervezetek, alapítványok, egyházak,

h)   Törökbálint Város lakosai.

(2) A javaslatokat tárgyév augusztus 31-ig kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.

(3) A díszpolgári cím adományozását és annak indokolását közzé kell tenni a település honlapján és a Polgármesteri Hivatal (Munkácsy M. u. 79.) hirdetőtábláján.

(4) A díszpolgári cím adományozását díszes kivitelű emlékkönyvben kell nyilvántartani. Az emlékkönyvbe bevezetett adományozást kézjegyével látja el a polgármester, az adományozott és a jegyző.

(5) Törökbálint díszpolgárainak nevét a Városháza látogatott részén elhelyezett méltó emléktáblán kell megörökíteni. A név mellett fel kell tüntetni a díszpolgárrá fogadás évszámát.

6. §


 (1) Törökbálint Város Díszpolgárát a következő jogosultságok illetik meg:

a) Törökbálint díszpolgára jogosult a címet viselni, azt neve mellett feltüntetni,

b) a Képviselő-testület meghívása alapján részt vehet a testületet képviselő delegációkban,

c) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület nyilvános ülésein,

d) Törökbálint díszpolgárát meg kell hívni az önkormányzat által megrendezett valamennyi ünnepségre és ott megkülönböztetett helyet kell biztosítani részére,

e) Törökbálint díszpolgára díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményeit, illetve az ilyen rendezvényeket,

f) felkérést kaphat ünnepi beszédek megtartására.

(2) Az elhunyt díszpolgárt Törökbálint Város saját halottjának tekintheti, amennyiben ahhoz a család hozzájárul.


4. A „Törökbálintért” emlékplakett

 7. §


(1) A Képviselő-testület a település érdekében kifejtett tevékenység elismeréseként „Törökbálintért” emlékplakettet (a továbbiakban: emlékplakett) alapít.

(2) Az emlékplakettet mindazon személyek, társadalmi szervezetek, intézmények, egyesületek megkaphatják, akik, illetve amelyek

a) Törökbálintért, a város fejlesztéséért jelentős értékű társadalmi munkát végeztek,

b) a településért maradandót alkottak,

c) a város gazdasági, társadalmi és kulturális életét jelentősen előbbre vitték,

d) a város lakosságáért kiemelkedő tevékenységet végeztek,

e) a város jó hírnevét bármilyen téren öregbítették.

(2) Minden évben legfeljebb egy emlékplakett adományozható.

(3) Ugyanazon személy vagy szervezet részére az emlékplakett csak egyszer adományozható.


8. §


(1) A plakett bronzból készült, kör alakú, egyik oldalán domborművű érem, melynek a felső részén a műemléki Walla-villa képe, középen a település neve, alsó részében pedig a Törökbálinti Kórházban ma is meglévő középkori kút képe látható.

(2) Az emlékplakett adományozására minden évben a Szent István-napi ünnepség alkalmából kerül sor.

(3) Az érem hátoldalára fel kell jegyezni az érem tulajdonosának a nevét, továbbá az adományozás évét.


9. §


(1) Amennyiben a „Törökbálintért” emlékplakettet természetes személy kapja, az emlékéremmel egy „Törökbálint” felirattal ellátott, 14 karátos, 10,85 gramm súlyú arany pecsétgyűrű jár együtt, amelybe be kell vésetni a tulajdonos nevét és az adományozás évét. A gyűrűt terhelő jövedelemadó megfizetését az önkormányzat magára vállalja. 

(2) Amennyiben a „Törökbálintért” emlékplakettet nem természetes személy kapja, az emlékéremmel nettó 100 000 Ft pénzösszeg jár.

10. §


(1) Az emlékplakett odaítélésére javaslatot tehetnek:

(2) A javaslatokat legkésőbb május 31-ig kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.

            a)  a Képviselő-testület tagjai,

b)  az állandó bizottságok külső tagjai,

c) nemzetiségi önkormányzatok,

d) jegyző,

e)  intézményvezetők,

f) ifjúsági önkormányzat,

g)  a településen működő civil-és sport szervezetek, alapítványok, egyházak,

h) Törökbálint Város lakosai.


5. Sportdíj


11. §


(1) Törökbálint Város Önkormányzata a sport terén elért nemzetközi teljesítmény, Törökbálint sportmozgalmában kifejtett tevékenység, sportolók felkészítése, a testnevelés terén kimagasló szakmai, hivatásbeli tevékenység elismeréseként Sportdíjat alapít.

(2) A díjat az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő törökbálinti lakóhelyű személyek, illetve Törökbálinton tevékenykedő egyesületek, csapatok, szakosztályok kaphatják. 

(3) A Sportdíj évente egy törökbálinti polgárnak és egy szakosztálynak, egyesületnek, vagy csapatnak ítélhető oda. Több, a feltételeknek megfelelő jelölt esetén a Képviselő-testület a 2. és 3. helyezettet is díjazásban részesítheti, a 12. § (4) bekezdésében foglaltak szerint. 

(4) Ugyanazon személynek, szakosztálynak, egyesületnek vagy csapatnak a Sportdíj csak egyszer adományozható.


12. §

 (1) A Sportdíj   

a) egyéni sportoló esetén oklevéllel, serleggel, valamint nettó 50.000 Ft összegű egyszeri juttatással jár, illetve

b) ha a díjat szakosztály, egyesület, illetve csapat kapja, egy serleget és egy oklevelet kell a szakosztályvezetőnek, az egyesület vezetőjének, illetve az edzőnek vagy a csapatkapitánynak átadni, továbbá a szakosztály, egyesület, illetve csapat egyszeri nettó 100.000 Ft összegű juttatásban részesül.

 (2) Az oklevél tartalmazza az adományozó nevét, a díj megjelölését, az adományozás évét, az adományozott nevét.

(3) A serleg 30 cm magas, az általános üzleti forgalomban kapható sportserleg, melyre az adományozás évét és az adományozott nevét kell gravírozni.

(4) Amennyiben a Képviselő-testület a 2. és 3. helyezettet is díjazni kívánja, a 2. helyezett oklevélben, valamint nettó 30.000 Ft összegű juttatásban, a 3. helyezett oklevélben és nettó 20.000 Ft összegű juttatásban részesíthető.

(5) A Sportdíj minden évben a Magyar Sport Napja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségen kerül átadásra.


13. §


(1) A Sportdíj odaítélésére javaslatot tehetnek:

a) a képviselő-testület tagjai,

b) állandó bizottságok külső tagjai,

c) az intézményvezetők,

d) sportegyesületek vezetői.

 (2) A Sportdíj odaítélésére a javaslatokat legkésőbb április 5-ig kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.


6. „Jó tanuló, jó sportoló” díj


14. §


(1) Törökbálint Város Önkormányzata a sport és a tanulás terén egyaránt kimagasló teljesítményt nyújtó diákok elismeréseként „Jó tanuló, jó sportoló” díjat alapít.  

 (2) A „Jó tanuló, jó sportoló” díjra az a Törökbálinton lakó, vagy törökbálinti iskolában tanuló, a sport terén kimagasló teljesítményt nyújtó diák jogosult, akinek az átlagos tanulmányi eredménye minimum 4,5.

(3) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj a következő három kategóriában kerülhet átadásra:

a) alsó tagozatos tanuló,

b) felső tagozatos tanuló,

c) középiskolai tanuló.

(4) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj évente kategóriánként egy-egy fő részére kerülhet átadásra. Több, a feltételeknek megfelelő jelölt esetén a Képviselő-testület a 2. és 3. helyezettet is díjazásban részesítheti, a 15. § (2) bekezdésében foglaltak szerint.

 (5) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj egy kategórián belül kétszer, valamint két egymást követő évben nem adható.


15. §


(1) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj oklevéllel és serleggel, valamint

a) alsó tagozatos kategóriában egyszeri nettó 20.000 Ft,

b) felső tagozatos kategóriában egyszer nettó 25.000 Ft,

c) középiskolás kategóriában egyszeri nettó 35.000 Ft összegű díjazással

vagy – a tanuló választása szerint – az a) – c) pontokban meghatározott értékű utalvánnyal jár.

(2) Több díjazásra javasolt tanuló esetében a 2. és 3. helyezett oklevélben részesül.  

(3) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj minden évben a Magyar Sport Napja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségen kerül átadásra.

16. §


(1) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj odaítélésére javaslatot tehetnek:

a) a képviselő-testület tagjai,

b) az állandó bizottságok külső tagjai,

c) sportegyesületek vezetői,

d) iskolaigazgatók.

(2) A „Jó tanuló, jó sportoló” díj odaítélésére a javaslatokat legkésőbb április 5-ig kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.


7. „Szeretet és Gondoskodás” díj

17. §


(1) A Képviselő-testület a település érdekében az egészségügy területén, továbbá a szociális területen végzett kiemelkedő tevékenység, valamint kiemelkedő karitatív tevékenység elismeréséért „Szeretet és Gondoskodás” díjat alapít.

(2) A díj az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő, Törökbálinton élő vagy munkásságával Törökbálinthoz kötődő személynek, továbbá a korábban ilyen tevékenységet végző, az adományozás időpontjában már nyugállományú személynek adományozható.

(3) A „Szeretet és Gondoskodás” díj minden évben egy személy részére adományozható.


18. §


(1) A „Szeretet és Gondoskodás” díj oklevéllel, valamint egyszeri nettó 100.000 Ft összegű díjazással jár.

(2) A „Szeretet és Gondoskodás” díj minden évben a Semmelweis-nap alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségen kerül átadásra.


19. §


(1) A „Szeretet és Gondoskodás” díj odaítélésre javaslatot tehetnek:

a) a képviselő-testület tagjai,

b) az állandó bizottságok külső tagjai,

c) a jegyző,

d) az intézményvezetők,

e) a háziorvosok. 

(2) A díj odaítélésére a javaslatot legkésőbb május 18-ig kell benyújtani a Humánpolitikai Bizottsághoz.


8. „Volf György” díj


20. §


(1) A Képviselő-testület a település területén a köznevelés érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismerése érdekében „Volf György” díjat alapít.

(2) A díjat a köznevelés területén Törökbálinton kiemelkedő tevékenységet végző, továbbá a korábban ilyen tevékenységet végző, az adományozás időpontjában már nyugállományú óvodapedagógusok, iskolapedagógusok, illetve pedagógus-közösségek kaphatják.

 (3) A „Volf György” díjból évente két darab kerülhet átadásra.


21. §


(1) A „Volf György” díj oklevéllel és egyszeri nettó 100.000 Ft összegű díjazással jár.

(2) A „Volf György” díj minden évben a Pedagógus Nap alkalmából rendezett ünnepség keretében kerül átadásra.


22. §


(1) A díj odaítélésére javaslatot tehetnek:

a) a képviselő-testület tagjai

b) az állandó bizottságok külső tagjai,

c) a jegyző,

d) az intézményvezetők.

 (2) A díj odaítélésére a javaslatot legkésőbb április 20-ig kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.


9. „Törökbálint kultúrájáért” díj


23. §


(1) Törökbálint Város Önkormányzata a település területén a kultúra és közművelődés területén végzett kiemelkedő tevékenység elismerése érdekében „Törökbálint Kultúrájáért” díjat alapít. 

(2) A díjat a kultúra és a közművelődés területén Törökbálinton – hosszú távon – kiemelkedő tevékenységet végző, továbbá a korábban ilyen tevékenységet végző, az adományozás időpontjában már nyugállományú természetes személyek kaphatják.

(3) A „Törökbálint Kultúrájáért” díj minden évben egy személy részére adományozható.


24. §


(1) A „Törökbálint Kultúrájáért” díj oklevéllel és egyszeri nettó 100.000 Ft összegű díjazással jár.

(2) A „Törökbálint Kultúrájáért” díj minden évben január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül átadásra.


25. §


(1) A díj odaítélésére javaslatot tehetnek:

a) a képviselő-testület tagjai,

b) az állandó bizottságok külső tagjai,

c) a jegyző,

d) az intézményvezetők.

(2) A díj odaítélésére a javaslatot legkésőbb december 10-ig kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.


10. „Törökbálint Közszolgálatáért” díj


26. §


(1) A Képviselő-testület a helyi közszolgálati feladatok eredményes megvalósításában részt vevő, a polgármesteri hivatalban köztisztviselői jogviszonyban, munkaviszonyban vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatottak kimagasló teljesítményének elismerésére „Törökbálint Közszolgálatáért” díjat alapít.

(2) A díjat olyan személy kaphatja meg, aki közszolgálati feladatait hosszabb időn keresztül kiemelkedően végzi.

(3) A „Törökbálint Közszolgálatáért” díjból évente egy darab kerül átadásra.


27. §


(1) A „Törökbálint Közszolgálatáért” díj oklevéllel, valamint egyszeri nettó 100.000 Ft összegű díjazással jár.

(2) A „Törökbálint Közszolgálatáért” díj minden évben a Köztisztviselők Napja alkalmából kerül átadásra.  


28. §


A díj odaítélésére a polgármester és a jegyző együttesen tehet javaslatot. A javaslatot legkésőbb az esedékességet megelőző képviselő-testületi ülésen meg kell tenni.


III. fejezet

Az elismerések adományozásának közös szabályai


29. §


(1) A javaslattételre jogosultakat a javaslattétel lehetőségéről, feltételeiről, határidejéről, valamint a díjban korábban részesített személyekről, szervezetekről a polgármesteri hivatal illetékes szervezeti egysége köteles írásban tájékoztatni legalább 15 nappal a javaslattétel határidejét megelőzően.

(2) A „Törökbálint Város Díszpolgára” és a „Törökbálintért” emlékplakett esetében a javaslattétel lehetőségét az (1) bekezdésben meghatározott tartalommal közzé kell tenni Törökbálint város honlapján és a Polgármesteri Hivatal (Munkácsy M. u. 79.) hirdetőtábláján is.   

(3) A javaslattételre jogosultak a javaslatot írásban tehetik meg. A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy vagy szervezet adatait, rövid bemutatását, tevékenységének, teljesítményének ismertetését, méltatását, a javaslat indokait.

(4) Az elismerések odaítéléséről a Képviselő-testület zárt ülésen titkos szavazással dönt. A döntéshez – a (4) bekezdésben meghatározott kivételekkel – egyszerű többség szükséges.

(5) Minősített többséggel dönt a Képviselő-testület a „Törökbálintért” emlékplakett és a díszpolgári cím odaítéléséről. 


30. §


Az elismerések adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet, amelynek tartalmaznia kell:


a)   az elismerésben részesített személy nevét, szervezet esetében annak elnevezését,

b)   az adományozott elismerés megjelölését,

c)   az adományozás évét,

d)   az elismerés adományozásáról hozott képviselő-testületi határozat számát.



31. §


(1) A polgármester, az alpolgármester, a Képviselő-testület tagja, bizottság külsős tagja, a jegyző és az aljegyző tisztségének, megbízatásának időtartama alatt nem részesülhet elismerésben.

(2) A kitüntetett a rendeletben szabályozott újabb kitüntetést csak az adományozást követő 5 év letelte után kaphat.


32. §


(1) Az elismerést a Képviselő-testület – minősített többséggel meghozott határozatával – a polgármester, illetve bármely állandó bizottság kezdeményezésére megvonhatja attól, aki arra az adományozás időpontjában nem ismert vagy azt követően felmerült okból érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelenné válik az elismerésre különösen az a személy,

- akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott,

- aki tevékenységével vagy mulasztásával Törökbálint városának kárt okozott,

- aki Törökbálint hírnevét sértő magatartást tanúsít, nyilatkozatot tesz.  

(3) A Képviselő-testület az elismerés megvonásáról hozott határozatát nyilvánosságra hozza. A döntést a 30. § szerinti nyilvántartásban is fel kell tüntetni. A megvonás tényét az érintettel közölni kell.


IV. fejezet

Záró rendelkezések


33. §


(1) Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően adományozásra kerülő kitüntetésekre kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a helyi kitüntetések, elismerő címek alapításáról, adományozásának szabályairól szóló 39/2012. (XII. 3.) önkormányzati rendelet.