Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (III.2.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról, a díj alóli mentesség és kedvezmény szabályairól, valamint a csatornára történő rácsatlakozás elősegítéséről szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 03- 2015. 03. 02

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény  21/A. § (2) bekezdésében, valamint a 26.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. §

A talajterhelési díjról, a díj alóli mentesség és kedvezmény szabályairól, valamint a csatornára történő rácsatlakozás elősegítéséről szóló 27/2013. (VI.10.) sz. rendelet (a továbbiakban: R.) 5.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kérelemre, tárgyévre mentesíthető a talajterhelési díj megfizetése alól az a természetes személy szennyvízkibocsátó:

            a) akinek az ingatlanán csak kerti csap található,

            b) akinek a számlával igazolt éves vízfogyasztása nem haladja meg a 10 m3-t,

            c) aki a rendelet hatálybalépése előtt 5 éven belül saját beruházásban finanszírozta az      utcai gerincvezeték kiépítését (2013 évben érvényes: Szőlő utca, Zsák utca, Zengő      utca, Fácán utca),

            d) aki zárt szennyvíztárolóval rendelkezik, és számlával igazolja a vízfogyasztás alapján kiszámított szennyvíz rendszeres elszállítását,

            e) aki tervezői költségbecsléssel igazolja, hogy a bekötés költsége eléri vagy         meghaladja a bruttó 600 000.- forint összeget, amennyiben a talajterhelési díj összege   ennél nem magasabb, feltéve, hogy zárt szennyvíztárolót létesített,

            f) aki EU konform házi szennyvíztisztító berendezés építésének meglétét igazolja.


(2) Az (1) bekezdés c) pontban meghatározott mentesség a csatorna üzembe helyezését követő 2 évig   érvényes.”

2. §

Az R. 6.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kérelemre, tárgyévre mentesíthető a talajterhelési díj 90 %-ának megfizetése alól:

            a) az az egyedül élő természetes személy szennyvízkibocsátó, akinek a havi nettó            jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének            300%-át,

            b) az a természetes személy szennyvízkibocsátó, akinek a vele közös háztartásban élő      hozzátartozóival együtt számított egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg        az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(2) A szennyvízkibocsátónak a mentességek, kedvezmények igénybevételére vonatkozó kérelmét, és a szükséges igazolásokat a bevallással együtt a tárgyévet követő március 31-ig kell megküldenie a Polgármesteri Hivatal Adóirodája részére.”

3. §

Az R. 8.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a (2)-(5) bekezdésben meghatározott feltételekkel kamatmentes kölcsönt nyújt a csatornára történő rácsatlakozás kiépítéséhez azon szennyvízkibocsátók részére, akik megfelelnek a 6. § (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek, amennyiben a szolgáltató által hivatalosan igazolják, hogy a szennyvízcsatornára tárgyév december 15-ig rácsatlakoznak. 


(2) A kamatmentes kölcsön összege megegyezik a rácsatlakozás kiépítésének költségével, de legfeljebb 400 000 forint lehet. A kölcsönt a szennyvízkibocsátó legfeljebb 60 havi részletekben köteles visszafizetni, azzal, hogy a havi részlet összege nem lehet kevesebb, mint 3 000 Ft. A kölcsön visszafizetése feltételeinek, határidejének meghatározására a szennyvízkibocsátó és az önkormányzat szerződést köt.


(3) A szennyvízkibocsátó ingatlanára az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjog kerül bejegyzésre a kölcsön összegéig. A bejegyzés és törlés díja az ingatlantulajdonost terheli.


(4) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő szennyvízkibocsátónak a kamatmentes kölcsön igénybevétele érdekében kérelmet kell benyújtania a Polgármesteri Hivatal Adóirodájához, melyhez csatolni kell a jövedelem igazolásához szükséges dokumentumokat.


(5) A kamatmentes kölcsön iránti kérelmekről a polgármester dönt.


(6) Különös méltánylást érdemlő esetben a kamatmentes kölcsön összege meghaladhatja a (2) bekezdésben meghatározott összeget, illetve a részletfizetés feltételei eltérhetnek a (2) bekezdésben meghatározottaktól.


(7) A polgármester a (6) bekezdés szerinti döntését mérlegelés alapján, az alábbiak figyelembe vételével hozza meg:

            a) az egy főre jutó jövedelem nagysága a kérelmező családjában,

            b) a rácsatlakozás költsége mennyivel haladja meg a 400 000 Ft-ot,

            c) a kérelmező milyen időtartam alatt tudja törleszteni a kölcsönt.”


4. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) Az e rendeletben foglaltakat a 2014. január 1-től keletkezett díjfizetési kötelezettségekre kell alkalmazni.

(3)  Hatályát veszti az R. 7.§-a.