Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. (V.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 17/2003. (V. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 28- 2016. 05. 27

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. mellékletében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 17/2003. (V. 16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.)  NEGYEDIK RÉSZ I. FEJEZET címe helyébe a következő fejezetcím lép:


„A lakások elővásárlásra jogosult részére történő értékesítése”


2. §


Az R. 34. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„34. §


(1)       Az Ltv. szerinti elővásárlási joggal rendelkező személy részére értékesíteni kívánt lakások vételárát az arra engedéllyel rendelkező ingatlanforgalmi szakember által előterjesztett értékelés alapján kell megállapítani. A vételárnak meg kell felelnie a települési gyakorlatban kialakult mindenkori forgalmi árnak.

(2)       A vételár megállapításakor a forgalmi értékből le kell vonni a bérlőnek a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházásainak az értékét.

(3)       A bérlő elővásárlási jogával az eladási ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül élhet. Az ajánlatnak tartalmaznia kell:

a)           a bérlakás legfontosabb ingatlan-nyilvántartási és más adatait (címe, helyrajzi száma, alapterülete, szobaszáma, komfortfokozata, stb.)

b)           a bérlakás vételárát és a vételár kialakításánál figyelembe vett tényezőket (ingatlan forgalmi értékbecslés),

c)           a fizetési feltételeket, valamint

d)         tájékoztatást arról, hogy amennyiben lakbér, víz, illetve csatornadíj tartozása, vagy a társasház felé díjtartozása, illetve helyi adótartozása áll fenn, elővásárlási jogával nem élhet"



3. §


Az R. 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„35. §


(1)   Ha a lakást az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, részére – kérelmére –legalább tizenöt évi részletfizetési kedvezményt kell adni. Ha a jogosult kéri, a szerződés megkötésekor a megállapított vételár legfeljebb húsz százalékának egy összegben való megfizetése köthető ki. Az első vételárrészlet befizetése után fennmaradó hátralékra a havonta fizetendő részleteket egyenlő mértékben kell megállapítani.

(2)   Részlefizetés esetén a mindenkori vételár hátralékra kamatot kell fizetni, melynek mértéke évi 10 %. A kamatokkal növelt vételár hátralékot havi egyenlő részletekben kell törleszteni.

(3)   Ha az elővásárlásra jogosult a vételárat egy összegben fizeti meg, 20 %-os vételár kedvezményre jogosult.

(4) Részletfizetés engedélyezése mellett, illetve ha a vevő a vételár kifizetésére pénzintézeti hitel felvételével vállal kötelezettséget, úgy az adásvételi szerződés megkötésére az eladó tulajdonjogának a teljes vételár kifizetéséig történő fenntartásával kerül sor. A szerződésben egyoldalú elállási jogot kell kikötni az Önkormányzat javára azon esetre, ha vevő vagy a pénzintézet a teljes vételárat a szerződésben vállalt határidőig nem fizeti meg. Részletfizetés esetén a teljes vételár kifizetéséig az ingatlanra a vételárhátralék és járulékai erejéig jelzálogjogot, illetve annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni.”


4. §


Az R. 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„36. §


(1)   Az elővásárlási joggal nem érintett lakások értékesítésére az Önkormányzat vagyonrendelete szerint kerülhet sor.

(2)   Önkormányzati lakás elidegenítéséről szóló döntés meghozatalára – értékhatártól függően – a vagyonrendeletben a vagyontárgyak elidegenítésére döntési jogosultsággal rendelkező személy vagy szerv jogosult.

(3)   A 2002. és 2003. évben részben pályázati forrásból épült lakások a használatbavételtől számított minimum 20 évig nem idegeníthetők el.”


5. §


Az R. 37. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„37. §


Az önkormányzati tulajdonú helyiségek elidegenítéséről szóló döntés meghozatalára – értékhatártól függően – a vagyonrendeletben a vagyontárgyak elidegenítésére döntési jogosultsággal rendelkező személy vagy szerv jogosult.” 





6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszti az R. 39. §-a.