Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016. (V.27.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, használatáról, fejlesztéséről, valamint a település tisztaságáról

Hatályos: 2020. 03. 17

Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016. (V.27.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, használatáról, fejlesztéséről, valamint a település tisztaságáról

2020.03.17.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (1) – (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. és 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja a Törökbálint közigazgatási területén élők és a környezet harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet egészének, valamint elemeinek és folyamatainak összehangolt védelme, a környezet rendjének, tisztaságának kialakítása, a fenntartható fejlődés biztosítása és az egységes utcakép településrendezési, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági szempontjainak érvényesítése.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya a Törökbálint közigazgatási területén a környezetet igénybe vevő, terhelő, veszélyeztető, illetve szennyező (a továbbiakban együtt: környezethasználó) természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

3. Értelmező rendelkezések

3. §

1. Allergén gyomnövények: emberi egészséget veszélyeztető pollent szóró növények, különösen a parlagfű, fekete üröm, fehér libatop, disznóparéj, vadsóska, falgyom, lándzsás útifű.
2. Építési telek: beépítésre szánt területen fekvő, az építési szabályoknak megfelelően kialakított és közútról vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthető telek.
3. Ingatlannal határos közterület: az ingatlan határától a határos út tengelyéig húzódó terület, továbbá a Felsővár utca páratlan oldalán 1-41. házszám esetén, a páros oldalon 8-54. házszám esetén az ingatlan határától az ingatlan előtt húzódó vizesárok széléig terjedő terület.
4. Játszótér: az a külső vagy belső tér, amelyet játszótéri eszközök elhelyezésére (telepítésére), illetve azok használatára létesítettek, függetlenül attól, hogy a létesítés építésügyi hatósági engedély hatálya alá tartozik-e vagy sem.
5. Játszótéri eszköz: játszótéren elhelyezett olyan eszköz vagy építmény, beleértve az alkotórészeket és a szerkezeti elemeket is, amelyet gyermekek játék céljára egyedül vagy csoportosan használnak.
6. Kezelés: hasznosítási vagy ártalmatlanítási műveletek, ideértve a hasznosítást vagy ártalmatlanítást megelőző előkészítést is.
7. Közhasználatú zöldterület: állandóan növényzettel fedett közterület (közpark, közkert), amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és a testedzést szolgálja.
8. Közterület: a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § a) pontja szerinti közterület.
9. Köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés. szállás, stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló más helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztántartása.
10. Köztisztasági szolgáltatás: megbízás, ill. megrendelés alapján a közterület tisztántartása, a települési hulladék kezelése.
11. Növényzet: fák, bokrok, cserjék, lágyszárúak összessége, ide nem értve a gyomnövényeket.
12. Tárolás: a települési hulladéknak a kijelölt lerakóhelyen, illetőleg létesítményben történő – hasznosítás nélküli – elhelyezése.
13. Települési hulladék: a háztartási és a háztartási hulladékhoz hasonló szilárd hulladék.
14. Települési hulladékkal összefüggő tevékenység: a települési hulladék kezelése, ártalmatlanítása és hasznosítása.
15. Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres megtisztítása, hó- és síkosság-mentesítése, illetőleg pormentesítése, zöldterület gondozása, szemét eltávolítása.
16. Tiltott hatóanyagot tartalmazó készítmény: bármely glifozát vagy deltamethrin hatóanyagot tartalmazó, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező készítmény.
17. Zöldfelület: a település területén a telkek növényzettel fedett részéből, a zöldterületekből, valamint az erdőkből álló egységes és összefüggő rendszer.
II. Fejezet

Köztisztasági feladatok

4. Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

4. § Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy ha erre más jogszabály, illetve a tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi, használója (haszonélvező, bérlő, szívességi használó, albérlő, üzemeltető) köteles gondoskodni (a továbbiakban együtt: tulajdonos).

5. § (1) A tulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlannal határos közterületen
aa) a járda, kapubehajtó, vízelvezető rendszer, nyílt árok és műtárgyai (pl. rácsos folyóka, kapubehajtó alatti csőáteresz) teljes területének karbantartásáról, fenntartásáról, tisztántartásáról, hó- és síkosság-mentesítésről, a hulladék eltávolításáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosításáról. A vízelvezető rendszer, nyílt árok és műtárgyai tisztítása alatt az üledék,- homokfogó takarítása, áteresz tisztítása, vízelvezető folyásfenék szinten tartása, gyomtalanítás, fűnyírás a rendeltetés szerinti folyamatos használat feltételeinek biztosítását is érteni kell.
ab) burkolt és burkolatlan felületek tisztán tartásáról és gyommentesítéséről, a lágyszárú növényzettel fedett felületen található növényzet magasságának 25 cm alatt tartásáról, allergén növények virágzásának megakadályozásáról, függetlenül a növény magasságától.
ac) a fás szárú növények lehullott ágainak, virágzatának, termésének, levelének összegyűjtéséről.
ad)az ingatlanról az út fölé hajló ágak nyeséséről, gyalogjárda esetén 2,5 méter magasságig.
ae)a biztonságos közlekedés érdekében a sarok ingatlan esetében az ingatlant két oldalról határoló- , két utcás ingatlan esetében az ingatlan első és hátsó utcafrontján, szabadon álló ingatlan esetében a négy kerítésvonal/telekhatár mentén, azzal határos - közterületen lévő sövény, bokor, összefüggő növényzet, kereszteződésekben a közút szélétől számított 10 méter hosszan maximum 0,60 m magasságának megtartásáról.
af) a kapubehajtók környezetében a sövény, bokor, összefüggő zöld növényzet folyamatos, a balesetmentes közlekedést, a kilátást és a láthatóságot biztosító (belátási háromszög) karbantartásáról.
ag) a gyalogos átkelőhelyek környékén a beláthatóság érdekében a sövény, bokor, összefüggő zöld növényzet maximum 0,60 m magasságának megtartásáról.
b) az ingatlanon a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról.
(2) A tulajdonos köteles az ingatlanát megművelni, rendben tartani, gyomtól - különösen az allergiás megbetegedéseket okozó allergén gyomnövényektől -, gaztól, szeméttől megtisztítani.
(3) A Törökbálint közigazgatási területén lévő intézmények, vállalatok, kereskedelmi egységek, vendéglátó ipari és szolgáltató létesítmények külső és belső nagytakarítását, a környezet rendezését az üzemeltetők kötelesek minden év április 30. napjáig elvégezni, rendben tartásukról folyamatosan gondoskodni, továbbá, a homlokzat, az épület szerkezeti egységeinek (előtető, portál, ernyőszerkezet, cégtábla) folyamatos, jó karbantartásáról gondoskodni.
(4) Beépítetlen vagy időszakosan használt ingatlanon a tulajdonos az utca felől láthatóan táblát köteles elhelyezni, amelyen a köztisztasági kötelezettség megállapítása céljából fel kell tüntetni a feladatok ellátására kötelezett nevét és címét.
(5) A kereskedelmi, vendéglátó-ipari szolgáltató létesítmények üzemeltetői a kirakatot kötelesek tisztántartani, és a kirakatokat az üzlet profiljának megfelelő áruk bemutatására használni.
(6) Intézmények, szórakozóhelyek, vendéglátó ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek esetében az (1) – (6) bekezdésben felsorolt feladatok elvégzése, illetőleg az arról való gondoskodás mind nyitvatartási időben, mind azon túl a használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.
(7) Az (1) – (7) bekezdésekben felsorolt feladatokat úgy kell elvégezni, hogy a járda vagy útburkolat ne rongálódjon, továbbá a terepszint ne változzon.

6. § (1) Útpadkán az út szélétől számított 50 cm-es szelvényben semmiféle akadály, megállást, várakozást, kilátást zavaró tárgy, növény nem helyezhető el.

(2) A csapadékvíz-elvezető árkokat betömni, a víz elfolyását megakadályozni tilos. Csapadékvíz-elvezető árok befedését kizárólag építési előírásoknak megfelelően, kizárólag indokolt esetben lehet elvégezni közútkezelői hozzájárulás alapján. Biztosítani kell az árok folyásfenék szintjét, amit a két csőáteresz folyásfenekének magassági pontjait összekötő egyenes határoz meg.

(3) A csapadékvíz-elvezető árokba szennyvizet, mosogató- és fürdővizet kiereszteni tilos.

(4) Az egyes ingatlanon keletkező szennyvizet kizárólag építési engedéllyel épített zárt szennyvíztárolóba, derítőbe illetve közcsatornába lehet elhelyezni.

(5) Az ingatlantulajdonos a Törökbálinti Városgondnokságon kérheti a nyílt árok és műtárgyai tisztításából keletkezett föld és hordalék elszállítását, melyet a bejelentéstől számított 5 munkanapon belül a Törökbálinti Városgondnokság elvégez.

7. § A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében a belterületen levő váróhelyiségek, várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füves területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében a Városgondnokság, a külterületen és a belterületen levő autóbusz–megállóhelyek tekintetében a közút kezelője köteles a rendszeres tisztántartásról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.

8. § (1) Közterületen szemetet, hulladékot csak erre a célra rendszeresített és felállított tartályban szabad elhelyezni. Háztartási hulladéknak a tartályba helyezése tilos.

(2) A szeméttartók kihelyezése és rendszeres ürítése – a (3) bekezdés kivételével – a Városgondnokság feladata.

(3) Az üzletek, vendéglátóhelyek, elárusítóhelyek előtt az üzemeltető köteles szemétgyűjtő tartályt elhelyezni és azt üríteni, környezetét tisztántartani.

(4) A lakosság részére a kijelölt helyeken a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló hulladéktartó edények használata biztosított. A hulladéktartó edénybe csak azokon feltüntetett típusú hulladék helyezhető el, amelyek elszállításáról a szolgáltató gondoskodik.

9. § (1) A röplapok, szórólapok kibocsátói és terjesztői kötelesek a röplapok, szórólapok szétszóródásából keletkező hulladék eltakarításáról gondoskodni.

(2) Hirdetmény, plakát, szórólap elhelyezésére, eltávolítására a reklámhordozókról szóló önkormányzati rendelet előírásait kell alkalmazni.

10. § (1) Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan és környékének folyamatos tisztántartása a kivitelező feladata.

(2) Építésnél, bontásnál, felújításnál a munkát úgy kell elvégezni, az anyagokat úgy kell tárolni, hogy abból szálló por, sár és egyéb szennyeződés ne keletkezzék. Szennyeződés keletkezése esetén az építtető vagy kivitelező köteles haladéktalanul gondoskodni annak eltakarításáról.

11. § A belterületen történő égetés tilalmára, a külterületen történő égetés feltételeire, engedélyezésére az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. A közterületek, a zöldterületek, zöldfelületek rendje

12. § (1) A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek, játszóterek beszennyezése, bármilyen anyaggal való feltöltése, a játszótéri eszközök beszennyezése, megrongálása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt területeken a környezetre és az emberi egészségre ártalmas szemetet, hulladékot, szennyező anyagot kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni nem szabad.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt területeken tiltott hatóanyagot tartalmazó készítmény használata tilos.

(3) Közterületen gépjárművet mosni tilos.

13. § Minden olyan munkánál, amely a közterület burkolatának felbontásával jár, illetőleg a talaj felásását teszi szükségessé, ügyelni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék. A kivitelező a szennyeződést a munkálatok befejezését követően azonnal köteles eltávolítani, az eredeti állapotot haladéktalanul helyreállítani.

14. § (1) A játszótereket napkeltétől napnyugtáig, de legkésőbb 21 óráig lehet használni. A nyitvatartási időn túl a játszótéren senki nem tartózkodhat.

(2) A játszótereken található játszótéri eszközöket rendeltetésüknek megfelelő célra és módon – az ott elhelyezett tájékoztató tábla szerint - lehet használni.

(3) A játszóterek és a közhasználatú zöldfelületek területére járművel behajtani és ott parkolni tilos.

(4) Játszótereken dohányozni és szeszesitalt fogyasztani tilos.

(5) Játszóterekre és tiltó táblával jelölt területekre kutyát és más állatot bevinni tilos.

(6) Az állat felügyeletét végző személy köteles a közterületen keletkezett kutyaürüléket összeszedni.

15. § (1) Szórakozóhely, vendéglátó ipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség, kerthelyiség és más elárusítóhely előtti járdaszakaszon és közterületen, a közterülethez közvetlenül kapcsolódó kapualjban, átjáróban szeszesital fogyasztása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel, engedéllyel kialakítható a szeszesital-fogyasztás helye.

6. A zöldterületek és zöldfelületek használata, fejlesztése, fenntartása és kezelése

16. § A város területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról és gondozásáról az önkormányzat gondoskodik.

17. § (1) Tilos a növényzet bármilyen módon történő megrongálása, pusztítása, károsítása, vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékének, egészségének csökkenésével jár.

(2) A helyi építési szabályzatban foglaltak szerint a város közigazgatási határán belül gondoskodni kell a zöldterületek és zöldfelületek arányának megőrzéséről, illetve növeléséről. Ennek érdekében a tulajdonos köteles a tulajdonában lévő zöldterületeket és zöldfelületeket:

a) a mindenkori szakmai szempontoknak megfelelően jó karban tartani vagy tartatni,

b) a kórokozóktól, a kártevőktől, a rongálóktól, valamint a szakszerűtlen kezelésektől megóvni,

c) fejleszteni, illetve a használat mértékének megfelelően fenntartani és felújítani.

(3) A zöldterületek, zöldfelületek halasztást nem tűrő igénybevétele (pl. csőtörés miatti hibaelhárítás) esetén az igénybevevőnek haladéktalanul értesítenie kell a terület kezelőjét vagy a közterület használatát engedélyező szervezetet, és gondoskodnia kell a helyreállításról.

18. § (1) A belterületeken és a külterületek zártkerti ingatlanain a legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan határától:

a) szőlő, valamint 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor (élő sövény) esetében 1,00 méter,

b) 3 méternél magasabbra, de 6 méternél magasabbra nem növő gyümölcs, egyéb bokor (élő sövény) és egyéb fa esetében 3,00 méter,

c) 6 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa esetében 5,00 méter.

(2) Közút és vasút területén a környező ingatlanok határától fát, valamint bokrot legalább 1,5 méter, 3 méternél magasabbra növő legalább 2,5 méter távolságra szabad ültetni (telepíteni).

(3) Zöldfelületek kialakításánál és fák telepítésénél szükség esetén talajcseréről kell gondoskodni, fatelepítés esetén 1 m-es, cserjetelepítésnél 0,4 m-es vastagságban, 1,0 m2, illetve 0,16 m2 felületen.

(4) Szomszédos telek tűzfalának, kerítésének kúszónövénnyel való befuttatását csak az ingatlan tulajdonosának engedélyével, lehetőleg tartószerkezet alkalmazásával lehet megvalósítani.

(5) Önként vállalt közterületi zöldfelület-fejlesztés és növénytelepítés a közterület tulajdonosának engedélyével végezhető. Az engedély iránti kérelemben a fejlesztés, telepítés pontos helyét meg kell jelölni.

(6) Az eltelepített fa a szomszédos ingatlan épületéhez nem érhet és a fölé nem lóghat.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti

a) a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról szóló 20/2004. (IV. 16.) önkormányzati rendelet, és

b) a zöldterületek és zöldfelületek megóvásáról, használatáról, fejlesztéséről és a fák védelméről szóló 28/2013. (VI. 10.) önkormányzati rendelet.