Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2016. (V.27.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 3/2016. (II. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 28- 2016. 05. 27

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 3/2016. (II. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) E rendelet alkalmazásában civil szervezet: az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban: Civil. tv.) szerinti civil szervezet, valamint a sportról szóló 2004. évi I. törvény szerinti sportszervezet.”


2. §


Az R. 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Pályázat, illetve egyedi kérelem útján a civil szervezetek és természetes személyek részére a civil szervezetek támogatására rendelkezésre álló keretből, a polgármesteri keretből és az alpolgármesteri keretből nyújtható támogatás.”


3. §


(1) Az R. 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Alapítványi forrás átadásáról a Képviselő-testület dönt.”


(2) Az R. 6. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:


„(3a) Civil szervezetek, illetve civil szervezetnek nem minősülő egyéb szervezetek és természetes személyek egyedi kérelemre történő támogatásáról – a polgármesteri, alpolgármesteri keretből történő támogatást kivéve – a Képviselő-testület dönt.”


(3) Az R. 6. § (5) bekezdésében a „Az (1) – (2) bekezdésekben” szövegrész helyébe „Az (1) – (2) és (3a) bekezdésekben” szöveg lép.


4. §


(1) Az R. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A Humánpolitikai Bizottság évente egy alkalommal, a költségvetési rendelet elfogadását követően pályázatot ír ki a civil szervezetek támogatására. A pályázatok benyújtására legalább 15 napos határidőt kell biztosítani.”


(2) Az R. 7. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Pályázat útján támogatásban részesíthető

b) civil szervezet (…)”


5. §


Az R. 10. § (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:


Egyedi kérelem alapján támogatásban részesíthető (…)


„d) a 7. § (2) bekezdés c), d) és g) pontjában meghatározott feltételeknek meg nem felelő civil szervezet.”


6. §


Az R. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„12. § (1) Civil szervezetnek nem minősülő egyéb szervezet (a továbbiakban: egyéb szervezet) részére működési támogatás nem adható.

(2) Egyéb szervezet által megrendezendő rendezvény, program az alábbiak szerint finanszírozható:

a) az egyéb szervezetnek a rendelet 1. és 2. mellékletének benyújtásával kell kérelmeznie a finanszírozást,

b) a polgármester dönt arról, vállalja-e, hogy a rendezvény, program az Önkormányzat rendezésében, illetve társrendezésében valósuljon meg,

c) amennyiben a polgármester ezt vállalja, a program szervezésével kapcsolatos feladatokat részben vagy egészben a szervezet végzi, a számlákat azonban – a polgármester által megállapított összegben – az Önkormányzat nevére kell kiállítani.”


7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a már benyújtott támogatási kérelmekre is alkalmazni kell.