Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (V.29.) önkormányzati rendelete

a Törökbálint Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 49/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 05. 30- 2017. 05. 29

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § 6. pontjában, 6. § (5) bekezdésében, 6. § (6) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében; a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, valamint 109. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) A Törökbálint Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 49/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 10. § (3) bekezdés e) – h) pontjai helyébe a következő rendelkezés lép:


(Az e rendelet hatálya alá tartozó ügyekben a polgármester feladatát képezi különösen)


„e)       telekalakítási eljáráshoz (telekegyesítéshez, telekmegosztáshoz, telekhatár-rendezéshez, telekcsoport újraosztásához), valamint közút, közterület és bármeny önkormányzati tulajdonú vagy résztulajdonú ingatlan egészének vagy részének a településrendezési eszközök (különösen a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv) végrehajtása érdekében szükséges rendezésére vonatkozó döntések meghozatala, megállapodások, adásvételi és csereszerződések megkötése legfeljebb nettó 15 millió Ft-ot meg nem haladó forgalmi értékű ingatlan vagy érintett ingatlanrész esetén;

f)          településrendezési eszközökben (különösen a helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben) közlekedési terület, közút, közterület vagy egyéb rendeltetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződések megkötése, legfeljebb 15 millió Ft forgalmi értékű ingatlan esetében;

g)         közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése legfeljebb 15 millió Ft-os forgalmi értékű jogosultság esetében, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési eszközök (különösen a helyi építési szabályzat és szabályozási terv) szerinti felhasználhatóságában;

h)         az önkormányzat, mint jogosult javára vezetékjogot, szolgalmi jogot és használati jogot biztosító szerződések megkötése legfeljebb 15 millió Ft forgalmi értékű jogosultság esetében;”


2. §


Az R. 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)     A polgármester rendszeresen beszámol a képviselő-testületnek a (3) bekezdés szerinti felhatalmazáson alapuló tevékenységéről.”


3. §


(1) Az R. 13. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A forgalomképtelen vagyontárgy megszerzése, településrendezési eszközök végrehajtása érdekében szükséges telekalakítása, továbbá a vagyontárgyat illető vagy terhelő szolgalmi jogokra vonatkozó döntés meghozatala, amennyiben a vagyontárgy, a telekalakítással vagy a bejegyzendő szolgalmi joggal érintett ingatlanrész forgalmi értéke

a) legfeljebb 15 millió Ft, a polgármester,

b) a 15 millió Ft-ot meghaladja, de legfeljebb 25 millió Ft, a pénzügyi bizottság,

c) a 25 millió Ft-ot meghaladja, a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.”


(2) Az R. 13. § (3) bekezdésében az hasznosítása az intézmény vezetőjének hatáskörébe tartozik szövegrész helyébe a hasznosítása – értékhatártól függetlenül - az intézmény vezetőjének hatáskörébe tartozik” szöveg lép.


4. §


(1) Az R. 14. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba tartozó vagyonelem elidegenítéséről, használati jogának átruházásáról, gazdasági társaságba viteléről, telekalakításáról, a vagyontárgyat illető vagy terhelő szolgalmi jogokról vagy egyéb módon történő hasznosításáról, amennyiben a vagyonelem, a telekalakítással, a bejegyzendő szolgalmi joggal vagy a hasznosítással érintett ingatlanrész forgalmi értéke

a)   legfeljebb 15 millió Ft, a polgármester;

b)   a 15 millió Ft-ot meghaladja, de a 25 millió Ft-ot nem éri el, a pénzügyi bizottság;

c)   a 25 millió Ft-ot eléri vagy meghaladja, a képviselő-testület dönt.”

(2) Az R. 14. § (3) bekezdésében a „hasznosítása az intézmény vezetőjének hatáskörébe tartozik” szövegrész helyébe a „hasznosítása – értékhatártól függetlenül - az intézmény vezetőjének hatáskörébe tartozik” szöveg lép.


5. §


Az R. 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„ (1)    Forgalomképes vagyontárgy megszerzéséről, elidegenítéséről, hasznosításáról, telekalakításáról, továbbá a vagyontárgyat illető vagy terhelő szolgalmi jogokról, amennyiben a vagyontárgy, vagyoni értékű jog, a telekalakítással vagy a bejegyzendő szolgalmi joggal érintett ingatlanrész forgalmi értéke

a)    legfeljebb 15 millió Ft, a polgármester;

b)    a 15 millió Ft-ot meghaladja, de a 25 millió Ft-ot nem éri el, a pénzügyi bizottság;

c)    a 25 millió Ft-ot eléri vagy meghaladja, a képviselő-testület dönt.

 (2)       A polgármester és a pénzügyi bizottság az átruházott hatáskörben hozott döntéseiről rendszeresen tájékoztatja a képviselő-testületet”


6. §


Az R. 19. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7)     A képviselő-testület a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság és a Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság javaslata alapján határozza meg azokat a vagyontárgyakat, amelyeket az önkormányzat gazdasági társaságba történő bevitel útján hasznosít.”


7. §


Az R. 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)     A vagyonkezelői jog létesítéséért a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) bekezdés 19. b) pontjának ba), bc), bd) és be) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők kötelesek a vagyonkezelői szerződés időtartama alatt évente ellenértéket fizetni.”


8. §


Az R. 30. § (2) bekezdés b) pontjában a „legfeljebb 10 millió Ft összegig” szövegrész helyébe az „5 millió Ft felett, de legfeljebb 10 millió Ft összegig” szöveg lép.


9. §


Az R. 32. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1)     Az önkormányzat számára más személy vagy szerv által ellenérték nélkül juttatott (a továbbiakban: térítés nélkül kapott) vagyon elfogadásáról

a) 15 millió Ft forgalmi értékig a polgármester,

b) 15 millió Ft forgalmi érték felett, legfeljebb 25 millió Ft forgalmi értékig a pénzügyi bizottság

c) 25 millió Ft forgalmi érték felett a képviselő-testület dönt.”


10. §


(1) Az R. 37. § (1) bekezdésében a „hasznosítására vonatkozó” szövegrész helyébe a „hasznosítására és értékesítésére vonatkozó” szöveg lép.

(2) Az R. 37. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5)     A pályázat meghirdetése minden esetben az önkormányzat honlapján, továbbá indokolt esetben nyilvános internetes ingatlanportálon, helyi-, megyei- vagy országos lapban való megjelentetéssel történik.”


11. §


Az R. 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


12. §

Az R. 2. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.


13. §

Az R. 3. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.


14. §

Az R. 4. melléklete helyébe e rendelet 4. melléklete lép.


15. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Mellékletek