Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 28/2016. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 12. 21- 2017. 12. 20

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bekezdésében és 53. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 28/2016. (XII. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A képviselő-testület egyes hatásköreit a polgármesterre, a bizottságaira, a jegyzőre, valamint a társulására ruházhatja át. A hatáskör gyakorlásához utasítást adhat, a hatáskört visszavonhatja. Az átruházott hatáskör tovább nem ruházható. Átruházott hatáskörben eljárva hozott döntéseket minden esetben írásba kell foglalni.”


2. §


A R. 10.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A képviselő-testület évente szükség szerint, de legalább 8 alkalommal tart rendes ülést.”


3. §


Az R. 83. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:


„(6) Az önkormányzat nevében a partner településekkel történő kapcsolattartás a polgármester feladata.”


4. §

A R. 85. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Hivatalos útnak minősül minden olyan utazás, amelyet a képviselő-testület vagy átruházott hatáskörben a döntésre jogosult hivatalos útként előzetesen jóváhagy. Amennyiben a belföldi vagy külföldi település vezetőjétől, a civilszervezet partner-kapcsolatától hivatalos meghívó érkezik a polgármester részére, abban az esetben a döntésre jogosult előzetes jóváhagyása nélkül is hivatalos útnak minősül az utazás.


(2) Hivatalos út esetén a polgármester és a főállású alpolgármester a kiküldetésre vonatkozó szabályok szerinti juttatásra jogosult.


(3) A hivatalos utazáson az önkormányzat képviseletében részt vevő személy jogosult az utazással összefüggő, indokolt és számlával igazolt költségei megtérítésére.


(4) A többnapos hivatalos utazásról az utazónak rövid írásos úti beszámolót kell készítenie a képviselő-testület számára. A beszámoló tartalmazza legalább az utazás, látogatás időpontját, helyszínét, a résztvevők felsorolását, amennyiben az utazás, látogatás konkrét eseményhez, rendezvényhez köthető, akkor az esemény ismertetését, a tapasztalatok, esetleges javaslatok rövid összefoglalását. Delegáció esetén az úti beszámolót a delegáció vezetésével megbízott személy készíti el. A beszámolót a soron következő testületi ülésen a két ülés között történt eseményekről szóló tájékoztató dokumentumaihoz kell csatolni.


(5) Amennyiben az utazás nem felel meg az (1) bekezdésben foglaltaknak, akkor az út magáncélúnak minősül. Ebben az esetben a látogatás során tett nyilatkozatokért, az elhangzott információkért a képviselő-testület felelősséget nem vállal.”


5. §


A R. 87.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az önkormányzat a Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal (továbbiakban: CNÖ), a Német Önkormányzat, Törökbálinttal (a továbbiakban: TNÖ), valamint a Törökbálinti Román Nemzetiségi Önkormányzattal (a továbbiakban: TRNÖ) a 323/2014. (XI.20.) ÖK határozattal elfogadott és a 4/2015. (I.26.) ÖK határozattal felülvizsgált együttműködési megállapodásokban foglaltak szerint együttműködik, valamint biztosítja részükre a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80. §-ban meghatározott feladatok ellátását.


6. §


A R. 3. mellékletében „A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság feladat- és hatásköre” cím, „I. A bizottság véleményével a képviselő-testület elé terjeszthető előterjesztések” alcím a következő 9. ponttal egészül ki:


„9. a tervezési koncepciókkal kapcsolatos előterjesztések,”


7. §


Az R. 4. mellékletében „A polgármester átruházott hatáskörei” cím 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„8. Dönt az önkormányzati delegáció tagjairól.”


8. §


A R. 6. mellékletében a „A vagyonnyilatkozat-tétel eljárási szabályai” cím 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„3. A vagyonnyilatkozat visszaadása az Mötv. 39.§ (3) bekezdése szerint történik. Amennyiben az önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik, a megbízatásának megszűnését követő 30 napon belül a vagyonnyilatkozat vizsgálatával megbízott bizottság értesíti a vagyonnyilatkozat visszaadásának időpontjáról. Ha a vagyonnyilatkozat átvételére nem kerül sor, a megadott átvételi időpontot követő 30. napon a vagyonnyilatkozat megsemmisítésre kerül.”


9. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a R. 87. § (7) – (10) bekezdés.