Törökbálint Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2018. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a Törökbálint Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 49/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 20- 2018. 12. 20

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § 6. pontjában, 6. § (5) bekezdésében, 6. § (6) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében; a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, valamint 109. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §

A Törökbálint Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 49/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6. § (4) bekezdése törlésre kerül.


2. §

A Rendelet 7.§ (2) bekezdésében a „valamint egyéb hasznosítása” szövegrész helyébe a „valamint egyéb hasznosítása, továbbá idegen vagyontárgy tulajdonba vétele” szöveg lép.


3. §

(1) A Rendelet 8. § (1) bekezdés utolsó mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az e rendelet szerinti hatáskör gyakorló kezdeményezésére a képviselő-testület bármely ügyben magához vonhatja a döntési jogkört.”

(2) A Rendelet 8. § (3) bekezdés „önkormányzatot illetik meg” szövegrész az „önkormányzatot, annak szerveit, intézményeit, az önkormányzati vagyon kezelőit illetik meg” szöveg lép.


4. §

A Rendelet 9. § helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § A pénzügyi bizottság átruházott hatáskörben tulajdonosi jogokat gyakorol az e rendeletben foglaltak - különösen a 13., 14., 15., 25., 29., 30., 32. § - szerint, valamint véleményezi a képviselő-testület elé kerülő vagyonhasznosítással összefüggő ügyeket.”


5. §

(1) A Rendelet 10. § (3) c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) az önkormányzat jogos érdekeinek továbbá vagyonának védelme céljából szerződés megkötésére, módosítására, felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása az átruházott hatáskörök értékhatárán belül”

(2) A Rendelet 10. § (3) d) pont kiegészül a következő szövegrésszel: „értékhatárra tekintet nélkül”


(2) A Rendelet 10. § (3) f) pontban az „ingatlan” szövegrész helyébe az „ingatlan, területrész, tulajdonrész” szöveg lép.


(4) A Rendelet 10. § (3) g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"g) önkormányzati tulajdonú ingatlanra vezetékjogot, szolgalmi jogot vagy használati jogot biztosító szerződések megkötése legfeljebb 15 millió Ft-os forgalmi értékű jogosultság esetében, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési eszközök (különösen a helyi építési szabályzat és szabályozási terv) szerinti felhasználhatóságában.”


6. §

A Rendelet 13. § (2) bekezdés c) pont kiegészül a következő szövegrésszel: „ , értékhatárra tekintet nélkül”


7. §

A Rendelet 15. § (1) bekezdésben a „megszerzéséről, elidegenítéséről” szövegrész helyébe a „megszerzéséről, megterheléséről, elidegenítéséről” szöveg lép.


8. §

A Rendelet 18. § (4) bekezdés helyébe következő rendelkezés lép:

„(4) Az önkormányzat forgalomképes üzleti vagyonát jelzálogjoggal annak – önkormányzati tulajdonosi döntésbe foglalt - forgalmi értéke mértékéig lehet megterhelni. Az erről szóló döntést az e rendelet 15. § szerint tulajdonosi döntésre jogosult szerv hozza.”


9. §

(1) A Rendelet 24. § (1) bekezdésben a (a továbbiakban haszonélvezeti jog)” szövegrész helyébe a következő rendelkezés lép:

„továbbá elővásárlási jogot (a továbbiakban vagyoni értékű jog)”

(2) A Rendelet 24. § (2) és (3) bekezdésében a haszonélvezeti” szövegrész helyébe a „vagyoni értékű” szöveg lép.


10. §

A Rendelet 34. § (1) bekezdésben döntésről szóló határozatnak” szövegrész helyébe a „szóló döntésnek” szöveg lép.


11. §

(1) A Rendelet 39. § szakaszt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés lép:

3.       A pályázati biztosíték és a pályázati ajánlat”

(2) A Rendelet 39. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„A pályázati biztosíték mértéke

  • 100 millió Ft forgalmi érték vagy éves minimális bérleti díj összegig a pályázatban meghirdetett vételár, vagy éves bérleti (használati) díj 10 %-a,
  • 100 millió Ft forgalmi érték vagy éves minimális bérleti díj felett 10 millió Ft és a 100 millió Ft feletti rész 5 %-a, de minimum 50.000 Ft, amely összeg a nyertes pályázóval megkötésre kerülő szerződés esetén a vételárba beszámításra kerül.”

(3) A Rendelet 39. § (4) bekezdés „bánatpénz” szövegrész helyébe a „pályázati biztosíték” szöveg lép.


12. §

A Rendelet 43. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ingatlan értékesítése során a szerződésszerkesztés és a forgalmi értékbecslés költségei a vevőt terhelik. A szerződésszerkesztés költsége – amennyiben azt az önkormányzat megbízásából eljáró ügyvéd végzi - a vételár 1%-a, de legfeljebb 100.000 Ft. Az értékbecslés költsége megegyezik az önkormányzat által ilyen címen kifizetett összeggel, amennyiben annak elkészítése vagy aktualizálása kifejezetten a vevő által benyújtott kérelem alapján vált szükségessé. A költségek megfizetésére a vételár megfizetésével azonos – e rendelet szerinti - feltételekkel részletfizetés biztosítható.


13. §

(1) A Rendelet 44. § (1) bekezdésben aszerződéskötéssel egyidejűleg” szövegrész helyébe a „szerződéskötést követő 5 napon belül” szöveg lép.

(2) A Rendelet 44. § (1) bekezdése kiegészül a következő rendelkezéssel:

„5 napon belüli vételár kifizetés esetén a tulajdonátruházás ingatlan-nyilvántartási átvezetésére vonatkozó kérelem földhivatali benyújtására csak a vételár beérkezését követően kerülhet sor.”


14. §

A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


15. §

A Rendelet 2. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.


16. §

A Rendelet 3. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.


17. §

A Rendelet 4. melléklete helyébe e rendelet 4. melléklete lép.


18. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Mellékletek