Törökbálint Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2019. (IX.25.) önkormányzati rendelete

a Törökbálint Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodákban foglalkoztatott közalkalmazottak számára nyújtott kedvezmények biztosításának szabályairól

Hatályos: 2020. 07. 07

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. A rendelet hatálya


  1. §


A rendelet személyi hatálya a Törökbálint Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodákban foglalkoztatott óvodapedagógusokra (a továbbiakban: közalkalmazottak) terjed ki.



2. A közalkalmazottak részére biztosított juttatások


  1. §


A közalkalmazottak részére az Önkormányzat a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottakon túl az alábbi juttatásokat biztosítja:

  1. lakhatási támogatás
  2. gyakornoki pótlék
  3. mentori pótlék
  4. gyakorlatvezetői pótlék.



  1. §

[1](1) Az Önkormányzat a közalkalmazottak részére önkormányzati fenntartású szolgálati férőhelyen történő elhelyezést biztosít.

[2](2) Amennyiben nincs szabad önkormányzati tulajdonban álló szolgálati férőhely, az Önkormányzat a közalkalmazott elhelyezése céljára lakást bérel, melynek használatára albérleti szerződést köt a közalkalmazottal.

(3) A közalkalmazott két éven keresztül a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 1/10 részének megfelelő összegű havi bérleti díj, valamint a lakás üzemeltetési költségének megfizetésére köteles. Két év letelte után a havi bérleti díj mértéke az önkormányzati fenntartású szolgálati férőhelyek bérleti díjának megfelelő összeg.



  1. §


(1) Az Önkormányzat a pályakezdő közalkalmazottak részére a Pedagógus I. fokozat eléréséig gyakornoki pótlékot biztosít.

(2) A gyakornoki pótlék összege a garantált bérminimum és a Pedagógus I. fokozathoz tartozó illetmény közötti különbség.

(3) A gyakornoki pótlék minden hónapban a közalkalmazotti illetménnyel egyidejűleg kerül átutalásra.



  1. §


  1. Az Önkormányzat a mentori feladatokat vállaló közalkalmazottak részére egy nevelési év időtartamra mentori pótlékot biztosít. E rendelet alkalmazásában mentor az az intézményvezető által kijelölt személy, aki a pályakezdő közalkalmazott beilleszkedését, betanulását segíti.

(2) A mentori pótlék összege havi bruttó 20 000 Ft. Egy pályakezdő közalkalmazott után egy személy részesülhet mentori pótlékban.

(3) A mentori pótlék minden hónapban a közalkalmazotti illetménnyel egyidejűleg kerül átutalásra.



  1. §


(1) Az óvodapedagógus hallgatók részére hospitálási lehetőséget biztosító óvodákban a gyakorlatvezetést vállaló közalkalmazottak részére az Önkormányzat szakmai gyakorlatvezetői pótlékot biztosít.

(2) A gyakorlatvezetői pótlék összege havi bruttó 15 000 Ft.

(3) A gyakorlatvezetői pótlék minden hónapban a közalkalmazotti illetménnyel egyidejűleg kerül átutalásra.



3. Eljárási szabályok


  1. §


(1) Az óvodavezetők minden év augusztus 31-ig adatot szolgáltatnak a jegyző részére a 2. §-ban felsorolt támogatásokra jogosultakról. A nevelési év közben bekövetkező változásról az intézményvezető a változás bekövetkeztét követő 8 napon belül köteles tájékoztatni a jegyzőt. (2) Az 5. §-ban szabályozott mentori pótlékra, valamint a 6. §-ban szabályozott gyakorlatvezetői pótlékra jogosultak körét az intézményvezető határozza meg. Az intézményvezető köteles részletesen meghatározni a mentor és a gyakorlatvezető feladatait és kidolgozni a feladatok végrehajtásáról történő beszámolás, az ellenőrzés rendjét.

(3) A 6. §-ban meghatározott hospitálási lehetőség és gyakorlati hely biztosítása érdekében a polgármester felveszi a kapcsolatot az ELTE Tanító-és Óvóképző Karával.



4. Záró rendelkezések


  1. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. szeptember 1-jétől kell alkalmazni.



[1]

A rendelet szövegét a 7/2020. (VII.06) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2020. július 07-től

[2]

A rendelet szövegét a 7/2020. (VII.06) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2020. július 07-től