Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019. (II.27.) önkormányzati rendelete

az útépítési együttműködésről és az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

Hatályos: 2019. 02. 28

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


  1. §


A rendelet célja, hogy meghatározza a helyi önkormányzat és a közút használatában érdekelt lakosság együttműködésével megvalósuló útépítés (a továbbiakban: útépítési együttműködés) feltételeit, eljárási szabályait, az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelezés rendjét, annak érdekében, hogy elősegítse a település területén a közutak állapotának javítását, a szilárd burkolattal ellátott utak arányának növekedését.


2.§


A rendelet hatálya a Törökbálint város közigazgatási területén az útépítési együttműködés keretében megvalósuló útépítésre, az abban részt vevő, a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyekre terjed ki.


3.§


E rendelet alkalmazásában


  • az érdekeltek 2/3-a: az érintett ingatlanok összterületére vonatkoztatva, a tulajdonosok több mint 2/3-a,
  • érintett ingatlan: az az ingatlan, amelynek a megvalósuló úthoz – a járda és az árok esetleges önálló helyrajzi számán túl – közvetlen kapcsolata van,
  • közút használatában érdekelt személy: az érintett ingatlan tulajdonosa,
  • közút használatában érdekelt személyre jutó hozzájárulás: az útépítési együttműködésben résztvevők által vállalt hozzájárulás (a továbbiakban: önerő) és az útépítési érdekeltségi hozzájárulás,
  • teljes beruházási költség: a beérkezett árajánlatok alapján meghatározott összeg, amely magában foglalja a tervezés, engedélyeztetés, teljes kivitelezés, valamint az esetleges közbeszerzési eljárás valamennyi díját, költségét.



2. Az útépítési együttműködés feltételei


4. §


Az önkormányzat a közút használatában érdekelt személyekkel (a továbbiakban: érdekeltek) az alapvetően lakossági érdekeket szolgáló közút építésére útépítési együttműködés keretében az alábbi feltételekkel működik együtt:

  • az önkormányzat tárgyévi költségvetése előirányzatot tartalmaz az útépítési együttműködés keretén belül az önkormányzatot terhelő kiadások fedezetére,
  • az önkormányzat költségviselésének felső határa legfeljebb a mindenkori költségvetési rendeletben e célra előirányzott összeg, amelynek fedezetet kell nyújtania az önkormányzatra eső költségen kívül az útépítési érdekeltségi hozzájárulások megelőlegezésére is,
  • az önkormányzat legfeljebb a teljes beruházási költség 50 %-ával támogatja a beruházás megvalósítását,
  • útépítési együttműködés keretében az önkormányzat belterületi üdülőövezeti és külterületi utakfejlesztését támogatja,
  • az útépítési együttműködésre irányuló kezdeményezést az érdekeltek több mint 2/3-a az 5. § (2) bekezdésében meghatározott tartalommal nyújtja be,
  • az útépítés kizárólag önkormányzati beruházásban valósulhat meg,
  • a megépítendő út minimális műszaki paramétereit a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Irodája (a továbbiakban: Iroda) határozza meg, figyelemmel a közművesítési viszonyokra is,
  • az együttműködési megállapodásban az önkormányzat felhívja az érdekeltek figyelmét a vízelvezető rendszer, nyílt árok és műtárgyai teljes területének karbantartására, fenntartására, tisztántartására vonatkozó, a helyi környezet védelméről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott kötelezettségekre.


3. Az eljárás menete


5. §


(1) Útépítési együttműködésre irányuló kezdeményezést a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A kezdeményezésnek a következőket kell tartalmaznia:

  • a megépítendő útszakasz pontos határait,
  • az önerőt önként vállaló érintett ingatlantulajdonosok nevét, lakcímét, az ingatlan helyrajzi számát és pontos címét, valamint nagyságát,
  • a részvételt önként nem vállaló ingatlantulajdonosok nevét és lakcímét, az ingatlan helyrajzi számát és pontos címét, valamint nagyságát,
  • az önként önerőt vállaló tulajdonosok nyilatkozatát a részvételről, az önerő vállalásáról,
  • a lakóközösség által választott szervező kapcsolattartó nevét, lakcímét, meghatalmazását,
  • a résztvevők azon nyilatkozatát, hogy az útépítés lebonyolításával együttműködési megállapodás keretében az önkormányzatot bízzák meg,
  • a résztvevők jóváhagyó nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a kiépítendő út térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába kerül a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 32. § (1) bekezdése alapján.


6. §


(1) A kezdeményezés akkor fogadható be, ha azt az érdekeltek több mint 2/3-a aláírta.

(2) Az Iroda a kezdeményezést megvizsgálja, és amennyiben az hiányos, 8 napon belül felhívja a megjelölt kapcsolattartót a hiányok pótlására. Ha a hiányok nem kerülnek pótlásra az Iroda által megadott határidőn belül, a kezdeményezés nem kerül a képviselő-testület elé.

(3) Amennyiben a kezdeményezés megfelel az 5. § (2) bekezdésben foglalt feltételeknek, az Iroda egyedileg meghatározza az útépítés műszaki paramétereit, figyelemmel a közművesítési viszonyokra is.

(4) Az Iroda – a műszaki paraméterek meghatározását követően – a kezdeményezés beérkezésétől számított 15 napon belül árajánlatokat kér be az útépítés megvalósítására.

(5) Amennyiben az árajánlatok alapján az Iroda megállapítja, hogy a beruházás közbeszerzési eljárás keretében valósítható meg, az árajánlatok beérkezésétől számított 30 napon belül előkészíti a közbeszerzési eljárás megindítására irányuló javaslatot.

(6) A beérkezett árajánlatok alapján, valamint a közbeszerzési eljárásban összességében legelőnyösebb ajánlat alapján az Iroda 8 napon belül megállapítja az útépítés teljes beruházási költségét, és ennek alapján kiszámítja a közút használatában érdekelt személyekre jutó hozzájárulás mértékét.

(7) Az önkormányzati tulajdoni hányad az érdekeltség számításánál nem vehető figyelembe, azt érdekeltként nem kell figyelembe venni, arra hozzájárulást nem kell fizetni.

(8) A közút használatában érdekelt személyekre jutó hozzájárulás mértéke a következőképpen kerül megállapításra:


teljes beruházási költség x érintett ingatlan területe x tulajdonos tulajdoni hányada

érintett ingatlanok összterülete


(9) Az Iroda a teljes beruházási költséget, valamint az útépítési együttműködésben résztvevők által fizetendő önerő összegét megküldi a kapcsolattartónak.

(10) A (9) bekezdésben meghatározottak kézhezvételét követő 15 napon belül a kérelem aláíróinak szándéknyilatkozatban kell nyilatkozniuk arról, hogy az útépítési együttműködésben részt kívánnak venni, a megállapított önerőt egyösszegben, az arra megállapított határidőn belül befizetik.  


7. §


(1) Amennyiben az érdekeltek 2/3-a az önerő megfizetését szándéknyilatkozatban vállalja, a szándéknyilatkozatok beérkezését követő rendes testületi ülésre az Iroda előkészíti a döntési javaslatot. Az előterjesztést a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság és a Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság előzetesen véleményezi.

(2) A Képviselő-testület a beérkező igényekről folyamatosan, a beérkezés sorrendjében dönt. Amennyiben az adott évre az előirányzat teljes egészében felhasználásra került vagy az ott szereplő összeg nem elegendő az önkormányzati hozzájárulás fedezésére, a kezdeményezés nem támogatható.

(3) A tárgyévben fedezethiány miatt nem támogatott kezdeményezések előnyt élveznek a következő elbírálás során.


8. §


(1) A Képviselő-testület támogató döntését követően az önkormányzat együttműködési megállapodást köt az útépítési együttműködésben résztvevő ingatlantulajdonosokkal. A Képviselő-testület a támogató döntés meghozatalával egyidejűleg dönt az együttműködési megállapodás tervezetének elfogadásáról.

(2) A tulajdonosok az együttműködési megállapodás aláírásával kötelezettséget vállalnak a rájuk eső anyagi hozzájárulás 30 napon belül, egyösszegben az önkormányzat számlájára történő átutalására, amennyiben ez nem történik meg, akkor az útépítési együttműködés megszűnik, a kivitelezés nem kezdődik meg, és az addig befizetett önerő visszautalásra kerül.

(3) Az útépítés kivitelezése azt követően kezdődhet meg, hogy az önerőt valamennyi, az együttműködési megállapodást aláíró tulajdonos az önkormányzat részére megfizette.


4. Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megállapítása és megfizetése


9. §


(1) Azok a közút használatában érdekelt tulajdonosok, akik az útépítési együttműködésben nem vesznek részt útépítési érdekeltségi hozzájárulás (a továbbiakban: érdekeltségi hozzájárulás) megfizetésére kötelesek.

(2) Az érdekeltségi hozzájárulás a 6. § (6) bekezdésében meghatározottak szerint kerül megállapításra.

 (4) Az érdekeltségi hozzájárulást azoknak a tulajdonosoknak kell megfizetniük, akik a kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában az érintett ingatlan tulajdonosai.


10. §


(1) Az érdekeltségi hozzájárulás kivetéséről az útépítés megkezdését követő 30 napon belül a jegyző az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseinek megfelelően, átruházott hatáskörben határozattal dönt.

(2) A hozzájárulást az (1) bekezdés szerinti határozat jogerőre emelkedését követő 60 napon belül egy összegben kell az önkormányzat számlájára átutalással megfizetni.

(3) A teljesítés elmulasztása esetén a hozzájárulásra vonatkozó kötelezés az Ákr. alapján végrehajthatóvá válik.


5. Záró rendelkezés


11. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Elek Sándor                                                                           Kailinger Ildikó

 polgármester                                                                                  jegyző



Záradék: A rendelet a Törökbálinti Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2019. február 27-én kihirdetésre került.



                                                                                               Kailinger Ildikó

                                     jegyző