Törökbálint Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (XII.9.) önkormányzati rendelete

a Humán Alap létrehozásáról

Hatályos: 2020. 12. 10

Törökbálint Város Önkormányzatának Polgármestere a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület feladat-és hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja


(1) Törökbálint Város Önkormányzata az Önkormányzat egészségügyi ellátással, az egészséges életmódra neveléssel, az egészségügyi ismeretterjesztéssel, valamint az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerveknél dolgozó foglalkoztatottak fizikai és mentális egészségének megőrzésével kapcsolatos feladatainak, célkitűzéseinek hatékonyabb ellátása érdekében Humán Alapot hoz létre (a továbbiakban: Alap).


(2) A rendelet célja az Alap bevételi forrásainak meghatározása, a bevételek felhasználásának, az Alap kezelésének részletes szabályozása.


2. Az Alap bevételei


Az Alap bevételei a következők:

  • a háziorvosok és a házi gyermekorvosok által a háziorvosi ellátó rendszer fejlesztéséhez befizetett hozzájárulások,
  • az Önkormányzat éves költségvetése terhére megállapított források, az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek dolgozói által befizetett hozzájárulások,
  • egyéb adományok, támogatások.


3. Az Alap felhasználása


(1) Az Alap bevételei kizárólag Törökbálint Város közigazgatási területén, az 1. § (1) bekezdésében meghatározott célok megvalósítása érdekében használhatók fel.


(2) Az Alap bevételei felhasználhatók különösen

  • a lakosság körében végzett egészségügyi szűrővizsgálatok, felvilágosító előadások, egyéb rendezvények szervezésére,
  • az egészséges életmóddal kapcsolatos iskolai, óvodai programok megvalósítására,
  • önkormányzati intézmények szervezésében megvalósuló rendezvények, szakmai programok megrendezésére,
  • az önkormányzati intézményrendszeren és az iskolákon belül továbbképzések szervezésére, vagy továbbképzési jellegű programokon való részvételre,
  • az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerveknél dolgozók fizikai és mentális egészségét célzó intézkedésekre,
  • az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére.


(3) Az Alap konkrét célra történő felhasználásáról a Humánpolitikai Bizottság javaslatának ismeretében a Képviselő-testület dönt.


(4) Az Alapból politikai szervezet támogatására, politikai rendezvények megvalósítására nem adható támogatás.



4. Az Alap kezelése


(1) Az Alapba történő befizetéseket és az onnan történő kifizetéseket a Polgármesteri Hivatal elkülönítetten kezeli.


(2) Az Alap elkülönített számlaszáma: UniCredit Bank 10950009-00000002-58160060. 


(3) Az Alap felhasználásáról évente – legkésőbb a tárgyévet követő év február 28-ig –részletes, az elért eredmények bemutatására alkalmas beszámolót kell készíteni a Képviselő-testület részére. A beszámoló elkészítéséről a jegyző gondoskodik.


(4) Az Alap év végi maradványa nem vonható el, azt a következő költségvetési évre az Alap pénzmaradványaként át kell vinni.


(5) Az Alap számviteli szabályoknak megfelelő elszámolásáért a polgármester felelős.



5. Záró rendelkezések


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.