Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a közigazgatási területéhez tartozó erdőterület védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2021. 11. 30

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a közigazgatási területéhez tartozó erdőterület védetté nyilvánításáról

2021.11.30.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A védelem alá helyezés célja, a védett területek megnevezése

1. § A helyi jelentőségű természetvédelmi terület (a továbbiakban: TT) létrehozásának célja a térségre jellemző őshonos növény- és erdőtársulások, valamint a hozzájuk kötődő állatvilág megőrzése, továbbá a rehabilitáció biztosítása. E célkitűzéseket a TT területét érintő valamennyi hatósági intézkedésnél és gazdasági döntésnél érvényre kell juttatni.

2. § Az e rendelet által helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánított erdőterület pontos meghatározását (helyrajzi szám, kezelő, illetve tulajdonos megnevezése, művelési ág, terület) az 1. melléklet tartalmazza.

2. A helyi jelentőségű védelem biztosítására vonatkozó általános szabályok

3. § A természetvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása szükséges a védett természeti terület állagát, állapotát befolyásoló minden tevékenységhez, így különösen

a) a művelési ág megváltoztatásához,

b) a terület bármely részének művelésből való kivonásához,

c) telekalakításhoz, terület-felhasználáshoz, építéshez, létesítéshez és használatbavételhez,

d) nyomvonalas létesítmény és földmű építéséhez,

e) ipari tevékenység gyakorlásához szükséges telep létesítésének engedélyezéséhez.

II. Fejezet

Az egyes tevékenységek gyakorlására vonatkozó szabályok

3. Erdőgazdálkodás

4. § A védett területen az erdőgazdálkodás a hatályos erdőtervben előírt módon történhet.

5. § (1) A TT területén természetközeli erdőgazdálkodást kell folytatni olyan színvonalon, hogy az példaértékű legyen a többi – nem védett – terület számára is.

(2) A természetközeliség jellemzői:

a) termőhelynek megfelelő fafaj-megválasztás,

b) felújításkor őshonos fafajok alkalmazása, ettől eltérni csak kivételesen, a védetté nyilvánító előzetes hozzájárulásával lehetséges,

c) a magról való természetes felújítási eljárások alkalmazása ott, ahol az ökológiai adottságok és faállományviszonyok lehetővé teszik,

d) elegyes, sokfajú, többszintű és vegyes korú faállomány-szerkezet kialakítása,

e) a biológiai és genetikai sokféleség megőrzése és gazdagítása célirányos erdőművelési eljárások alkalmazásával.

(3) A fokozatos felújító vágásokat és szálalóvágásokat térben és időben szakaszolni kell úgy, hogy a természetes felújítás feltételei megmaradjanak (anyaállomány egészségi állapota), ugyanakkor a térbeli rendet előre meg kell tervezni, biztosítva ezzel a táj képének harmóniáját.

6. § (1) A védett területen fakitermelést csak a vegetációs időn kívül, augusztus 15-től március 15-ig szabad végezni. Erdő, erdősáv, fasor megszüntetése csak a védetté nyilvánító előzetes hozzájárulásával lehetséges.

(2) A fakitermelés során a nevelővágásokat úgy kell elvégezni, hogy a természetes erdőtársulásokra jellemző fafaj- és korösszetétel megmaradjon, vagy a tevékenység ennek irányába hasson. A tevékenység során kímélni kell a dús cserjeszintet is.

(3) Az egészségügyi termeléshez a védetté nyilvánító előzetes hozzájárulása szükséges. Az egészségügyi termelés során azokat az odvas fákat és elszáradt egyedeket, amelyek az egészséges állományt és az erdőt látogató kirándulókat nem veszélyeztetik, meg kell őrizni az odúlakó madarak fészkelésének, a denevérek szaporodásának és egyes védett rovarfajok élőhelyének biztosítása érdekében.

(4) Véghasználatok során a fokozatos felújító vágásokat előre meg kell tervezni úgy, hogy a tervezett közelítő nyomvonalak minél jobban kerüljék el a természetes újulatot és a védett lágyszárú növényeket. A tervezés első fázisában ki kell jelölni az egyedi védelemre alkalmas fákat és facsoportokat. A fakitermelési tevékenység csak ezután kezdhető meg.

(5) Tarvágások esetén az egyszerre letermelhető terület nagysága maximum 1 hektár lehet. A tarvágással érintett terület mellett az újabb tarvágás csak akkor engedélyezhető, ha az előző terület felújítását a tulajdonos, kezelő befejezte, és azt az erdészeti hatóság átvette. Ettől eltérni csak kalamitás esetén, a védetté nyilvánító előzetes hozzájárulásával lehetséges.

4. Vízgazdálkodás

7. § A TT területére szennyvizet bevezetni, illetve ott leengedni tilos.

5. Vadgazdálkodás

8. § (1) A védett területen törekedni kell az őshonos vadállomány fenntartására. Nem őshonos fajok betelepítése tilos.

(2) Vadsűrűk, vadbúvók, vadetetők, sózók, szórók, dagonyák helyének kijelölésekor a természetvédelem érdekeit figyelembe kell venni. A vadlétszám a terület természetes vadeltartó képességének mértékéig csökkentendő.

(3) A TT területén a vadgazdálkodással kapcsolatos - a vadállomány kezelésével, fenntartásával foglalkozó - terveket a védetté nyilvánítóval egyeztetni kell.

6. Közlekedés

9. § (1) A TT területén gépjárművel csak a terület tulajdonosa, kezelője közlekedhet. Más szervek, személyek által történő úthasználat csak a védetté nyilvánító előzetes írásos engedélye alapján lehetséges. Indokolt esetben a védetté nyilvánító a védett terület tulajdonosával, kezelőjével való egyeztetés alapján az úthasználati engedély kiadását a parkerdei infrastruktúra, illetve az út állagában esetleg bekövetkező károk helyreállításához köti.

(2) A természeti értékek bemutatására szolgáló utakat az idelátogató gyalogos turisták korlátlanul használhatják.

7. Láthatóság, kutatás

10. § (1) A TT területén belül szabadon látogatható, korlátozottan látogatható és látogatás alól elzárt területeket kell kijelölni. A kijelölést a védetté nyilvánító végzi el a terület tulajdonosával, kezelőjével való előzetes egyeztetés után.

(2) A TT látogatható területén gondoskodni kell a látogathatóság feltételeinek biztosításáról (parkerdei infrastruktúra: erdei sétaút, letelepedő-hely, pad-asztal garnitúra, szemétgyűjtő, stb.).

(3) A természetvédelmi területen kutatást csak a védetté nyilvánító előzetes engedélyével lehet végezni.

III. Fejezet

Hatásköri és eljárási szabályok

11. § (1) Amennyiben e rendelet vagy magasabb szintű jogszabály eltérően nem rendelkezik, a jogszabály alkalmazása szempontjából védetté nyilvánítón Törökbálint Város Önkormányzatát (a továbbiakban: önkormányzat) kell érteni.

(2) Az önkormányzat a polgármestert bízza meg a hatáskörök gyakorlásával

a) a 6. § (3) bekezdésében foglaltak vonatkozásában,

b) a 8. § (2) bekezdés vonatkozásában,

c) a 9. § (1) bekezdés vonatkozásában,

d) a 10. § (1) bekezdése vonatkozásában.

(3) Az önkormányzat a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságot bízza meg az alábbi hatáskörök gyakorlásával:

a) részvétel a körzeti erdőterv jogszabály által előírt felülvizsgálatában,

b) a 3. § c) pontja tekintetében, ha a terület-felhasználás, létesítmény-elhelyezés a parkerdei infrastruktúra körébe tartozó létesítmények, továbbá kutatási és egyéb célokból határozott időre felállított mobil létesítmények elhelyezését célozza, feltéve, hogy az nem építési engedély köteles,

c) a 6. § (1) bekezdésben foglaltak vonatkozásában, feltéve, hogy a fakivágás maximum 1 hektár területre kiterjedő tarvágás.

d) a 8. § (3) bekezdésben foglaltak vonatkozásában.

(4) Nincs szükség a (3) bekezdés c) pontja szerinti esetben előzetes hozzájárulásra akkor, ha a határozott időre felállított mobil létesítmény az erdő kezelője, tulajdonosa részére az erdőműveléssel összefüggő feladatok végzése céljából szükséges.

(5) Nincs szükség a 6. § (1) bekezdésben említett előzetes hozzájárulásra akkor, ha a kezelő, tulajdonos a munkálatokat az erdőterv alapján végzi. A munkálatok megkezdéséről azonban a védetté nyilvánítót ilyen esetben is előzetesen tájékoztatni kell.

(6) A védelem alá helyezett erdőterület tulajdonosa, kezelője a védetté nyilvánító hozzájárulásához kötött ügyekben a hozzájárulást írásban köteles megkérni, méghozzá úgy, hogy amennyiben a hozzájárulás megtételére az önkormányzat vagy bizottsága jogosult, akkor legalább 30 nap, ha pedig a hozzájárulás megtételére a polgármester jogosult, legalább 15 nap álljon rendelkezésre a válaszadáshoz. A hozzájáruló nyilatkozatot a nyilatkozattételre jogosultak minden esetben írásban kötelesek megtenni.

(7) A védetté nyilvánító döntésének meghozatala, hozzájárulásának kiadása előtt köteles kikérni a főkertész véleményét.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

13. § Hatályát veszti Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2012. (VI.25) önkormányzati rendelete a közigazgatási területéhez tartozó erdőterület védetté nyilvánításáról.

1. melléklet

Helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánított erdőterület

Hrsz.

Művelési ág

Tulajdonos

Kezelő

Terület (hektár)

22

kivett szanatórium

Pest Megyei Önk.

11,0883

0179/1

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

3,1109

0179/2

erdő

magán tulajdonosok

3,1

0201/2

erdő

CBS PROPERTY Zrt.

1,317

0201/4

erdő

magán tulajdonos

4,7115

0203/1

erdő

magán tulajdonos

5,264

0203/2

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

11,351

0205/1

erdő

magán tulajdonos

9,6012

0205/7

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

39,2153

0205/9

erdő

magán tulajdonosok

4,7018

0207/15

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

17,9043

0207/19

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

0,252

0207/20

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

1,1003

0207/22

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

4,4577

0207/36

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

10,208

0207/49

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

8,4996

0207/53

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

2,2674

0207/56

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

2,4142

0207/58

erdő ; út

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

17,1902

0219/1

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

35,3045

0219/2

kivett út

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

0,1366

0219/3

legelő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

0,3629

0219/4

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

1,5540

0250/1

szántó ; erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

14,2913

0272/9

erdő

magán tulajdonos

1,5

0272/11

kivett vízmű

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

0,1016

0272/12

erdő

Magyar Állam

Pilisi Parkerdő Zrt.

49,8422

Összesen:

266,4275