Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásának szabályairól

Hatályos: 2022. 04. 01

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásának szabályairól

2022.04.01.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (1)-(2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Törökbálint város közigazgatási területén a Törökbálint Város Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 14. § (1) bekezdés l) pontja szerinti „Súlykorlátozás” táblával, továbbá a 14. § (1) bekezdés z/2. pontja szerinti „Korlátozott forgalmú övezet (zóna)” táblával érintett helyi közutakra terjed ki (a továbbiakban együtt: súlykorlátozott út).

(2) A rendelet tárgyi hatálya az (1) bekezdésben meghatározott súlykorlátozott utakon közlekedő, 3,5 tonna össztömeget meghaladó tömegű járművekre terjed ki (a továbbiakban: megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek).

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 36/2017. (IX.18.) NFM rendelet 14. § (1) bekezdés a), c), d), f), g) és k) pontjaiban felsorolt járművekre.

2. A közútkezelői hozzájárulás kiadásának szabályai

2. § A megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek súlykorlátozott utakra történő behajtásához közútkezelői hozzájárulás szükséges. A hozzájárulást a helyi közút tulajdonosa és kezelője nevében átruházott hatáskörben a polgármester adja ki.

3. § (1) A polgármester az egy kérelmező részére ugyanazon útszakaszra kiadható hozzájárulások számát írásbeli indokolás mellett korlátozhatja, illetve időbeli feltételeket állapíthat meg.

(2) A közútkezelői hozzájárulás rendszámokhoz kötve adható ki az e rendeletben előírt feltételek fennállása esetén.

(3) Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan nyújt be kérelmet, a kiadás feltételeinek mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön-külön kell fennállnia. Minden kérelmezett gépjárműre külön hozzájárulást kell kiadni.

(4) A polgármester a hozzájárulásban előírja azt az útvonalat, amelyen a gépjárműnek közlekednie kell és azokat a feltételeket, amelyek a gépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak a védelmét.

(5) A közútkezelői hozzájárulás jogosultja az általa használt útszakaszban történt károkozást köteles haladéktalanul bejelenteni a kezelőhöz és a helyreállítás költségét megtéríteni.

(6) A közútkezelői hozzájárulás jogosultja kizárólag a súlykorlátozott útra történő behajtásra jogosult, az út lezárására vagy a forgalom korlátozására nem.

4. § Az utak teherbírására és állapotára tekintettel a 24 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedése kizárólag különös indokoltság esetén engedélyezhető.

5. § (1) A közútkezelői hozzájárulás egy kijelölt útvonalra, vagy teljes úthálózatra kérhető.

(2) Teljes úthálózatra legfeljebb 12 tonna össztömegű járművek részére adható hozzájárulás, amennyiben a gépjármű forgalmi engedélyében a forgalmi engedély jogosultjának a címe súlykorlátozott úton található.

(3) A teljes úthálózatra vonatkozó hozzájárulásban a polgármester előírja azokat az utakat, utcákat, útvonalakat, melyekre a közútkezelői hozzájárulás nem vonatkozik, továbbá meghatározza azokat a feltételeket, amelyek a gépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.

6. § A közútkezelői hozzájárulás kiadására irányuló kérelmet a polgármester elutasítja, ha

a) a szállítmány megbontható, vagy

b) a súlykorlátozott út teherbírása és állapota, illetve az útviszonyok alapján nem alkalmas arra, hogy a túlsúlyos tehergépjármű azon közlekedjen.

3. A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem tartalma és benyújtásának szabályai

7. § (1) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet a gépjármű tulajdonosa, üzembentartója, vagy megbízás alapján annak az ingatlannak a tulajdonosa nyújthatja be, amelyhez a súlykorlátozással érintett járművel történik a szállítás (a továbbiakban: kérelmező).

(2) A kérelmet a Törökbálinti Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani az 1. mellékletben meghatározott, e célra rendszeresített nyomtatványon. A kérelem melléklete a behajtásra váró gépjármű forgalmi engedélyének másolata.

(3) A kérelem benyújtható személyesen, postai úton, illetve az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton.

(4) A kérelmet legalább a kért időpontot 2 munkanappal megelőzően kell benyújtani. A határidőben benyújtott kérelmet a kérelemben megjelölt időpontig a közútkezelő elbírálja.

(5) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, lakcímét, elérhetőségét,

b) a forgalmi engedély jogosultjának nevét, címét/székhelyét, elérhetőségét,

c) a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát); amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni,

d) a gépjármű típusát, össztömegét,

e) a célállomást, ahová a kérelmező be kíván hajtani,

f) a közútkezelői hozzájárulás érvényességének kért időtartamát,

g) a közútkezelői hozzájárulás kérésének indokát.

4. A közútkezelői hozzájárulás érvényességi ideje, használata, ellenőrzése

8. § (1) A közútkezelői hozzájárulás a kiadás napjától a hozzájárulásban megjelölt időpontig érvényes.

(2) A közútkezelői hozzájárulás lehet eseti (1 napra) vagy határozott időre (1 hét, 1 hónap, 3 hónap, 6 hónap, 12 hónap) szóló.

9. § (1) A közútkezelői hozzájárulás csak az abban meghatározott járművel való közlekedésre használható fel, más járműre nem érvényes.

(2) A hozzájárulás csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületre történő behajtásra jogosít fel.

(3) A közútkezelői hozzájárulást a gépjármű vezetőjének a meghatározott korlátozott területeken történő közlekedés során magánál kell tartani (papíralapon vagy elektronikus formában), és az ellenőrző személynek át kell adni.

5. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után induló ügyekben kell alkalmazni.

12. § Hatályát veszti a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásához szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadásáról szóló 23/2016. (IX.26.) önkormányzati rendelet.