Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

az Alsóerdősor utcába gépjárművel történő behajtás és az Alsóerdősor utcában történő várakozás rendjéről

Hatályos: 2022. 06. 28

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

az Alsóerdősor utcába gépjárművel történő behajtás és az Alsóerdősor utcában történő várakozás rendjéről

2022.06.28.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő–testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja a várakozási és behajtási tilalom alatti területek használatának, valamint a várakozási és behajtási engedélyekre való jogosultság feltételeinek, az engedélyezési eljárás szabályainak meghatározása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Törökbálint város közigazgatási területén, az Önkormányzat tulajdonában lévő Alsóerdősor utca „Várakozni tilos” közlekedési jelzőtábla „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblával jelzett szakaszára (a továbbiakban: várakozási terület), valamint az Alsóerdősor utca „Mindkét irányból behajtani tilos” közlekedési jelzőtábla „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblával jelzett szakaszára (a továbbiakban: behajtási terület) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - kiterjed valamennyi forgalmi rendszámmal rendelkező járműre, és azok tulajdonosára/üzembentartójára.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya

a) megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt járművekre,

b) figyelmeztető jelzéssel jogszerűen felszerelt, és azt jogszerűen használó járművekre.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) „Mindkét irányból behajtani tilos” közlekedési jelzőtábla: a KRESZ 14. § (1) bekezdés n) pontjában meghatározott módon azt jelzi, hogy az útra mindkét irányból tilos behajtani. A jelzőtábla alatt elhelyezett „Kivéve engedéllyel” kiegészítő tábla az útra engedéllyel rendelkező járművel szabad behajtani.

b) „Várakozni tilos” közlekedési jelzőtábla: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 15. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott módon azt jelzi, hogy várakozni tilos; a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő táblán levő felirat jelezheti, hogy a várakozási tilalom a járművek meghatározott körére nem terjed ki.

c) sportegyesület: a sportpályát használó egyesület

d) sportpálya: Törökbálint, 0205/3 hrsz-ú ingatlan

e) üzembentartó: a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 2. § 9. pontja szerinti üzembentartó.

4. A várakozás és behajtás rendje

4. § (1) A várakozási területen várakozni csak az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén kiadott várakozási engedéllyel lehet.

(2) A behajtási területre behajtani csak az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén kiadott behajtási engedéllyel lehet.

5. A várakozási és behajtási engedély kiadásának feltételei

5. § (1) A várakozási és behajtási területeken kérelemre kiadható engedélyek fajtái:

a) lakossági várakozási vagy behajtási engedély,

b) gazdálkodói várakozási vagy behajtási engedély,

c) egészségügyi várakozási vagy behajtási engedély,

d) sportegyesületi behajtási engedély.

(2) Lakossági várakozási vagy behajtási engedély kérelemre annak a lakosnak adható, akinek a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján lakóhelye vagy tartózkodási helye az Alsóerdősor utca érintett szakaszán lévő várakozási vagy behajtási területen van.

(3) A lakossági várakozási vagy behajtási engedély a kérelmező által megjelölt érvényes forgalmi engedéllyel rendelkező alábbi járművekre vonatkozhat:

a) arra a személygépjárműre vagy 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépjárműre, amelynek a kérelmező az üzembentartója, vagy

b) a munkáltatótól a kérelmező kizárólagos használatába adott, a munkáltató által üzemben tartott személygépkocsira.

(4) Gazdálkodói várakozási vagy behajtási engedély kérelemre a várakozási vagy behajtási területen székhellyel, telephellyel, vagy fiókteleppel rendelkező gazdálkodónak adható, az általa megjelölt olyan személygépkocsira, amelynek a gazdálkodó az üzembentartója. Gazdálkodói várakozási vagy behajtási engedély adható továbbá az olyan gazdálkodónak – a munkavégzés időtartamára –, akinek a gépjárműi a várakozási vagy behajtási területen közterületet érintve karbantartási-, illetve felújítási munkálatokat végeznek, valamint gazdálkodói behajtási engedély adható a sportpályát érintő karbantartási-, illetve felújítási munkálatokat végzők részére.

(5) Egészségügyi várakozási és behajtási engedély kérelemre

a) az ellátási kötelezettséget vállaló háziorvos és gyermekorvos, és ezek asszisztense,

b) a védőnő,

c) az adott területen a szociális házi gondozási tevékenységben részt vevő személyek részére

adható, az általuk megjelölt egy darab személygépkocsira.

(6) Sportegyesületi behajtási engedély jogcímen a sportegyesület elnökének kérelmére a sportpálya megközelítése és igénybevétele céljából legfeljebb 40 db forgalmi rendszám nélküli SPORTEGYESÜLET feliratú behajtási kártya adható.

(7) Az ingatlanokhoz érkező vendégek, valamint a vállalkozásokhoz érkező ügyfelek várakozási vagy behajtási lehetőségeinek biztosítására az önkormányzat külön kérelemre ingatlanonként és vállalkozásonként legfeljebb 2-2 db forgalmi rendszám nélküli „VENDÉG” feliratú várakozási vagy behajtási kártyát ad ki.

6. Eljárási rendelkezések

6. § (1) A várakozási és behajtási engedély az 1. mellékletben található kérelem formanyomtatványon igényelhető. A kérelmet papíralapon a Törökbálinti Polgármesteri Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) lehet benyújtani.

(2) Az engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) lakossági várakozási vagy behajtási engedély iránti kérelem esetén:

aa) a kérelmező lakcímkártyájának másolatát,

ab) a kérelmezett jármű forgalmi engedélyének másolatát,

ac) munkáltató által biztosított jármű esetén a cégvezető által aláírt, kizárólagos használatról szóló igazolást,

b) gazdálkodói várakozási vagy behajtási engedély iránti kérelem esetén:

ba) 30 napnál nem régebbi cégkivonatot,

bb) aláírási címpéldány másolatát,

bc) a kérelmezett jármű forgalmi engedélyének másolatát,

bd) munkavégzés céljából kért engedély iránti kérelemhez a munkavégzés tényét és várható időtartamát igazoló dokumentumot,

c) egészségügyi várakozási és behajtási engedély iránti kérelem esetén:

ca) az ellátási kötelezettséget igazoló dokumentum másolatát,

cb) a kérelmezett jármű forgalmi engedélyének másolatát.

(3) A várakozási és behajtási engedélyt és a hozzá tartozó várakozási és behajtási kártyát a polgármester adja ki. A várakozási és behajtási engedély kiadása önkormányzati hatósági ügy, az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

7. § A várakozási és behajtási engedély kiadása díjmentes.

8. § (1) A várakozási és behajtási engedély – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kiadás napjától a kiadás évét követő január 31-ig érvényes.

(2) A munkavégzés céljára kiadott gazdálkodói várakozási vagy behajtási engedély a munkavégzés időtartamára kerül kiadásra.

(3) A várakozási vagy behajtási engedély és a várakozási vagy behajtási kártya - az 5. § (6) - (7) bekezdésben foglaltak kivételével - csak az engedélyben, illetve a várakozási vagy behajtási kártyán feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő várakozásra vagy behajtásra használható fel.

(4) A várakozási vagy behajtási kártyát a gépjármű első szélvédője mögött jól látható helyen kell elhelyezni, amelyet a Rendőrség és a Városrendészet ellenőriz.

(5) A várakozási vagy behajtási kártyáról másolatot készíteni tilos.

7. Az ellenőrzés szabályai, az engedély visszavonása és kicserélése

9. § (1) Az engedéllyel rendelkező köteles haladéktalanul bejelenteni a Hivatalban, ha a 5. §-ban meghatározott feltételekben változás következik be.

(2) A polgármester visszavonja a várakozási és behajtási engedélyt, és a várakozási és behajtási kártyát, ha megállapítja, hogy a 5. §-ban meghatározott feltételek már nem állnak fenn.

10. § (1) Az engedély meglétének ellenőrzése - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a jármű forgalmi rendszáma és a várakozási és behajtási kártya alapján történik.

(2) Az 5. § (6) - (7) bekezdésben meghatározott esetekben az engedély meglétének ellenőrzése a VENDÉG, illetve SPORTEGYESÜLET kártya alapján történik.

11. § (1) Az engedély jogosultjának kérelmére a megrongálódott várakozási és behajtási kártyát – annak leadásával egyidejűleg – a polgármester kicseréli.

(2) A várakozási és behajtási kártya elvesztését, ellopását, megsemmisülését a várakozási és behajtási engedély kiállítója felé 3 munkanapon belül be kell jelenteni, és a várakozási és behajtási kártya pótlására kérelmet kell benyújtani.

(3) A (2) bekezdés szerinti pótlásra évente kártyánként egy alkalommal van lehetőség.

8. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.