Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2023. 06. 28

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2023.06.28.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Törökbálint Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Törvény), a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.09.) EMMI rendelet és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját.

(2) Az Önkormányzat biztosítja mindenkinek azt a jogot, hogy igénybe vegye a muzeális és közművelődési intézmények szolgáltatásait, valamint a nyilvános könyvtári ellátást.

(3) Az Önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.

(4) A közművelődési intézményeknek feladatellátásuk során figyelembe kell venniük a település értékrendszerét, az emberi együttélés általános és hagyományokra épülő normáit.

2. § A rendelet hatálya kiterjed

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő természetes és jogi személyekre,

b) az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi intézményeire, azok alkalmazottaira,

c) közművelődési feladatokat közművelődési megállapodás alapján ellátó természetes és jogi személyekre.

2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1) Az Önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatások megszervezését biztosítja Törökbálint Város közigazgatási területén:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

e) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

f) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(2) Az Önkormányzat önként vállalt feladatai körében ellátja:

a) az ünnepek kultúrájának gazdagítását,

b) helyi művelődési tárgyú kitüntetések, díjak alapítását,

c) találkozók, fesztiválok, bemutatók rendezését, a helyi kulturális nyilvánosság fejlesztését,

d) kapcsolat építését határon túli magyarság művelődési közösségeivel,

e) kapcsolat építését testvértelepülésekkel,

f) szabad kapacitás terhére az intézmény éves munkatervében rögzített módon egyéb szabadidős szolgáltatás nyújtását.

3. Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának formája és intézményrendszere

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezését és folyamatos hozzáférhetőségét a fenntartásában lévő Munkácsy Mihály Művelődési Ház (székhely: 2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 83.), mint közművelődési intézmény útján biztosítja.

(2) Az alaptevékenységhez kapcsolódóan a közművelődési feladatok ellátásában a Volf György Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény (székhely: 2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 83.) is közreműködik kulturális, közösségi és egyéb könyvtári, múzeumi programok szervezésével.

(3) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik a területén működő:

a) köznevelési intézményekkel,

b) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c) egyházakkal,

d) közművelődési tevékenységet végző magánszemélyekkel,

e) közművelődési feladatok ellátásában résztvevő országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, és

f) a nemzetiségi önkormányzatokkal.

(4) Az Önkormányzat - létrejötte esetén - együttműködik a közművelődés helyi lakossági képviseletét ellátó Közművelődési Kerekasztallal.

4. A közművelődési megállapodás szabályai

5. § (1) Az Önkormányzat az általa biztosított közművelődési alapszolgáltatások megszervezésére közművelődési megállapodást köthet azzal a természetes vagy jogi személlyel, amely megfelel a Törvényben meghatározott feltételeknek és vállalja az e rendeletben foglalt kötelezettségek teljesítését.

(2) Közművelődési megállapodás megkötését az Önkormányzat, valamint a 4. §-ban meghatározott intézmények, személyek kezdeményezhetik.

(3) A közművelődési megállapodás megkötéséről a Humánpolitikai Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) javaslatára a Képviselő-testület dönt.

5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § (1) A Törvényben, e rendeletben és az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletében meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a Képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben a Polgármester, valamint a Bizottság gyakorolja, a nemzetiségeket érintő kérdésekben az illetékes nemzetiségi önkormányzat véleményének kikérésével.

(2) A Bizottság közművelődéssel kapcsolatos feladatköre a következő:

a) előkészíti, véleményezi:

aa) a közművelődéssel kapcsolatos helyi önkormányzati rendeleteket,

ab) az emlékművek, szobrok, emléktáblák elhelyezését, az utcanevek megváltoztatását,

ac) az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények vezetőire vonatkozó pályázatokat,

ad) részt vesz az ágazatra vonatkozó fejlesztési programok kidolgozásában, véleményezi azok végrehajtását,

b) javaslatot tesz:

ba) az intézményvezetők személyére,

bb) a közművelődési célok meghatározására,

bc) a költségvetésben közművelődési célokra elkülönített pénzeszközök felhasználására,

bd) közművelődési megállapodás megkötésére,

c) képviselő-testülettől átruházott hatáskörében dönt:

ca) a közművelődési célú – éves költségvetésében biztosított – pályázati keretösszegek felosztásáról, kivéve az alapítványi támogatásokat,

cb) az Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézmények éves munkatervének jóváhagyásáról és az előző évi beszámoló értékeléséről.

(3) Az Önkormányzat fenntartásában működő közművelődési alapfeladatokat ellátó intézmények éves munkatervét és az előző év beszámolóját értékelését minden év március 1-ig az intézmények szakmai kollektívája elfogadja, majd jóváhagyásra megküldi az Önkormányzat részére.

(4) Közművelődési megállapodás esetén a feladat ellátója a megállapodásban meghatározottak szerint készíti el a munkatervét és éves beszámolóját.

(5) Az intézményhálózat munkatervi feladatainak tartalmaznia kell a 3. §-ban meghatározott – az egyes intézményekben ellátandó – önkormányzati feladatokat.

6. A közművelődési tevékenység finanszírozása

7. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények fenntartásához, illetve a 3. § szerinti feladatok teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatait az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg, és az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.

(3) Az Önkormányzat évente közművelődési feladatainak finanszírozására minimum az állami támogatás összegét fordítja.

(4) Az Önkormányzat a költségvetéséből finanszírozza:

a) az intézmények üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit a költségvetési és az önkormányzati vagyonnal történő gazdálkodás szabályairól szóló mindenkor hatályos rendeleteiben foglaltak szerint,

b) az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások fedezetét, továbbá a személyi juttatások járulékait,

c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit,

d) a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását.

(5) Az Önkormányzat a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatásához benyújtandó pályázathoz minden évben vállal pályázati önrészt.

(6) Az Önkormányzat az egyesületek, alapítványok, öntevékeny közösségek közművelődési tartalmú tevékenységének támogatására a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló rendelete alapján pénzeszközt bocsát rendelkezésre, melynek keretösszegét a tárgyévi költségvetési rendeletben határozza meg.

7. Díjmentes és díjköteles közművelődési szolgáltatások

8. § (1) A Munkácsy Mihály Művelődési Ház saját bevétele és az intézményi finanszírozás aránya évenként a költségvetési rendelet és az intézményi munkaterv szerinti feladatellátás függvényében kerül meghatározásra.

(2) Az Önkormányzat - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - az intézmény belső szabályzatában foglaltaknak megfelelően díjmentesen helyiséget biztosít:

a) a művelődő közösségek részére a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésére,

b) a nemzetiségi önkormányzatok részére a rendszeres és alkalomszerű közművelődési tevékenységük ellátásához.

(3) A helyiség használatáért bérleti díjat kell fizetniük a művelődő közösségeknek, amennyiben a helyiségben a lakosság számára ellenérték fejében nyújtanak szolgáltatást.

(4) A közművelődési intézmények által szedhető díjak megállapításának módja intézmények belső szabályzatában foglaltak alapján történik.

(5) A művelődő közösségek helyiséghasználatára vonatkozó egyéb szabályokat az Önkormányzat fenntartásában működő intézmény szervezeti és működési szabályzata határozza meg.

8. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

10. § Hatályát veszti a közművelődésről szóló 4/2000. (III.10.) önkormányzati rendelet.