Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a Törökbálinton élő szépkorúak és újszülöttek köszöntéséről

Hatályos: 2023. 06. 28

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a Törökbálinton élő szépkorúak és újszülöttek köszöntéséről

2023.06.28.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (3) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Törökbálint Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) meghatározza a szépkorú lakosok és a törökbálinti újszülöttek köszöntése formáit és helyi szabályait.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a Törökbálint közigazgatási területén - a polgárok személyi - és lakcímnyilvántartás adatai szerint - bejelentett lakóhellyel rendelkező, 75., 80., 85., 90. életévet, illetve 91. életév betöltésétől minden további életévet betöltő személyekre (a továbbiakban: szépkorúak), továbbá azon újszülöttekre, akik Törökbálinton lakóhellyel rendelkeznek és a Védőnői Szolgálat gondozásában vannak (a továbbiakban: újszülöttek).

2. § Az Önkormányzat által biztosított köszöntési formák a következők:

a) újszülötteket köszöntő emléklap,

b) szépkorúakat köszöntő emléklap.

2. Újszülötteket köszöntő emléklap

3. § (1) Az újszülötteket születésük alkalmából az Önkormányzat – postai levélküldeményként kiküldött – emléklappal köszönti.

(2) A köszöntő emléklapok elkészítése és postázása minden naptári évben, havonta folyamatos.

3. Szépkorúakat köszöntő emléklap

4. § (1) A szépkorúak iránt érzett tiszteletet és megbecsülést az Önkormányzat emléklap – postai levélküldeményként történő – megküldésével fejezi ki.

(2) A köszöntő emléklapok elkészítése és postázása minden naptári évben, havonta folyamatos, azokat az érintettek a születésnap betöltésének hónapjában kapják meg.

4. A köszöntésre jogosultak körének azonosítása, az adatkezelésre és a köszöntésre vonatkozó eljárási rendelkezések

5. § (1) A jegyző a jogosultak körének pontos azonosítása, az emléklapok elkészítése és postázása, valamint a személyes köszöntések megszervezése és lebonyolítása érdekében, mint adatkezelő, a (2) bekezdésben meghatározottak szerint személyes adatokat kezel a jogosultakról.

(2) A jegyző az adatkezelési cél eléréséhez szükséges természetes személyi adatokat (név, születési idő) és lakcím adatokat a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Nyvt.) 21. § a) pontja alapján folyamatosan, minden hónapban elektronikus úton kérdezi le.

(3) Az e rendelet szerinti önként vállalt közfeladat ellátása érdekében az érintettek személyes adatai az e rendeletben foglaltak szerint, a közfeladat ellátása céljából kezelhetők.

(4) A jegyző a (2) bekezdésben foglaltak szerinti lekérdezésről az Nyvt. 31. §-ában foglaltak szerint adatszolgáltatási nyilvántartást vezet.

5. Záró rendelkezések

6. § A kezelt személyes adatok körét, valamint az adatkezelés szükségességét a Képviselő-testület 5 évenként felülvizsgálja.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.