Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a művészeti alkotások közterületen történő elhelyezésének és karbantartásának szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 26

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a művészeti alkotások közterületen történő elhelyezésének és karbantartásának szabályairól

2023.09.26.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, továbbá a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 109. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Törökbálint Város közterületein, önkormányzati tulajdonú épületein, valamint a nem önkormányzati tulajdonú épületek közterületről látható részein elhelyezendő művészeti alkotások, emléktáblák meghatározott rend szerint, a létrehozott utcákhoz, terekhez, építészeti, művészeti, kulturális és szellemi értékekhez illeszkedjenek, ezáltal hozzájáruljanak a település minőségi fejlesztéséhez a jövő nemzedékek számára.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Törökbálint város közigazgatási területének közterületeire, önkormányzati tulajdonú épületeire, valamint a nem önkormányzati tulajdonú épületek közterületről látható részeire.

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván,

b) művészeti alkotás: a szerzői jogról szóló törvény hatálya alá tartozó képzőművészeti, iparművészeti, fotóművészeti és ipari tervező-művészeti alkotás, továbbá minden olyan közterületi tárgy, mely emlékműként, művészeti alkotásként valósult meg és a közterületről látható, megközelíthető.

2. Művészeti alkotások és emléktáblák elhelyezése, megváltoztatása, karbantartása

4. § (1) Művészeti alkotások és emléktáblák elhelyezését bárki írásban kezdeményezheti a polgármesternél. A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) művészeti alkotás esetén:

aa) helyszínrajzot,

ab) környezetrendezési tervet legalább az alkotás 20 m-es sugarú környezetére vonatkozóan,

ac) a környezet fotódokumentációját,

ad) a művészeti alkotás modelljét, fotómontázsát,

ae) műszaki leírást, mely kiterjed az elhelyezés műszaki megoldására, az alkotás esztétikai mondanivalójának megfogalmazására, az ábrázolt mű eszmei megfontolására (személy esetében részletes életrajzra és a tevékenység mértékadó megfogalmazására), a költségekre,

af) a költségek finanszírozásáról szóló nyilatkozatot,

ag) az érintett ingatlan tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozatát, amennyiben nem önkormányzati tulajdonú ingatlanon történik az elhelyezés és

ah) a kérelmező nevét.

b) emléktábla esetén:

ba) helyszínrajzot,

bb) a környezet fotódokumentációját,

bc) épület homlokzaton, köztéri tárgyon történő elhelyezés esetén az elhelyezés dokumentálását,

bd) műszaki leírást, mely kiterjed az elhelyezés műszaki megoldására, az emléktábla eszmei megfontolására (személy esetében részletes életrajzra és a tevékenység mértékadó megfogalmazására), a tábla anyagának, méretének, színének meghatározására, a táblára kerülő szöveggel együtt a betűtípus meghatározására, költségekre,

be) a költségek finanszírozásáról szóló nyilatkozatot,

bf) az érintett ingatlan tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozatát, amennyiben nem önkormányzati tulajdonú ingatlanon történik az elhelyezés és

bg) a kérelmező nevét.

(2) A döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan a kérelmezőnek - a saját költségére - szakvéleményt kell beszereznie az erre kijelölt szakmai szervezettől.

(3) A tervet engedélyezés előtt Törökbálint Város Tervtanácsával véleményeztetni kell.

(4) A művészeti alkotások és az emléktáblák elhelyezéséről a Képviselő-testület dönt. Az elhelyezésre vonatkozó javaslatot a Polgármesteri Hivatal készíti elő, majd a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleményével kiegészítve kerül a javaslat a Képviselő-testület elé.

(5) Az engedélyezés során az építésügyi, településrendezési és szakhatósági előírásokat be kell tartani.

(6) A Képviselő-testület a kérelem és mellékletei alapján művészeti alkotás, emléktábla

a) közterületen, önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezése, áthelyezése, lebontása esetén először az elvi támogatásról hoz határozatot, majd a (2) bekezdésben foglalt szakmai vélemény figyelembevételével véglegesíti döntését,

b) nem önkormányzati tulajdonú épület közterületről látható részére történő elhelyezése esetében véleményt alkot, mely vélemény kialakításánál figyelembe veszi a (2) bekezdésben meghatározott szakértői véleményt.

(7) Emléktáblát közterületen és épületen a közösség számára maradandó értéket létrehozó személynek, csoportnak vagy meghatározó eseményről, évfordulóról történő megemlékezés érdekében lehet állítani, elhelyezni.

5. § Az előkészítés során – az önkormányzati honlap partnerségi egyeztetési felületének használatával – ki kell kérni a lakosság véleményét. A lakosság állásfoglalását a Képviselő-testületi döntés előkészítésekor ismertetni kell.

6. § (1) A művészeti alkotásoknál fel kell tüntetni az alkotó nevét, a mű megnevezését.

(2) A művészeti alkotások elhelyezésének megváltoztatására az elhelyezésre vonatkozó rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni.

7. § (1) A közterületeken lévő művészeti alkotások megrongálása, beszennyezése, elhelyezésének megváltoztatása vagy engedély nélküli eltávolítása tilos.

(2) Amennyiben a rendelet hatálya alá tartozó művészeti alkotás vagy emléktábla Képviselő-testületi döntés nélkül kerül közterületen felállításra, elhelyezésre, áthelyezésre, elbontásra, a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletben a közterületek engedély nélküli használatára vonatkozó szabályok szerint kell eljárni.

8. § (1) A közterületen elhelyezett művészeti alkotásokról és emléktáblákról a jegyző nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza:

a) a művészeti alkotás, emléktábla megnevezését, fényképét, és az alkotójának a nevét,

b) a művészeti alkotás, emléktábla elhelyezésének helyét (közterület pontos megnevezését, helyrajzi számát),

c) a művészeti alkotás, emléktábla elhelyezéséről szóló önkormányzati határozat számát és

d) a művészeti alkotás, emléktábla elhelyezőjének megnevezését.

9. § (1) A művészeti alkotásnak nem minősülő szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak és más köztárgyak közterületen való elhelyezésénél e rendelet előírásait kell alkalmazni.

(2) Közterületen álló művészeti alkotások és az (1) bekezdés szerinti köztárgyak áthelyezése, karbantartása, felújítása főépítészi vélemény alapján meghozott polgármesteri támogatói döntéssel történhet.

(3) Művészeti alkotások karbantartása, felújítása, áthelyezése esetén a főépítész állásfoglalását a helyi Tervtanács véleményére alapozza.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § Hatályát veszti a művészeti alkotások közterületen történő elhelyezésének szabályairól szóló 13/2007. (V.29.) önkormányzati rendelet.