Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a közterület nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 26

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a közterület nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről

2023.09.26.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a közterületek elnevezésének egységes rendjét biztosítsa, és ennek során érvényesítse a helyi sajátosságokat, illetve az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési, tájékozódási és nyelvhelyességi szempontokat, valamint szabályozza a közterület elnevezésekkel kapcsolatos eljárási rendet. A rendelet célja továbbá a házszámozás és a házszám-megjelölés szabályainak megállapítása.

(2) A rendelet hatálya Törökbálint Város közigazgatási területére terjed ki. A városban új közterületet elnevezni, a korábban megállapított közterületnevet megváltoztatni, valamint ingatlanok házszámát megállapítani e rendelet szabályai szerint lehet.

(3) E rendelet alkalmazása során a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni a közforgalom számára megnyitott magánút esetében is.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. házszám: a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet szerinti megjelölés,

2. közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben meghatározott terület,

3. közterületnév: a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet szerinti megjelölés.

II. Fejezet

Közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok

3. Közterületek elnevezésének általános szabályai

3. § (1) A közterületek elnevezésénél figyelemmel kell lenni a helyi kulturális, természeti és történelmi értékekre, sajátosságokra, a magyar nyelvhelyesség követelményeire, valamint arra, hogy az elnevezés közérthető legyen.

(2) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új közterület (meghosszabbítás) külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

(3) Ha egy új utca a területrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagolódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész(ek)nek - az elkülönüléstől számított egy éven belül - más nevet kell adni.

(4) Az új elnevezéseknél betűk vagy számjegyek nem helyettesíthetik a közterület neveket.

(5) Nem lehet dátumot tartalmazó elnevezést közterületnévként felhasználni.

(6) Az utcaelnevezéskor előnyben kell részesíteni az irányjelölő és a helyhez kötődő neveket az emlékállító utcanevekkel szemben.

(7) Az idegen eredetű, nehezen kiejthető elnevezéseket – kivéve a történelmi családneveket – mellőzni kell.

(8) A szerviz utakat, továbbá a mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(9) Új utca nevét közterületként való lejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani.

4. § (1) Közterület elnevezéssel emléket állítani olyan személynek lehet,

a) akinek tevékenysége a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta és személye megbecsülésnek örvend,

b) aki a tudomány, az irodalom, a képző- és előadó-művészet, a sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset alkotott,

c) akinek a város életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, jelentősen hozzájárult Törökbálint fejlődéséhez, hírneve gyarapításához.

(2) Személyről elnevezett közterületen a névadó személy születési és halálozási évét, tevékenységét ismertető emléktáblát kell elhelyezni.

(3) Az emléktábla elkészíttetése az Önkormányzat feladata, amelyet az utcanév tábla kihelyezésével egyidejűleg kell elhelyezni.

(4) A közterületnév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel. Kizárólag családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó így ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik. Ettől eltérni akkor lehet, ha a személy nem eredeti nevén vált ismertté.

4. Eljárási szabályok

5. § (1) Közterületnév megállapítását és annak megváltoztatását bárki kezdeményezheti.

(2) Közterületnevet változtatni csak kivételesen indokolt esetben szabad.

(3) A közterületnév megváltoztatása esetén ki kell kérni a névváltoztatással érintett közterületen lakóhellyel rendelkezők véleményét.

(4) A közterület elnevezés megváltoztatására, valamint a településrésznév elnevezésre és annak megváltoztatására, továbbá a közterületnév védetté nyilvánítására a közterület elnevezésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(5) A közforgalom számára megnyitott magánút elnevezésére a tulajdonos (kezelő) véleményének kikérését követően kerülhet sor.

(6) A képviselő-testület a jegyző előterjesztése alapján dönt

a) a településrésznév és területének megállapításáról, megváltoztatásáról,

b) a közterületek elnevezéséről, elnevezésük megváltoztatásáról,

c) közterületnevek védetté nyilvánításáról,

d) új közterületnek a terület kisajátítását, illetve közterületként való lejegyzését követő nevének megállapításáról,

e) városrendezés, beépítés következtében két, vagy több részre tagolódó, egységes közterületként megszűnő, elkülönült közterület-részek új nevének meghatározásáról.

(7) A jegyző az előkészítő munka során kikéri

a) az elnevezéssel,

b) a magyar helyesírás szabályainak való megfeleltetést szolgáló módosítás kivételével a közterületnév módosítással

érintett közterületen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező lakosok véleményét.

(8) A jegyző csak olyan javaslatot terjeszthet a Képviselő-testület elé, ami a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) Korm. rendeletnek, valamint jelen rendeletben foglaltaknak megfelel.

(9) A jegyző a közterület elnevezésről, illetve az elnevezés megváltoztatásáról, megszűnéséről értesíti a közterületen lakó-vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyeket, ott székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdasági társaságokat és egyéb szervezeteket, valamint az érintett ingatlan tulajdonosokat, továbbá az illetékes hatóságokat, különösen a katasztrófavédelmet, rendőrkapitányságot, mentőket, járási hivatalt.

(10) Ha a városrendezés (beépítés) vagy bármely más ok következtében a közterület megszűnik, külön döntés nélkül a közterület nevét is megszűntnek kell tekinteni.

5. Közterületnevek védetté nyilvánítása

6. § (1) Helytörténeti, várostörténeti szempontból jelentős közterületneveket védetté kell nyilvánítani.

(2) A védett közterület nevét megváltoztatni nem lehet.

III. Fejezet

Házszám megállapítására vonatkozó szabályok

6. A házszámok megállapításának általános szabályai

7. § (1) Az ingatlanok házszámozásáról a jegyző rendelkezik. Az eljárás hivatalból vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(2) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(3) Az ügyfél kérelmére az ingatlan házszámának megváltoztatása csak abban az esetekben lehetséges, ha

a) az ingatlan házszáma a hivatalos ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, csak helyrajzi számmal meghatározott, vagy

b) több ingatlan azonos közterületnévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos ingatlan-nyilvántartásban, vagy

c) az ingatlannak a közterület házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található, vagy

d) az ingatlant megosztották, vagy

e) az ingatlanok egyesítésére került sor.

7. Ingatlanok számozásának szabályai

8. § (1) Az ingatlanok számozását az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) az ingatlanok számozása a Hősi emlékműtől kifelé indulva történik,

b) a mellékútvonal számozása a főútvonalnál kezdődik,

c) a számozás 1-gyel kezdődik és a számok kihagyása nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó utolsó ingatlanig,

d) két oldalas közterületnél a számozást növekedési irányában haladva jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni, egyoldalas közterületnél a számozás folyamatosan történik,

e) a terek és más hasonló alakú közterületek melletti ingatlanok számozása emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával ellentétes irányban történik, a számsor a város középpontja felől becsatlakozó közterület jobb oldalán kezdődik és a bal oldalán ér véget,

f) egy ingatlant csak egy házszámmal szabad ellátni; ha egy ingatlanra több közterülettel való érintkezés miatt több házszám is megállapítható, akkor a közterületnevet és hozzá tartozó házszámot úgy kell megállapítani, hogy az a már kialakított házszámozáshoz illeszkedjen,

g) telekmegosztás esetén az új ingatlan házszáma – amennyiben az lehetséges a kialakult házszámozási rend felborítása nélkül – alátörést kap,

h) telekegyesítés esetén a meglévő házszámokat megtartva kell az új ingatlan házszámát megállapítani. (pl.: 15., 17. és 19. számú ingatlanok egyesítésével a 15-19. házszám jelölést kell alkalmazni.)

(2) Amennyiben a (4) bekezdés a-h pontok alapján meghatározott címképzés az adott közterületen a kialakult házszámozási rendet indokolatlanul felborítaná, a címképzést olyan módon kell kialakítani, hogy az a központi címregiszterről és címkezelésről szóló kormányrendeletben foglaltakkal ne legyen ellentétes, de egyedi módon az általános szabályoktól eltérően is alkalmazásra kerülhessen.

IV. Fejezet

A közterületnév- és házszámtáblákra vonatkozó szabályok

8. Közterületnév táblák

9. § (1) A közterület nevét, a tájékozódást jól segítő névtáblákon kell feltüntetni.

(2) A közterületnév táblákat a képviselő-testület által elfogadott minta szerint kell elkészíteni.

(3) A közterületnév tábla tábla kihelyezéséről, karbantartásáról és pótlásáról a jegyző gondoskodik.

(4) Tilos közterületnév táblát, házszámtáblát, emléktáblát megrongálni, beszennyezni, eltakarni vagy megszüntetni, jogtalanul kihelyezni, eltávolítani.

10. § (1) A közterületnév táblán feltüntetett neveknek meg kell egyezniük a központi címregiszterben szereplő írásmóddal.

(2) A közterületnév táblán fel kell tüntetni a közterületnév elő-és utótagját rövidítés nélkül, valamint a táblával jelzett tömb első és utolsó házszámát a házszámnövekedés irányába.

(3) A közterületnév táblákat a közterület kezdetén, végén, valamint minden betorkolló közterületnél mindkét oldalon, továbbá, az egy oldalról betorkolló közterület tengelyében az átellenes oldalon is ki kell helyezni.

(4) A közterületnév táblát épületen, kerítésen vagy külön kell elhelyezni. Az épületen vagy kerítésen való elhelyezésről a jegyző által rendelkezésre bocsátott táblával a mindenkori tulajdonos köteles gondoskodni. Amennyiben a tulajdonos e kötelezettségének nem tesz eleget, a kifüggesztésről a jegyző gondoskodik. Ebben az esetben a mindenkori tulajdonos a kifüggesztést, valamint a kifüggesztéssel kapcsolatos munkákat tűrni köteles, és az elhelyezés későbbi kártérítési igény alapja nem lehet.

(5) A közterület elnevezését biztosító tábla láthatóságát az ingatlan tulajdonosa köteles biztosítani.

(6) A közterületnév táblán és a névtábla szélétől 100 cm-ren belül reklám célját szolgáló feliratot, táblát elhelyezni nem szabad.

(7) A megváltozott közterületnevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított 2 évig eredeti helyükön kell hagyni, átlósan piros színnel át kell húzni.

(8) Az új közterületnév táblát az áthúzott régi tábla fölé (mellé) kell kifüggeszteni, melyet 2 év múltán az elhelyező szervnek kell eltávolítani.

9. Házszám-táblák

11. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles saját költségen elkészíttetett házszámtáblát a közterületről jól láthatóan az épületre, bejárati kapura (üres telken a kerítésre) kihelyezni.

(2) A házszámtáblát – hacsak fizikai akadály nincs – a kaputól jobbra, a házfalra vagy kerítésre kell elhelyezni.

(3) A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

13. § E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.